MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

AP για τα ελληνικά νησιά: Σε οριακό σημείο ο «φραγμός» της Ευρώπης για τους πρόσφυγες

Καθώς πλησιάζει το τέταρτο καλοκαίρι της ελληνικής κρίσης, τα ελληνικά νησιά- τα οποία χρησιμοποιεί η ΕΕ ως «φραγμό» για τους πρόσφυγες- είναι σε οριακό σημείο, γράφει το Associated Press.

Ως παράδειγμα φέρνει τη Μόρια, εκεί όπου φιλοξενούνται 7.000 πρόσφυγες, αριθμός 300% πάνω από την προβλεπόμενη χωρητικότητα. Τα ξεσπάσματα βίας, είναι ολοένα και πιο συχνά, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ επισημαίνει ότι συνεχίζουν να καταφθάνουν νέοι πρόσφυγες. «Ο αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο ανέβηκε από περίπου 50 την ημέρα το 2017 σε σχεδόν 200 ημερησίως, τις τελευταίες εβδομάδες», συμπληρώνει. 

Η ρωσική επίθεση εναντίον του δολαρίου

Ξεκινώντας τη νέα θητεία του ο πρόεδρος Putin, τοποθέτησε ως πρώτο στόχο του την αποδέσμευση της ρωσικής οικονομίας από το αμερικανικό νόμισμα – θέλοντας προφανώς να εκμεταλλευθεί τα τεράστια λάθη των Η.Π.Α. και ειδικά τη σύγκρουση τους με την Ευρώπη, λόγω των κυρώσεων στο Ιράν.

Άποψη

Σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην πρόθεση της Ρωσίας να υιοθετήσει τον κανόνα του χρυσού – όπου με τον τρόπο αυτό το νόμισμα της, έχοντας ως μοναδικό στον πλανήτη αντίκρισμα σε χρυσό, θα ανακτούσε τη διεθνή αξιοπιστία του. Οι επιπτώσεις τώρα στην παγκόσμια οικονομία από μία τέτοια ενέργεια της Ρωσίας θα ήταν τεράστιες – κυρίως επειδή θα δημιουργούταν το πρώτο «σχίσμα» στη σύγχρονη νομισματική τάξη πραγμάτων, αποτελώντας μεγάλη απειλή για το δυτικό σύστημα του χρέους.

Ο εφιάλτης του ΔΝΤ

Ενώ το νόμισμα της Αργεντινής συνεχίζει ακάθεκτο την καθοδική του πορεία, ταυτόχρονα με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού της που έχουν υπερβεί το 40% παρά την προσφυγή της στο Ταμείο, η Τουρκία αντιμετωπίζει τους ίδιους ακριβώς κινδύνους στο εγγύς μέλλον – αποτελώντας τη νούμερο ένα απειλή για την Ελλάδα σήμερα.

Επικαιρότητα 

Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής δαπάνησε 1 δις $ για να αγοράσει Pezos, έτσι ώστε να στηρίξει το νόμισμα της χώρας – το οποίο, αφού ανέκαμψε αρχικά μετά τη δήλωση της προσφυγής στο ΔΝΤ, συνέχισε ξανά την καθοδική του πορεία. Εν τούτοις δεν τα κατάφερε τελικά παρά το μεγάλο ποσόν συναλλάγματος που διέθεσε, μετά από μία μικρή αναλαμπή, αφού το Pezos επανήλθε σε ελεύθερη πτώση, υπερβαίνοντας το 1:24 σε σχέση με το δολάριο – γεγονός που τεκμηριώνει πως το σφάλμα της να μειώσει στις αρχές του έτους τα βασικά της επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, δεν είναι πλέον εύκολο να διορθωθεί.