MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Είναι το Τέλος του Κόσμου που γνωρίζουμε;

Φωτεινή Μαστρογιάννη 

Η χώρα μας είναι βυθισμένη, εδώ και δέκα περίπου χρόνια, σε βαθιά οικονομική κρίση από την οποία δεν προβλέπεται να ξεφύγει ούτε μακροπρόθεσμα. Οι καθημερινές συζητήσεις σπάνια περιστρέφονται γύρω από θέματα τεχνολογίας πιθανόν γιατί τα προβλήματα επιβίωσης είναι μεγάλα είτε και από άγνοια. Προβληματίζει όμως το γεγονός ότι δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ από τους πολιτικούς μας αλλά και από ειδήμονες παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί συνέχεια έργα που προάγουν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σκοπιμότητα, άγνοια ή και τα δύο; Ποιος ξέρει; 

«Εξπρές του Μεσονυχτίου» με καταδίκη 5 - 20 χρόνια για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Του Χρήστου Μπόκα

Συμπλήρωσαν 100 μέρες στη φυλακή ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης - Βάσει του αναχρονιστικού και κομμένου-ραμμένου στα μέτρα του «σουλτάνου» νομικού συστήματος των Τούρκων μπορεί να κρατηθούν χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία για 5 χρόνια, αλλά και να καταδικαστούν για άλλα 15

Την Παρασκευή 1η Ιουνίου οι Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης συμπλήρωσαν τρεις μήνες έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφάλειας της Αδριανούπολης. Οι 92 ημέρες φαντάζουν αιώνες για τους γονείς των δύο στρατιωτικών και υπερβολή για κάθε πολίτη που έχει κοινή αίσθηση δικαίου. Οχι, όμως, για το νομικό σύστημα της γειτονικής χώρας που έχει κοπεί και ραφτεί στα μέτρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να εδραιωθεί η παντοκρατορία του.

Η λύση του παγώματος μέρους των χρεών

Η κρίση της Ευρωζώνης μπορεί και πρέπει να λυθεί με τη βοήθεια της ΕΚΤ, εάν θέλουμε να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρωζώνης, της ΕΕ και μία παγκόσμια κρίση, από την οποία θα κινδυνεύσει το σύστημα, καθώς επίσης η ειρήνη στον πλανήτη.

«Η απίστευτη ξεροκεφαλιά της Γερμανίας φαίνεται στο θέμα της υπερχρέωσης ορισμένων κρατών της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα κοκ. – όπου απαιτείται η διαγραφή ενός μέρους τους. Τι σημαίνει διαγραφή; Το πάγωμα ομολόγων από την ΕΚΤ, το οποίο απλά θα αύξανε την ποσότητα χρήματος – όπως έκανε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. 

Ξανά στη στροφή του διαβόλου

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη μία φορά σε μία κρίσιμη καμπή της κρίσης, όπου είτε ασχολείται με τα πραγματικά της προβλήματα ορθολογικά, έχοντας δυνατότητες να τα επιλύσει, είτε οδηγείται στο απόλυτο χάος – από το οποίο αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει ίσως επιστροφή.

Άποψη
Το να θέλει μία χώρα να εξοφλήσει υπέρογκα παλαιά χρέη με νέα, με υψηλότερα επιτόκια, ακόμη χειρότερα πολύ πιο ψηλά από το ρυθμό ανάπτυξης της, αποτελεί το άκρον άωτο της ανοησίας – πόσο μάλλον όταν για να τα καταφέρει δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» με 50% βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος της στα 343,5 δις € ή στο 193% του ΑΕΠ της και στραγγίζοντας την οικονομία της!