MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Μεροδούλι Μεροφάι

Φωτεινή Μαστρογιάννη

Αίνιγμα αποτελεί διά πάντα τίμιον
πολίτην και υγιώς σκεπτόμενον
της ανεργίας το φαινόμενον.
Και επιπλέον, εξόχως επιζήμιον.
Κύριοι, οι καιροί ου μενετοί!
Θα απετέλει δε αδυναμίαν μας θανάσιμον,
εάν ημείς, του έθνους οι εκλεκτοί,
δεν εύρωμεν μίαν δικαιολογίαν βάσιμον,
και την εμπιστοσύνην ούτω χάσωμεν
του λαού, ήτις μας είναι λίγο χρήσιμος.

Μπέρτολτ Μπρεχτ «Αυτή η ανεργία»
 
Ακούμε και διαβάζουμε πολιτικές υποσχέσεις για 600.000 νέες θέσεις εργασίας ή ακόμα και για σεβασμό στη μισθωτή εργασία (!) και κατάργηση απασχόλησης μισθωτών για μπλοκάκια. Προφανώς πρόκειται περί προεκλογικών εξαγγελιών που δεν αποκαλύπτουν την πραγματικότητα – τοπική και διεθνή. 

Παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις

O χρόνος που έχει η Ιταλία στη διάθεση της για να αποφασίσει το μέλλον της μετράει ήδη αντίστροφα – ενώ ο αμερικανικός σεισμός σήμερα έχει επίκεντρο τη διατραπεζική αγορά, με τις προϋποθέσεις να κερδίσουν οι Η.Π.Α. τυχόν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Κίνας να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Επικαιρότητα

Ξεκινώντας από την Ιταλία, από τη βόμβα δηλαδή στα θεμέλια της Ευρωζώνης, δεν είναι το μεγάλο της πρόβλημα η πολιτική αστάθεια που προέκυψε από τις εκλογές, αλλά η αδυναμία ανάπτυξης της, λόγω του τεράστιου δημοσίου χρέους της (2,3 τρις $). Βέβαια, σε σύγκριση με την Ελλάδα που χρεοκόπησε με λιγότερο χρέος ως προς το ΑΕΠ της, έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα: (α) στηρίζεται από την ΕΚΤ, (β) το χρέος της είναι κατά 50% εσωτερικό, ενώ (γ) έχει τη δυνατότητα μετατροπής του σε λιρέτες, την οποία «απεμπόλησε» η Ελλάδα με το PSI.

Η επανάσταση εναντίον των τραπεζών

Είναι τεράστια η ευθύνη του χρηματοπιστωτικού κλάδου διεθνώς, στις κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών που εντείνονται συνεχώς, ενώ γίνονται όλο και πιο συχνές – οπότε είναι αναγκαία η ρύθμιση του, η οποία δεν πρόκειται να συμβεί εάν δεν αφαιρεθεί το βασιλικό προνόμιο που παραδόθηκε ανεύθυνα από τους πολιτικούς στις τράπεζες: η δημιουργία χρημάτων από το πουθενά.

Ανάλυση

Σε θέματα που αφορούν τις εμπορικές τράπεζες, τις κεντρικές τράπεζες και γενικότερα το χρήμα χωρίς αντίκρισμα έχουμε αναφερθεί πολλές φορές – επειδή θεωρούμε πως οι συνεχείς κρίσεις που βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος, έτσι όπως αυτό δημιουργήθηκε μετά την έξοδο από τον κανόνα του χρυσού το 1971, ειδικά μετά την απελευθέρωση της λειτουργίας των τραπεζών, οπότε την πλήρη ασυδοσία τους.

Γιατί τα ΜΜΕ «έθαψαν» τη δίωξη Μαρινάκη

Η αφωνία δεν υπηρετεί ούτε τη δικαιοσύνη ούτε τη δημοκρατία ούτε την ισονομία

Ποιος ενημερώνει αυτόν τον τόπο;» θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς εν έτει 2018, παραφράζοντας την παλαιά ρήση για το «ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο;». Σίγουρα, πάντως, η δημοσιογραφία παύει να λειτουργεί ως «4η εξουσία» που ελέγχει την εξουσία (και -αντίθετα- λειτουργεί ως παραδουλεύτρα συγκεκριμένων συμφερόντων) όταν χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Μέθοδοι προπαγάνδας και υπονόμευσης

Ο Yuri Bezmenov (alias Tomas Schuman), ένας πρώην σοβιετικός υπονομευτής της KGB, εξηγεί λεπτομερώς τις τεχνικές που χρησιμοποιεί η KGB για να υπονομεύσει και να καταλάβει στρατιωτικά χώρες – στόχους σε μια διάλεξη του στο Los Angeles το 1983.

Yuri Bezmenov ήταν προπαγανδιστής της KGB στον οποίο ανατέθηκε αποστολή στην Ινδία, η οποία παραδόθηκε στους δυτικούς το 1970. 

Ολιγαρχική κομματοκρατία και δυναστικό κράτος

Του Γιώργου Κοντογιώργη

Η Αριστερά διαμόρφωσε και εξακολουθεί να διατηρεί μία προβληματική σχέση με το έθνος, ως κοινωνική συλλογικότητα που αντιτείνει τον δικό της λόγο στην πολιτική κυριαρχία της εξουσίας. Με το επιχειρείν, που αξιώνει μια μη παρασιτική κανονιστική πλαισίωση της λειτουργίας του. Με την ελληνική κοσμοσυστημική ιστορία, στο μέρος της που διδάσκει την πρόοδο, τόσο το οικονομικό (η εταιρική οικονομία) όσο και στο πολιτικό (η αντιπροσώπευση και η δημοκρατία) πεδίο. Προβληματική σχέση έχει με την ίδια την έννοια της ταξικής πάλης, στο μέτρο που εξάρτησε την οικονομική διαδικασία από το κράτος.

Με την εταιρική πολιτειότητα, στο μέτρο που προσεγγίζει τον πολίτη ως προσάρτημα / υπήκοο του κράτους, δηλαδή ως ιδιώτη / μάζα. Με την ιδέα μιας υπέρβασης του δυναστικού κράτους και της ολιγαρχικής κομματοκρατίας, το οποίο προβάλλει ως το καταστάλαγμα της δημοκρατίας, τον δε έλεγχό του από “φίλιες” δυνάμεις ως μοχλό ανόδου του λαού στην εξουσία. Με την ελευθερία, αφού επιλέγει αντ’ αυτής τα δικαιώματα, με το επιχείρημα ότι η κοινωνική συλλογικότητα, η πλειοψηφία, αποτελεί τον μείζονα εχθρό τους.

Ο αλλοπρόσαλλος Οθωμανός

Η αλήθεια είναι πως η Τουρκία βαδίζει ολοταχώς προς τη χρεοκοπία, με εξωτερικό χρέος που υπερβαίνει τα 450 δις $, με τεράστια ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της και με ένα νόμισμα που κυριολεκτικά καταρρέει.

Επικαιρότητα

Στην Ελλάδα επικρατεί παροξυσμός με την Τουρκία, εκθειάζεται η δήθεν ευρωστία της από ορισμένους και κατηγορούνται αυτοί που θεωρούν πως ο μεγαλομανής πρόεδρος της θέλει να αποκρύψει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας με τις πολεμικές του κραυγές – ισχυριζόμενοι ότι, η Τουρκία έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, παρά το ότι την ίδια στιγμή χαρακτηρίζουν τον ηγέτη της ως παρανοϊκό δικτάτορα, ο οποίος ασφαλώς δεν σέβεται τους σχεδιασμούς του στρατιωτικού επιτελείου του, ένα μεγάλο μέρος του οποίου έχει φυλακίσει αδυνατίζοντας σημαντικά την ισχύ του.