MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Eurostat: Στις χειρότερες θέσεις σε κατηγορίες ανέργων η Ελλάδα

Τις χειρότερες θέσεις σε ποσοστά ανεργίας σε ηλιακή κατηγορία των νέων, διοικητικές περιφέρειες και μακροχρόνια ανέργους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε να κατέχει σήμερα η χώρα μας μετά την λαίλαπα των 8 χρόνων της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η χώρα μας κατέχει τη 2η χειρότερη θέση σε ποσοστά ανεργίας για νέους ηλικίας 15-24 ετών που διαμένουν στο Βόρειο Αιγαίο. Αναφορικά με τα ποσοστά ανεργίας ανά διοικητική περιφέρεια κατέχει την 1η και 3η χειρότερη θέση μεταξύ των περιφερειών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κομισιόν: Κρίσιμη η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2016 στην Ελλάδα – Υπό καθεστώς φτώχειας το 12,4% των πολιτών άνω των 65 ετών

Υπό καθεστώς φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού πάνω από ένας στους 10 Έλληνες άνω των 65 ετών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2016 ήταν η πιο κρίσιμη του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας από την περίοδο που η χώρα εισήλθε υπό καθεστώς επιτήρησης, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δόθηκε σήμερα (30 Απριλίου 2018) στη δημοσιότητα.

Η έκθεση της Επιτροπής αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι τρέχουσες και οι μελλοντικές συντάξεις βοηθούν στην πρόληψη της φτώχειας των ηλικιωμένων και στη διατήρηση του εισοδήματος ανδρών και γυναικών, καθ' όλη τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Του Πέτρου Χασάπη

Επί της ουσίας, τώρα η χώρα μας αρχίζει να εισέρχεται στο μάτι της κρίσης, γιατί ακόμα δεν έχουμε δει τα δόντια της πραγματικής κρίσης. Πιστεύετε άραγε σε καθαρή έξοδο και άλλα τέτοια παραμύθια; Εισερχόμαστε λοιπόν σε νέο επίπεδο κρίσης, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια ατομικών περιουσιών και στην εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού αδιακρίτως, καθώς και μιας εθνικής κρίσης, ως επίλογο των μνημονίων, που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναδιάταξη συνόρων και σε πληθυσμιακή αλλοίωση.

Η προπαγάνδα της ‘Αγκυρας για την αρμενική Γενοκτονία: Η Τουρκία παραποιεί την Ιστορία


Η ιστοριογραφική αντιμετώπιση μιας γενοκτονίας είναι οδυνηρή και δύσκολη διότι η ιστορική της ανάλυση δεν θέτει μόνο επιστημονικά, αλλά και πολιτικά και ηθικά ζητήματα. Ως εκ τούτου, για πολλούς η αναγνώριση μίας γενοκτονίας είναι προσαρμοσμένη σε πολιτικές σκοπιμότητες. 

Οι πιο συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας, προκειμένου να επιβάλει την τουρκική εκδοχή όσον αφορά στην ιστορία της Γενοκτονίας, γίνονται εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ. Θεωρώντας ότι η εγχώρια ιστοριογραφία επέφερε κορεσμό και άρχισε να γελοιοποιείται, στράφηκε σε δαπανηρότερες αλλά λυσιτελέστερες μεθοδεύσεις: με γενναιόδωρες χορηγίες (μέσω του ιδρυμένου για τον σκοπό αυτό, από το 1982, Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών της Ουάσιγκτον) επιχορήγησαν πολλά ερευνητικά προγράμματα και «υπηρεσίες» δεκάδων καθηγητών της οθωμανικής και σύγχρονης τουρκικής ιστορίας σε αμερικανικά πανεπιστήμια.