MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων

Είναι φανερό πως οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες δέχονται μία έντονη επίθεση εκ μέρους των ξένων επενδυτών, οι οποίοι τοποθετούνται στην πτώση των τιμών τους – έχοντας καταλάβει πως η Ελλάδα είναι μία ανοχύρωτη χώρα, με εχθρικούς απέναντι στην πατρίδα τους πολίτες.

Επενδύσεις & Αγορές

Πάντα με ενοχλούσαν οι αυθαιρεσίες, καθώς επίσης το να βάζουμε μόνοι μας τα χεράκια μας να βγάλουμε τα ματάκια μας. Στα πλαίσια αυτά, διάβασα στον οικονομικό τύπο τα παρακάτω:

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Του Πέτρου Χασάπη

Τα πάντα γύρω μας είναι αγορά. Στην πραγματικότητα είμαστε πλέον όλοι μας, διασωληνωμένοι με τα πολύμορφα κανάλια της αγοράς, όπως ακριβώς ο κλινικά νεκρός μέσα στην εντατική. Και αυτό που κυλάει μέσα στα κανάλια και δίνει ενέργεια και ζωή είναι το χρήμα. Όσοι λοιπόν ελέγχουν τα κανάλια της αγοράς και το χρήμα είναι και οι απόλυτοι εξουσιαστές των ανθρώπων. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει.

Για σκεφτείτε λίγο. Από τη στιγμή που ξυπνάμε το πρωϊ, μέχρι το άλλο πρωϊ, τα πάντα γύρω μας, μας συνδέουν με την αγορά. Από τα εσώρουχα που φοράμε, το κρεβάτι που κοιμόμαστε, το σπίτι που μένουμε, την οδοντόβουρτσα, το νερό, το ηλεκτρικό, το φαγητό, τη μετακίνηση, τη δουλειά, τη διασκέδαση, το λουλούδι που θα χαρίσουμε κ.λ.π., δηλαδή τα πάντα είναι αντικείμενα μιας ανταλλακτικής αγοράς και υπόκεινται στους νόμους της τελευταίας. Μόνο ο αέρας που αναπνέουμε είναι εκτός αγοράς (προς το παρόν), αν και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ο αέρας είναι αντικείμενο της αγοράς.

«Kαρφί» για κατάρρευση η Τουρκία – Ξεκίνησε η διαδικασία χρεοκοπίας – Ερχονται capital controls και προσφυγή στο ΔΝΤ

Η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει. Μετράει αντίστροφα λοιπόν ο χρόνος για την Τουρκία, καθώς είναι ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή. 

Από την μία ο οικονομικός Αρμαγεδδώνας και από την άλλη ο διπλωματικός πόλεμος που έχει ανοίξει με το Ισραήλ, συνθέτουν ένα σκηνικό απόλυτης κόλασης. 

O οικονομολόγος Russel Napier θεωρεί ότι η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη ξεκινήσει, γράφει η εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung. 

O Ρ.Τ. Eρντογάν δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls και να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, πράγμα που σημαίνει de facto χρεοκοπία. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα. 

Έρχεται πείνα το 2019 προβλέπει μελέτη του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη.

Έκρηξη της φτώχειας προβλέπεται από το 2019 με τους νεόπτωχους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και νέους να αυξάνονται αλματωδώς. 

Σήμερα το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα. 

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ για τα Μνημόνια στην Ελλάδα: «Σας καταστρέψαμε άδικα - Συγγνώμη, λάθος μας»

«Κλαίνε πάνω από το μνήμα» (με «κροκοδείλια δάκρυα», φυσικά) οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα και τον τρόπο που της συμπεριφέρθηκαν και κατέστρεψαν την όποια οικονομία της, αλλά μάλλον είναι πλέον αργά για δάκρυα, έστω «κροκοδείλια».

«H λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τα μνημόνια ήταν υπερβολική και τα δύο πρώτα προγράμματα υποεκτίμησαν το κόστος της προσαρμογής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο όλεθρος των Μνημονίων: Πόσο κόστισε στους Έλληνες το «λάθος» της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ;

Δεν υπάρχει, (αλλά ούτε πρόκειται και να υπάρξει), τέτοιο ανάλογο ιστορικό προηγούμενο, οικτρής και παταγώδους αποτυχίας των προγραμμάτων «διάσωσης» μιας χώρας όπως της Ελλάδος που χρεωκόπησε πλήρως και όπου παρά τις πρωτοφανείς θυσίες των Ελλήνων το συνολικό αδιέξοδο παραμένει.

Οι ανεκδιήγητες δηλώσεις του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ έκαναν «λάθος» στην περίπτωση της Ελλάδας και κανείς δεν υπολόγισε μια πτώση της τάξης του25% του ΑΕΠ φυσικά προκαλούν, το συναίσθημα και όχι μόνο του Έλληνα αλλά και κάθε λογικά σκεπτόμενου πολίτη.

Πρόκειται για βιβλικών διαστάσεων τραγωδία που ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει στην ιστορία.

Και δεν είναι μόνο το ΑΕΠ βέβαια που έπεσε θύμα των «λαθών» των δανειστών.