MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ: Πλήρης αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και του δικαιώματος του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες προχώρησε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Liberal.gr και του Νίκου Μελέτη, η Τουρκία με επιστολή της στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αντιδρώντας στην κατάθεση στο διεθνή οργανισμό του Κοινού Ανακοινωθέντος της Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Η επιστολή αυτή επιχειρεί να λειτουργήσει ως προειδοποίηση και για το Κάιρο, καθώς η Άγκυρα δεν κρύβει την ανησυχία της, λόγω και των εχθρικών σχέσεων με το καθεστώς Σισί, να προχωρήσουν και να καταλήξουν οι συνομιλίες Ελλάδας – Αιγύπτου για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. 

Η Δύση παίζει πόλεμο

Δεν φανταζόμουν ποτέ πως ο πρόεδρος Trump είναι τόσο ανόητος, ώστε να παίζει το παιχνίδι της Κίνας και της Γερμανίας, προκαλώντας τη Ρωσία να συγκρουστεί με τη χώρα του – αφού είναι ο μοναδικός τρόπος για να καταστρέψει τις Η.Π.Α., στερώντας τους μία για πάντα την παγκόσμια ηγεμονία και βυθίζοντας τες στο χάος.

«Ο συριακός λαός δοκιμάσθηκε πρώτα από την Αραβική άνοιξη, μετά από το Ισλαμικό Κράτος και τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης χώρας που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση. Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας, ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον» (εκπρόσωπος ρωσικού υπουργείου εξωτερικών).

Η περίεργη υποτίμηση του ελβετικού φράγκου

Τις τελευταίες εβδομάδες, με αφετηρία ουσιαστικά το Νταβός, η ισοτιμία του έχει υποχωρήσει αρκετά – στα 1,185 πρόσφατα σε σχέση με το ευρώ, από 1,05 περίπου τον περασμένο Μάιο

Επενδύσεις & Αγορές

Το ελβετικό φράγκο ανήκει σε εκείνα τα νομίσματα που θεωρούνται ως λιμάνι ασφαλείας σε ταραχώδεις χρονικές περιόδους – όπως η σημερινή, όπου τα παγκόσμια χρέη αυξάνονται ασταμάτητα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλημυρίσει το σύστημα με νέα χρήματα που δεν έφτασαν ποτέ στην πραγματική οικονομία (οπότε απειλούμαστε ξανά με ύφεση), έχουν δημιουργηθεί φούσκες παντού, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κλιμακώνονται κοκ.