MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Τελεσίγραφο από Τόμσεν στο Βερολίνο

Μέχρι το τέλος του μήνα θα κριθεί αν το ΔΝΤ θα παραμείνει και θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα ή θα αποχωρίσει υπό το φως της κόντρας με τη Γερμανία για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτό εκτιμούσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός και εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα τόνιζε ότι αν όχι μέχρι τις 14 Μαΐου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα το Ταμείο μοιραία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του ή θα αποχωρήσει.

Η μυστική συμφωνία της Ιταλίας

Αναμένεται μία κυβίστηση πέντε αστέρων των δύο κομμάτων που θέλουν να συγκυβερνήσουν, αντίστοιχη με αυτήν των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα – κάτι που όμως θα απογοήτευε σε μεγάλο βαθμό τόσο τους υποστηρικτές τους, όσο και τους υπέρμαχους των εθνικών νομισμάτων στην Ευρώπη, οι οποίοι περιμένουν πως η Ιταλία θα ανοίξει την ερμητικά κλειστή πόρτα της Ευρωζώνης.
«Η Λίγκα της ακροδεξιάς και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αποτελούν έναν περίεργο συνδυασμό αναρχισμού, σοσιαλισμού και λαϊκισμού. Ο ανορθόδοξος συνδυασμός έχει ήδη προκαλέσει την ανησυχία των Βρυξελλών, που καλούν την Ιταλία να μην παρεκκλίνει από το γερμανικό μονοπάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ειδικά από τη στιγμή που το χρέος της χώρας, στο 132% του ΑΕΠ, είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Εάν κηρύξει στάση πληρωμών, όχι μόνο θα συμπαρασύρει ολόκληρη τη ζώνη του Ευρώ, αλλά θα βυθίσει στο χάος το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.

Ο άνθρωπος που προέβλεψε την κατάρρευση του πετρελαίου, τώρα λέει ότι θα φτάσει τα $100

Τα δύσκολα για το πετρέλαιο είναι πίσω. Οι "αρκούδες" έχουν εγκαταλείψει την αγορά του μαύρου χρυσού, δηλώνει ο oil expert Tom Kloza. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που είχε προβλέψει την κατάρρευση του αργού το 2015 και πλέον δεν αποκλείει άνοδο της τιμής του σε τριψήφιο νούμερο.

"Οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στα 70 και 100 δολάρια αυτή την στιγμή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υπερβολή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος μιλώντας στο CNBC.