MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ "ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ" ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Το σάπιο και διεφθαρμένο ολιγαρχικό σύστημα εξουσίας της Ελλάδας, δεν πήρε μόνο του περιοριστικά μέτρα από το 2009 για να αντιμετωπίσει το χρέος που το ίδιο δημιούργησε, προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με το λαό και τη συντριβή του.

Προτίμησε να παραδώσει τη χώρα στα άλλα κράτη της Ευρώπης και να το παίξει ως μεσάζων που δίνει δήθεν "υπερήφανους" αγώνες διαπραγμάτευσης, διατηρώντας έτσι ταυτόχρονα την εξουσία για να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται την κοινωνία σε συνεργασία με τους δανειστές.

Που διαφέρει η ελληνική από την κρίση στη Δύση

Του Γιώργου Κοντογιώργη

Η ολιγαρχική κομματοκρατία, που συμβολίζει ακριβώς την οπισθοδρομική εκδοχή του κράτους, διασφάλισε διαχρονικά την ιδιοποίησή του, με αποκορύφωμα τη μεταπολίτευση. Η περίοδος αυτή σηματοδοτεί την ολική επαναφορά της χώρας στο καθεστώς της πλέον απεχθούς φαυλοκρατίας που καταγράφεται τον 19ο αιώνα. Όντως, στη μεταπολίτευση διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις και τα αντίστοιχα ιδεολογήματα για την κρίση που βιώνουμε σήμερα: για την ολική αποδόμηση και την απόλυτη ιδιοποίηση του κράτους, για την υπερχρέωσή του, για τον παρασιτικό εκφυλισμό της οικονομίας και για την πελατειακή προσομοίωση της κοινωνίας.

Ο ρόλος της Αριστεράς στο ζήτημα αυτό υπήρξε καταλυτικός. Τα ανωτέρω υποδηλώνουν ότι η σημερινή ελληνική κρίση παρουσιάζει μια θεμελιώδη ιδιαιτερότητα σε σχέση με την γενικότερη δυτική κρίση. Είναι πρωτογενώς πολιτική, δημιούργημα εξ ολοκλήρου του πολιτικού συστήματος. Η δυτική κρίση είναι εξίσου πρωτογενώς πολιτική. Όμως, με την έννοια ότι προέκυψε όχι από την ιστορική αναντιστοιχία του πολιτικού συστήματος προς την κοινωνία, αλλά ως αποτέλεσμα της μη εναρμόνισής του με την εν γένει ανθρωποκεντρική εξέλιξη του κόσμου της νεοτερικότητας. Εξέλιξη, η οποία χρεώνεται την εκτροπή του δόγματος της αυτορύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Νετανιάχου σε Ερντογάν: Κατέλαβες τη Βόρεια Κύπρο και σφάζεις πολίτες στο Αφρίν!

Προσβολές και συγκεκαλυμμένες απειλές ανταλλάσουν τις τελευταίες ώρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αποκάλεσε σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο «χασάπη», αφού ο Ερντογάν τον χαρακτήρισε χτες «τρομοκράτη», με αφορμή τη χρήση βίας στη Γάζα.

Η εχθρότητα μεταξύ Νετανιάχου και Ερντογάν κορυφώθηκε την Κυριακή, όταν ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι είναι «τρομοκράτης», σε τηλεοπτική ομιλία του. «Δεν έχουμε την ντροπή του εισβολέαπάνω μας, Νετανιάχου. Είσαι ένας εισβολέας και αυτή τη στιγμή υπάρχεις σε αυτά τα εδάφη ως εισβολέας. Την ίδια στιγμή, είσαι τρομοκράτης», ο Ερντογάν πρόσθεσε , ανάβοντας τα αίματα.

Η νομοτελειακή διάλυση της Ευρωζώνης

Οι ανάγκες, οι επιθυμίες, καθώς επίσης οι συνήθειες ορισμένων κρατών του Βορά, είναι εντελώς αντίθετες από αυτές του Νότου – οπότε είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση της νομισματικής ένωσης.

Άποψη

Εάν η ΕΚΤ σταματούσε την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ειδικά την αγορά ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, από τις οποίες εξαιρείται σταθερά η Ελλάδα λόγω του PSI (μία ακόμη πλευρά του εγκλήματος της υπογραφής του από τον προικισμένο κ. Βενιζέλο), θα αυξανόταν τα επιτόκια δανεισμού τους, οπότε θα βυθιζόταν ξανά σε μία κρίση χρέους.

Το κράτος των Αθηνών!

Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το «διαίρει και βασίλευε» που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις δυνάμεις κατοχής – ο χωρισμός της Ελλάδας δηλαδή σε αντίπαλα στρατόπεδα, σε Βορείους και Νοτίους, σε Μακεδόνες και Αθηναίους, πόσο μάλλον όταν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή μας κλιμακώνονται.

Επικαιρότητα

Η άποψη μας για τα προβλήματα ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, τα οποία οφείλονται στην υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ, ήταν η εξής: «Όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, θα απαξιωθούν και θα ξεπουληθούν, αφού δεν διενεργούνται οι απαιτούμενες επενδύσεις – επειδή είναι αδύνατες όσο η χώρα είναι υποχρεωμένη από την πολιτική των μνημονίων να έχει πρωτογενή πλεονάσματα αυτού του ύψους στον προϋπολογισμό της». (πηγή).

Το χρέος των 30.000 € ανά Έλληνα

Ο κάθε Ιάπωνας χρωστάει 90.345 $, ο κάθε Ιρλανδός 62.687 $, ο κάθε Αμερικανός 61.539 $ και ο κάθε Ιταλός 58.693 $ – ενώ ο κάθε Αυστριακός 49.975 $ και ο κάθε Γάλλος 49.652 $.

Επενδύσεις & Αγορές

Ξανά οι Γερμανοί φίλοι μας, λίγο πριν την (καλώς ή κακώς) προσπάθεια εξόδου στις αγορές, βάζουν στο στόχαστρο την Ελλάδα – αυτή τη φορά μέσω της ΗΒ, η οποία αναφέρει πως το δημόσιο χρέος στα τέλη του 2017 ήταν στα 328,7 δις € ενώ προβλέπεται να φτάσει στα 332 δις € τέλος του 2018, παρά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μέτρα κοκ. 

Ο μεγάλος φόβος του Ερντογάν: Η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας

Η ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας παρουσίασε τον υψηλότερο ρυθμό μεταξύ των G20 (οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη) το 2017. Ομως, πρόκειται για μαγική εικόνα, αφού όλα τα στοιχεία, καθώς και το ΔΝΤ και το Bllomberg κάνουν λόγο για μία οικονομία που μπήκε σε πολύ επικίνδυνους ατραπούς.

Κι΄ αυτό γιατί, εκτός των άλλων προβλημάτων, η ταχύτατη ανάπτυξη οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και χάρη στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Πάντως, πληθαίνουν τα σημάδια ότι η ισχυρή ανάπτυξη έχει σαθρές βάσεις και δεν είναι αποτέλεσμα βιώσιμης οικονομικής στρατηγικής.

Ραγδαίες εξελίξεις: Έφθασε το τέλος της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας λέει το Statfor

Το αμερικανικό think tank Stratfor, εκτιμά με ανάλυσή του ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας έφθασε στο τέλος της. 

Η ανάλυση που υπογράφει ο Sinan Ciddi αναφέρει όσα ο πρώην πλέον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είπε πρόσφατα: οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ έχουν φτάσει σε «σημείο κρίσης». 

Η ανάλυση στηρίζεται στην πεποίθηση πως ΗΠΑ και Τουρκία ακολουθούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις ως προς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.Τα τελευταία 24ωρα οι δηλώσεις Τραμπ περί αποχώρησης από τη Συρία “για να αναλάβουν άλλοι” προκαλούν άλλες σκέψεις.

Πληρώνουμε πανάκριβα τα δημόσια έργα στην Ελλάδα

Τα πρωτεία όμως του πιο ακριβού δρόμου και μάλιστα με διαφορά πανευρωπαϊκά κατέχει η Εγνατία Οδός και ειδικότερα το τμήμα Ιωάννινα-Μέτσοβο, το οποίο κόστισε περίπου 65 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρo

H νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι στα οδικά έργα που έχουν συχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ μέσω συμπράξεων δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοση αλλά και υπέρβαση του προϋπολογισμού τους, μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε στον κατασκευαστικό κλάδο.