MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Η κρίσιμη μάχη των Ελβετών εναντίον των τοκογλύφων

Ένα νομισματικό σύστημα που υιοθετεί το πλήρες χρήμα, μεταφέρει τη χρηματοπιστωτική ισχύ από τον ιδιωτικό τομέα στον κρατικό – θεωρώντας πως ο δεύτερος μπορεί να τη διαχειριστεί καλύτερα, προς όφελος της πλειοψηφίας των Πολιτών (ηχητικό).

Επικαιρότητα 

Την Κυριακή 10 Ιουνίου, οι Ελβετοί θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά της υιοθέτησης ενός νέου νομισματικού συστήματος που δεν θα συνοδεύεται από μεγάλα χρέη, με την ονομασία «πλήρες χρήμα» – κάτι που έχουμε αναλύσει διεξοδικά σε προηγούμενα άρθρα μας, επίσης σε ένα πρόσφατο με τον τίτλο «η επανάσταση εναντίον των τραπεζών» (πηγή). Η αιτία, για την οποία οι οπαδοί της πρωτοβουλίας τάσσονται υπέρ της αλλαγής αυτής που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στο δυτικό σύστημα του χρέους, είναι η θεωρία των τριών κρίσεων – σύμφωνα με την οποία τα εξής: 

Είναι το ευρώ… φετίχ;

Σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank ο μόνος που ευνοήθηκε από την υιοθέτηση του ευρώ ήταν η γερμανική οικονομία

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο μόνος που ωφελήθηκε πραγματικά από τη δημιουργία και υιοθέτηση του ευρώ δεν είναι άλλος από τη… γερμανική οικονομία.

Εξετάζοντας στατιστικά στοιχεία των αγορών συναλλάγματος από τη δεκαετία του ’50 έως και το 1999 όπου το ευρώ κατέστη πραγματικό νόμισμα για τους πολίτες των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, η γερμανική τράπεζα εξηγεί πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.

Ισχυρό «χαστούκι» Moody’s στην Τουρκία: Υποβαθμίζει 19 τράπεζες

Τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει την ένταση με την Αθήνα και εξαπολύει «πυρά» κατά της Moody’s επικαλούμενος την «τελειωμένη» Ελλάδα, ο αμερικανικός οίκος συνεχίζει το μπαράζ υποβαθμίσεων, βάζοντας στο στόχαστρο τις τουρκικές τράπεζες. 

Ειδικότερα, η Moody’s Investors Service υποβάθμισε τις αξιολογήσεις 17 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Τουρκίας, θέτοντας, παράλληλα, την αξιολόγηση υπό επιτήρηση για περαιτέρω αρνητική μεταβολή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Οι πειρατές των Σκοπίων και η οικονομική κατοχή

Εάν επιχειρηθεί μία πραξικοπηματική απόφαση εκ μέρους της Βουλής, παρά την αντίθετη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, λογικά θα περικυκλωθεί από εκατομμύρια Πολίτες που δεν θα διαδηλώσουν απλά, αλλά θα κατασκηνώσουν στο Σύνταγμα – αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, εάν δεν γίνει σεβαστή η επιθυμία τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Επικαιρότητα 

Ξεκινώντας από το θέμα των Σκοπίων που προσπαθούν πειρατικά να υφαρπάξουν το όνομα της Μακεδονίας, εύλογα θα χαρακτηριζόταν «εθνική προδοσία» η παράδοση του ως συστατικό της διπλής ονομασίας ενός κράτους, εκ μέρους οποιασδήποτε κυβέρνησης το επιχειρούσε χωρίς δημοψήφισμα – δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία.