MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης με την Τουρκία

Είναι ασφαλώς αρρωστημένες οι προσπάθειες του θύματος να γίνει φίλος με το θύτη του – πόσο μάλλον των Ελλήνων με έναν λαό που προέβη σε μία εθνοτική κάθαρση με τόσο επιμέλεια, η οποία ξεπερνάει ακόμη και τις ναζιστικές θηριωδίες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Επικαιρότητα

Εισαγωγικά, τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου της Στοκχόλμης, το οποίο αναφέραμε στο παρελθόν ως χαρακτηριστικό της Ελλάδας στη σχέση της με τους δανειστές και ειδικά με τη Γερμανία (άρθρο), είναι τα εξής: (α) τα θετικά συναισθήματα του θύματος προς το θύτη, προς το άτομο δηλαδή που τον κακοποιεί και τον ελέγχει, (β) τα αρνητικά συναισθήματα του θύματος προς τη δική του οικογένεια, τους φίλους του και τις Αρχές, (γ) η υποστηρικτική συμπεριφορά του θύματος προς το θύτη, με την έννοια πως το θύμα εκθειάζει το θύτη του και (δ) η ανικανότητα του θύματος να καταστρέψει τη «σχέση» του με το θύτη.

Mέρα με τη μέρα ανεβαίνει η «θερμοκρασία» με την Τουρκία

Το δόγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπυκνώνεται στην «πάση θυσία αυτοσυγκράτηση» σε ό,τι έχει να κάνει με τον ιδιαίτερα δύστροπο γείτονά μας. Που και που, όμως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανταπαντάει στις τουρκικές προκλήσεις, ανεβάζοντας τους τόνους. Αυτό ακριβώς έκανε και στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Αρμενία.

Εκεί βρέθηκε στη διεθνή έκθεση όπλων και αμυντικής τεχνολογίας και δεν παρέλειψε να στείλει ένα ιδιαίτερα αιχμηρό μήνυμα προς την Τουρκία, υπενθυμίζοντάς της την ήττα του 1821 από την Ελλάδα. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι θέλουμε την ειρήνη, αλλά πρέπει να της θυμίσουμε ότι σε πολλές στιγμές της ιστορίας της - και ιδίως τις στιγμές της ιστορίας που έχουν κατά νου, της μεγάλης οθωμανικής αυτοκρατορίας - ηττήθηκε, όπως το 1821 στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο Ερντογάν βρίζει Ε.Ε., Τουρκία, και Αίγυπτο, αλλά διατηρεί την ίδια στιγμή εμπορικές σχέσεις

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Υπάρχει ένα παράδοξο στις σχέσεις της Τουρκίας με τους «έξω», που αντί να ενισχύει ίσως τελικά και να υπονομεύει την όποια επιρροή θα μπορούσαν να ασκήσουν οι «έξω» πάνω στο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.

Διότι μόνο ως παράδοξο θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός ότι οι διμερείς συναλλαγές (εμπορικές, επενδυτικές, οικονομικές) της Τουρκίας με τους «εχθρούς» του Ερντογάν στο εξωτερικό δεν μειώνονται αλλά… αυξάνονται εν μέσω κρίσης.

Μια εναλλακτική συμμαχία για την Ελλάδα η οποία θα βόλευε τους πάντες…

«Μια πραγματικά ανεξάρτητη Ελλάδα είναι ένας παραλογισμός. Η Ελλάδα μπορεί να είναι είτε αγγλική είτε ρωσική, και επειδή δεν μπορεί να είναι ρωσική, είναι απαραίτητο να είναι αγγλική» Sir Edmond Lyons (1841)

Υπό Άρη Πετάση

Το πιο πάνω ισχύει, και σε μεγάλο βαθμό σήμερα αντικαθιστώντας το «αγγλική» με το «αμερικάνικη.» Η μοίρα μας καθορίστηκε στις 27 Σεπτέμβρη του 1831 με την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, του μεγαλύτερου σύγχρονου Έλληνος ανδρός (τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας με Κύπρια μητέρα.)