MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Ετοιμάζουν φόρο - σοκ στο σύνολο της περιουσίας

Του Σπύρου Δημητρέλη

Φόρο στο σύνολο της περιουσίας ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής... εποχής. Πρόκειται για έναν συνολικό φόρο που θα λειτουργήσει δημευτικά και άδικα για τους φορολογούμενους, προκαλώντας πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην προσέλκυση επενδύσεων και στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτό, ο φόρος περιουσίας θα βασιστεί στη δημιουργία του περιβόητου Περιουσιολογίου, στο οποίο θα καταγραφεί το σύνολο της περιουσίας, κινητής, ακίνητης και άυλης, κάθε φορολογούμενου. Με βάση την αξία, θα επιβάλλεται κλιμακωτός φόρος με συντελεστές που θα αυξάνονται όσο αυξάνεται το σύνολο της περιουσίας.

Η λύση της ναυτιλίας

Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, εάν γινόταν έδρα ναυτιλιακών επιχειρήσεων ανεξάρτητα από τη σημαία, στην οποία θα ήταν νηολογημένα τα πλοία τους – υπολογιζόμενα στα 25,9 δις € ετησίως, με τη δημιουργία 550.000 θέσεων εργασίας.

Άποψη 

Ο εμπορικός στόλος της Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος και παραγωγικότερος σε ολόκληρο τον πλανήτη – το νούμερο ένα μετά τη δεκαετία του 1970, ακολουθούμενος από τον ιαπωνικό και τον κινεζικό. Αν και δεν έχει δοθεί ποτέ ιδιαίτερη σημασία, είναι γεγονός πως από το 1999 έως το 2008 η Ελλάδα γνώρισε έμμεσα μία εξαγωγική έκρηξη, όσο καμία άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση μόνο τη Νορβηγία – επιτυγχάνοντας ισχυρότατες εξαγωγικές επιδόσεις, οι οποίες δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο κράτος

Η σχέσεις της Ελλάδος με την Γερμανία

Ποιες είναι οι ενέργειες που επιβάλλεται να κάνει μετά την υποτιθέμενη και μάλιστα «καθαρή έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια»

Άποψη 

Οι γερμανικές κυβερνήσεις ευθύνονται μετά το ξέσπασμα της κρίσης στον συντριπτικά μεγαλύτερο βαθμό, για να μη γράψω αποκλειστικά, για την καταστροφή της χώρας μας και της κοινωνίας, χάριν και των άχρηστων τελικά πάντα υπάκουων, ιδιοτελών δικών μας πολιτικών και κυβερνήσεων και ακόμα δεν λέει αυτή η κυρία με τα «έγχρωμα ταγέρ», προφανώς σχεδιασμένα πάντα από τον ίδιο «σχεδιαστή» γυναικείας μόδας και η κυβέρνηση της να σταματήσουν τον ωμό, απροκάλυπτο και θρασύτατο εκβιασμό απέναντι στη χώρα μας, που εφαρμόζει συστηματικά αυτή και οι υπουργοί της, κυρίως των οικονομικών, εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια. 

Η φυλακή των αδυνάμων

Το μικρό παιδί που αποκάλυψε πως ο Βασιλιάς Ευρώ είναι γυμνός, η Ελλάδα, ισοπεδώθηκε με το PSI και κλείσθηκε στην απομόνωση της φυλακής της Ευρωζώνης – κάτι που όμως δεν έλυσε το πρόβλημα, αφού μετά από τόσα χρόνια ο βασιλιάς δεν φόρεσε τα ρούχα του αλλά μόνο κάτι κουρέλια, προσχηματικά και χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια.

Επικαιρότητα

Σύμφωνα με μία θεωρία συνομωσίας, ο Ιταλός που αποτελεί κόκκινο πανί για τη Γερμανία (άρθρο), με αποτέλεσμα να «εκπαραθυρωθεί από την καγκελάριο αντικαθιστάμενος από ένα στέλεχος του ΔΝΤ, σχεδίαζε να γκρεμίσει τη φυλακή του ευρώ, μέσω της εξόδου της Ιταλίας – επειδή, παρουσιάζοντας δημόσια κάποιες διαφάνειες, δήλωσε το αυτονόητο: πως είναι σωστό να έχει η χώρα του ένα σχέδιο, χρησιμοποιώντας το εάν κριθεί απαραίτητο.

Η φυγή κεφαλαίων οδηγεί την Τουρκία σε capital control

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

Η φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία λόγω της κρίσης της λίρας έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί οικονομικοί παράγοντες στη γείτονα να φοβούνται την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων από τον πρόεδρο Ερντογάν. Όμως, δεν είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο, καθώς οι Τούρκοι που εξάγουν κεφάλαια κατά την κρίση μπορεί να χαρακτηριστούν «προδότες» και να βρεθούν στη φυλακή. 

Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα αποφύγει όσο μπορεί την επιβολή capital control λόγω των εκλογών και θα χρησιμοποιήσει άλλα μέσα για να σταματήσει τη διαρροή. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 25 Μαΐου δραστική αύξηση των επιτοκίων από το 13,5% στο 16,5% παρά την επιθυμία του Ερντογάν που θέλει χαμηλά επιτόκια για να στηρίξει την συνέχιση της ανάπτυξης. Μένει να δούμε εάν η κίνηση αυτή θα σταματήσει τη διολίσθηση της λίρας και την φυγή κεφαλαίων. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΣΚΟΥΝ ΟΙ “ΑΓΟΡΕΣ”

Του Πέτρου Χασάπη 

Δεν υπάρχουν δημοκρατίες πλέον σήμερα. Δεν υπάρχει καν δυνατότητα άσκησης λαϊκής εξουσίας, έστω μέσω του αντιπροσωπευτικού συστήματος, μέσω λαϊκών αντιπροσώπων. Η εξουσία πηγάζει από αλλού και οι αποφάσεις λαμβάνονται αλλού.

Πραγματική πολιτική εξουσία σήμερα ασκούν οι κερδοσκόποι - “αγορές”. Δείτε τα παραδείγματα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας κ.λ.π. και θα το αντιληφθείτε. Οι πολιτικοί θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ τις αποφάσεις τους, όχι για να εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά για να μην ενοχληθούν στο παραμικρό οι κερδοσκόποι.

Η ωρολογιακή βόμβα της Ιταλίας

Στον ευρωπαϊκό νότο φαίνεται πως πλησιάζει ξανά μία μεγάλη καταιγίδα η οποία, εάν τυχόν συμβεί μαζί με την αναμενόμενη παγκόσμια, δεν θα είναι απλή στη διαχείριση της – ενώ δεν πρέπει να υποτιμάμε τα νομισματικά προβλήματα των αναπτυσσομένων οικονομιών, τα εξωτερικά χρέη των οποίων έχουν τετραπλασιαστεί σχεδόν στα 20 τρις $ σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.

«Σύμφωνα με το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ευθύνεται για τις πράξεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρά μόνο για εσχάτη προδοσία ή παραβίαση του συντάγματος – όπου η κατηγορία απαγγέλλεται από το Κοινοβούλιο, με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Στο άρθρο 92 αναφέρεται πως η κυβέρνηση της Δημοκρατίας αποτελείται από τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου και τους υπουργούς, οι οποίοι συγκροτούν όλοι μαζί το υπουργικό συμβούλιο. Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου – ενώ μετά από την πρόταση του τελευταίου, διορίζει τους υπουργούς.