MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Στην «εντατική» έως το 2022 η ελληνική οικονομία

Ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Στουρνάρας, ούτε ο Γιούνκερ, ούτε η Λαγκάρντ θα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν το εάν η Ελλάδα θα έχει μια «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα τον Αύγουστο ή θα λάβει μια προληπτική γραμμή στήριξης. Την απόφαση αυτή θα την επιβάλουν οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές και θα την καθορίσει η δυνατότητα της Ελλάδος να υλοποιήσει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς της στόχους και τις μεταρρυθμίσεις σε βάθος χρόνου.

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναπτύχθηκαν δύο διαφορετικές θεωρίες που ξεπερνούν τη δημόσια αντιπαράθεση για το εάν το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 14 δισ. ευρώ (6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα και 8 δισ. ευρώ από τον ESM) επαρκεί για την Ελλάδα ή θα απαιτηθεί μια προληπτική γραμμή στήριξης για να διασφαλιστεί μεταμνημονιακά η χώρα.

THE NATIONAL INTEREST: Ανάλυση-καταπέλτης για της σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Η Ουάσιγκτον συχνά αποκαλεί τη Τουρκία ζωτικό σύμμαχο, τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan και η κυβέρνησή του, απειλούν ανοιχτά τις αμερικανικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία.

Όταν οι Αμερικανοί προειδοποιούσαν πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ο Erdoğan μίλησε για «οθωμανικό χαστούκι», κερδίζοντας πόντους στο αντιαμερικανικό κοινό της χώρας του. Το The National Interest, δημοσίευσε ανάλυση καταπέλτη για τη πραγματικότητα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα.

Το ύπουλο γερμανικό μισθολογικό dumping

Η σύσκεψη του γαλλικού υπουργείου οικονομικών με το ΔΝΤ και με την ΕΚΤ τεκμηρίωσε πως η Γερμανία είναι το πρόβλημα της Ευρωζώνης και όχι το ευρώ – ότι πρόκειται για μία χώρα που απομυζεί αχόρταγα όλους τους εταίρους της, ενώ υποθάλπει τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης, οδηγώντας την στη διάλυση.

«Παρά το ότι τα εθνικά θέματα αποτελούν το κυριότερο ενδιαφέρον των Ελλήνων, λόγω του έμφυτου πατριωτισμού και της επικίνδυνης γεωγραφικής θέσης της χώρας τους, η οικονομία πρέπει να τους απασχολεί περισσότερο – επειδή όταν ένα κράτος δεν είναι οικονομικά ισχυρό, τότε αργά ή γρήγορα υποδουλώνεται και μετατρέπεται σε αποικία. Σε έναν χώρο που δεν είναι καν κράτος αφού δεν μπορεί να εφαρμόσει το διεθνές Δίκαιο, ενώ ασφαλώς απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα – λόγω του ότι δεν έχει τα μέσα για να την προστατεύσει».

Το ξεπούλημα της Ελλάδας

Η χώρα εκποιήθηκε για λιγότερα από 60 δις € από τους κομματικούς σωτήρες της – οι οποίοι όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται πολιτικά, διαφθειρόμενοι και διαφθείροντας.

Επικαιρότητα

Ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει το έγκλημα που διενεργήθηκε με το PSI – όπου σε γενικές γραμμές ξεπουλήθηκε η δημόσια περιουσία της χώρας μας, μαζί με τη εθνική της κυριαρχία και την ομηρία μας στο διηνεκές, έναντι μόλις 51,3 δις € (γράφημα). 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ;

Η απλή απάντηση στο ερώτημα αυτό, που όλοι μας αυθόρμητα δίνουμε, είναι “γιατί εμείς αυτούς επιλέγουμε”, δηλαδή με λίγα λόγια, ότι οι πολιτικοί μας είναι εικόνα του λαού μας. Φυσικά η απάντηση αυτή είναι σωστή, αλλά δεν εξηγεί γιατί τελικά κάνουμε εμείς αυτές τις επιλογές.

Και γιατί δεν επιλέγουμε τους ικανούς; Υπάρχουν άραγε τέτοιοι; Φυσικά και υπάρχουν χιλιάδες ικανότατοι Έλληνες που θα μπορούσαν να είχαν ανεβάσει την Ελλάδα και όλους μας πολύ ψηλά, σε σχέση με τους πολιτικούς που έχουμε. Και γιατί εμείς δεν επιλέγουμε αυτούς; Είναι απλό. Αυτοί, είτε δεν μπορούν να γίνουν ευρύτερα γνωστοί στους πολίτες, είτε τελικά δεν ενδιαφέρονται, γιατί δεν μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν αυτό που εμείς θέλουμε από αυτούς και εξηγούμαι.