MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Ο Ισολογισμός 2017 της δύστυχης ΝΔ

Σκίτσο: Από το Βήμα (τα δανειακά βάρη του παρελθόντος) 

Το κόμμα είναι αθεράπευτα χρεοκοπημένο, έχοντας αυξήσει τον τραπεζικό δανεισμό του πάνω από 25.000.000 € στα 250.000.000 € συνολικά – ενώ η μοναδική λύση του είναι η διαγραφή χρέους, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται με τόκους και έξοδα τραπεζών άνω των 27.000.000 € ετησίως.

«Η ύπαρξη των πολιτικών διαιρέσεων συμπίπτει με την έναρξη της πολιτικής ζωής των ανθρώπων. Η δημιουργία των σύγχρονων πολιτικών κομμάτων έχει τις ρίζες της στην υποχώρηση του απολυταρχισμού που συντελέσθηκε στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Όσον αφορά το ελληνικό κομματικό σύστημα, έχει βαθιές ρίζες και συγκέντρωσε πολύ ενωρίς μερικές από τις απαραίτητες για την ανάπτυξη του προϋποθέσεις. 

Οι μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις

Από τις ανανεώσιμες πηγές στους ενεργειακούς πολέμους και τον κίνδυνο της εθνικής απώλειας – η αυξανόμενη αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, συντελεί σε τεκτονικές αλλαγές που οφείλουν να μας διατηρούν σε διαρκή επαγρύπνηση.

Ανάλυση 

– του Δρ. Κωνσταντίνου Κατσαρού

Πολλές φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας, γεγονότα που εκ πρώτης όψεως ήταν μικρής σημασίας, στην συνέχεια προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και παγκόσμιες αναταράξεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η κύρια αλληλουχία γεγονότων ξεκίνησε το 2009 μετά την απόφαση του Προέδρου Πούτιν να διακόψει για μια εβδομάδα την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία (ενδιάμεσος διαμετακομιστικός κόμβος προς την Ευρώπη και κυρίως την Γερμανία), λόγω χρεών. Η ενέργεια αυτή, ώθησε την Γερμανία να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις παροχής αερίου, οπότε στράφηκε προς το Κατάρ που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) στον κόσμο.

Κύκλος κατάρρευσης

O συνδυασμός των ανοδικών αμερικανικών επιτοκίων με το ισχυρό δολάριο, καθώς επίσης με τις υψηλές τιμές πετρελαίου στις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα, αποτελεί ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μείγμα.

Ανάλυση 

– δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 2 Ιουνίου 2018 

Πριν από έναν περίπου μήνα η Αργεντινή κατέφυγε ξανά στο ΔΝΤ, αδυνατώντας να σταματήσει την κατάρρευση του νομίσματος της – με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι Πολίτες της, αφού αναβίωσε ο εφιάλτης του παρελθόντος. Σε μία ανάλογα μεγάλη νομισματική περιπέτεια έχει βυθιστεί και η Τουρκία, η οικονομική κατάσταση της οποίας είναι κατά πολύ χειρότερη από αυτήν της Αργεντινής. Οι αιτίες είναι κυρίως το θηριώδες εξωτερικό χρέος της που πλησιάζει στα 460 δις $ και τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, από τα οποία δημιουργείται – σημειώνοντας πως διπλασιάστηκαν στα 16,4 δις $ το πρώτο τρίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017, όπου το έλλειμμα ήταν 8,4 δις $. 

ΓΕΡΜΑΝΟΙ: ΑΦΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.

Οι πονηροί Γερμανοί λένε τώρα ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους λόγω των τεραστίων πρωτογενών πλεονασμάτων που επιτυγχάνει.

Και φυσικά έχουν απόλυτο δίκιο. Ένας κράτος που μπορεί και παράγει τόσο θηριώδη πλεονάσματα, δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.

π. Προέδρος του ΑΠ προς Παυλόπουλο: «Δεν θα γίνετε συνένοχος σε μια τόσο ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ του πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου προς τον Παυλόπουλο για την ονομασία των Σκοπίων: «Δεν θα γίνετε συνένοχος σε μια τόσο ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!»

Βαρυσήμαντη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έστειλε ο πρών Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Νικόπουλος με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο τίτλος της επιστολής είναι »ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.»

Σκοπιανό: «Ξεσηκωμός» στη Μακεδονία για τα συλλαλητήρια της 6ης Ιουνίου

Επί ποδός βρίσκονται το τελευταίο δεκαήμερο τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα για διοργάνωση συγκεντρώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της Μακεδονίας έχει αγκαλιαστεί με ιδιαίτερη θέρμη από δημάρχους, μητροπολίτες και τοπικούς φορείς όλων των πόλεων. 

Οι αρχικοί φόβοι των διοργανωτών για χαμηλή προσέλευση λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι την 6η Ιουνίου ξεπεράστηκαν. Όπως γράφει σε εκτενές ρεπορτάζ το thestival.gr, απλοί πολίτες, εκπρόσωποι σωματείων, πολιτιστικοί σύλλογοι και επιμελητήρια έχουν μπει στη μάχη της διοργάνωσης και κινητοποιούν τα μέλη τους για την ερχόμενη Τετάρτη.

Spiegel: Η Ιταλία αυτοκαταστρέφεται και παρασύρει και την Ευρώπη

Σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του αναφέρεται στο μέλλον της Ιταλίας μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη.

Με τίτλο «Ciao amore! Η Ιταλία αυτοκαταστρέφεται και παρασύρει και την Ευρώπη», κυκλοφόρησε το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του αναφέρεται στο μέλλον της Ιταλίας μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως την οικονομία της.

Σενάρια διάλυσης της Ευρωζώνης

Η έξοδος της Ιταλίας δεν είναι μία λαϊκίστικη προτροπή των δύο κομμάτων της νέας συγκυβέρνησης της, αλλά η μοναδική βιώσιμη λύση των προβλημάτων της – για την αντιμετώπιση των οποίων δεν υπάρχουν ουσιαστικά εναλλακτικές δυνατότητες, όσο πρόθυμη και αν είναι η Ευρώπη να στηρίξει τη χώρα.

Ανάλυση

Το σωστό ερώτημα που πρέπει να θέτει μία χώρα στον εαυτό της ψύχραιμα, είναι εάν τη συμφέρει η παραμονή της σε μία νομισματική ένωση, όπως σε διακρατικές εμπορικές συμφωνίες (TTIP, TISA κλπ.) ή σε στρατιωτικές συμμαχίες (ΝΑΤΟ) – τεκμηριώνοντας όμως ρεαλιστικά τα συμπεράσματα της. Όσον αφορά την ίδια τη νομισματική ένωση από την πλευρά της, το σωστό ερώτημα είναι το κόστος της εξόδου ενός μέλους της – έτσι ώστε να είναι σε θέση να του προσφέρει τα ανταλλάγματα που απαιτεί και που ενδεχομένως τη συμφέρουν καλύτερα.