MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Πλησιάζει επικίνδυνα η ώρα μηδέν

Η Ελλάδα μπορεί ακόμη και σήμερα να τα καταφέρει, αλλά όχι χωρίς τη βοήθεια αυτών που παραμένουν ανενεργοί στη θεωρία – αρνούμενοι να «λερώσουν» τα χέρια τους, παρά το ότι βλέπουν καθαρά πως το οικοδόμημα καταρρέει.

Επικαιρότητα 

Η Ελλάδα είναι μία μεγάλη χώρα, αφού η χερσαία έκταση της είναι σχεδόν 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η θαλάσσια 318.000 – άρα η συνολική εκμεταλλεύσιμη έκταση της με τα σημερινά μέσα φτάνει στα 450.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έναντι 357.000 της Γερμανίας. Ειδικά όσον αφορά τη θαλάσσια έκταση της, διακρίνεται στα εξής: 

Η τραπεζική βόμβα στα θεμέλια του ευρώ

Η Deutsche Bank, με συνολικό ισολογισμό 1,5 τρις €, ίσο με το 45% του ΑΕΠ της Γερμανίας, έχει ένα τρομακτικό μέγεθος σε σύγκριση με τις τράπεζες όλων των άλλων κρατών του πλανήτη – γεγονός που τρομοκρατεί όσο τίποτα άλλο την καγκελάριο.

Επενδύσεις & Αγορές

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Mises, ο τραπεζικός τομέας της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης είναι κυριολεκτικά τεράστιος – αφού οι συνολικοί ισολογισμοί των τραπεζών είχαν εκτοξευθεί στα 30,9 τρις € ή στο 268% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στα τέλη Απριλίου, αν και ήταν μεγαλύτεροι στο παρελθόν. Ακόμη χειρότερα, μία μεγάλη σειρά τραπεζών είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση – ενώ ταυτόχρονα υποφέρουν από χαμηλή κερδοφορία, κυρίως λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ (μηδενικά επιτόκια, QE). Εκτός αυτού είναι σημαντικά εκτεθειμένες στην αποπληρωμή δανείων ύψους περί τα 760 δις € – τα οποία αντιπροσωπεύουν το 30% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου τους. 

Έντρομοι στην κυβέρνηση από τις αντιδράσεις του κόσμου: «Απαγορευμένη» περιοχή έχει γίνει η Μακεδονία (και όχι μόνο)

Στην κυβέρνηση περιορισμένοι από τις ιδεολογικές τους «αγκυλώσεις» και πεπεισμένοι ότι ο «υλισμός» διακατέχει την ζωή των ανθρώπων και όχι τα «αφηρημένα» ιδανικά, θεωρούσαν ως σίγουρο ότι θα πέρναγαν την συμφωνία για τα Σκόπια χωρίς μεγάλες αντιδράσεις και βρέθηκαν προ μεγάλης δυσάρεστης έκπληξης από το μέγεθος του θυμού της ελληνικής κοινωνίας.

«Καταστροφή» για αγορές και οικονομίες οι Κεντρικές Τράπεζες

Η αυξανόμενη δύναμη των Κεντρικών Τραπεζών έχει αλλάξει το σκοπό τους και «τρομάζει» τις αγορές


Μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα, ο σκοπός των Κεντρικών Τραπεζών ήταν να σταθεροποιήσουν και να ελέγξουν την αξία του χρήματος. 

Όταν το χρήμα υποστηριζόταν από χρυσό, αυτό ήταν ευλόγως εύκολο να γίνει.

Το χρηματικό ποσό που βρίσκονταν σε κυκλοφορία περιοριζόταν από την ποσότητα του χρυσού που κρατούσαν οι Κεντρικές Τράπεζες στα θησαυροφυλάκιά τους.

Το κρισιμότερο EuroGroup της τριετίας

Η αποστολή της κυβέρνησης την Πέμπτη δεν είναι καθόλου εύκολη, παρά το ότι παρέδωσε τη Μακεδονία ως θλιβερό αντάλλαγμα – ενώ έχει κάνει ήδη μία σειρά παραχωρήσεων στο 4ο μνημόνιο που ψηφίσθηκε πρόσφατα, οι οποίες ασφαλώς δεν είναι οι μοναδικές.

Επικαιρότητα

Εάν θέλει η κυβέρνηση να έχει επιτυχία η προσφυγή της χώρας μας στις αγορές μετά το τέλος της τρίτης δανειακής σύμβασης (για τα μνημόνια δεν υπάρχει θέμα εξόδου, όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές), παρά το ότι πιστεύουμε πως με νέα και πολύ ακριβότερα δάνεια δεν πληρώνονται ποτέ τα παλαιά οπότε απλά καθυστερείται επιδεινούμενο το μοιραίο, θα πρέπει να επιτύχει οπωσδήποτε τα εξής – πόσο μάλλον αφού προσέφερε με τη σειρά της, όπως όλοι οι προηγούμενοι, ένα ακόμη απαράδεκτο αντάλλαγμα στη Γερμανία: τη Μακεδονία