MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Tρομακτικές οι συμπτώσεις με το έτος 1843…

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη …

Ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του… ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Μήπως κάτι αρχίζει να μας θυμίζει;)

Πυκνώνουν τα σύννεφα

Η κρίση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες κλιμακώνεται, με την Ιταλία να εξετάζει το διπλό νόμισμα – ενώ κανένας δεν πιστεύει πως οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, αλλά ότι στηρίχθηκαν για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα, καθώς επίσης των καταθετών τους.

Επικαιρότητα 

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι καλές, ενώ φαίνεται να έχει ξεκινήσει μία ιδιόμορφη κρίση, εν πρώτοις από τις αναπτυσσόμενες χώρες – όπου μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας που συνεχίζεται χωρίς σταματημό, μεταξύ άλλων λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, ακολούθησε η Αργεντινή.

Η ωρολογιακή βόμβα του ΔΝΤ

Ήδη με την έκθεση του από το 2016 το Ταμείο θεώρησε δεδομένη την πλήρη καταστροφή της Ελλάδας, εάν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα – όπως η ονομαστική διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους, σε συνδυασμό με ένα σχέδιο τύπου Marshall.

Επικαιρότητα

Το ΔΝΤ, στις 23 Μαΐου του 2016, είχε κυκλοφορήσει μία ζοφερή ανάλυση για την Ελλάδα (πηγή) – ισχυριζόμενο πως δεν θα ξεφύγει ποτέ από την παγίδα του χρέους, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτούν οι Γερμανοί ύψους 3,5% έως το 2022 και 2% έως το 2060 είναι ανέφικτο, χωρίς να καταστραφεί εντελώς (ουσιαστικά συνώνυμο με τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων, αφού μόνο έτσι επιτυγχάνεται σε μία χώρα που δεν αναπτύσσεται). 

Η Τουρκία ζήτησε από την Ευρώπη να αναγνωρίσει τον τεμαχισμό της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ!

Η Τουρκία κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης χάρτες στους οποίους ορίζει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της αγνοώντας την ύπαρξη του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλορίζου (που αριθμεί 14 νησιά και νησίδες) αλλά και διεκδικώντας ολόκληρες θαλάσσιες περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο «ακρωτηριάζοντας» μεγάλα τμήματα της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Φυσικά δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η παράνομη οριοθέτηση της Άγκυρας αλλά ουσιαστικά έδειξε το μελλοντικό «πεδίο μάχης» το οποίο θα κληθούν να υπερασπιστούν οι ελληνικές και κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις μάλλον σύντομα.

Όλα αυτά λίγες μόλις ώρες μετά το νέο τρίτο κατά σειρά επεισόδιο εμβόλισης ελληνικού σκάφους από τουρκικό πλοίο εντός του 2018 και συγκεκριμένα από το εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ.

"Έκρηξη" των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο

Στα 101,641 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Μάρτιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έναντι 101,609 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο (που δημιουργήθηκαν ως 31.12.2017) τον Μάρτιο μειώθηκαν στο ποσό των 97,885 δισ. ευρώ έναντι 98,340 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο.