MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Η επιθετικότητα της Τουρκίας και η αντιμετώπισή της

Ηλίας Κουσκουβέλης
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων,
Κοσμήτορας της Σχολής ΚΑΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η συμπεριφορά της Τουρκίας και ακόμη περισσότερο η παραληρηματική συμπεριφορά του Ερντογάν, με αποκορύφωμα το ερώτημα αν οι ΗΠΑ έχουν «φάει οθωμανικό χαστούκι», προκαλεί προβληματισμό και αμηχανία, ενώ για πολλούς είναι και δυσεξήγητη. Οι περισσότερες «αναλύσεις» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σπεύδουν να δώσουν μία ερμηνεία που συνδέεται με την συγκυρία, δηλαδή την αποτυχία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) στην Συρία.

Η οικονομία της συμφοράς

Είναι δυνατόν να αυξάνονται τα χρέη και τα δίδυμα ελλείμματα της υπερδύναμης στο διηνεκές; Μπορεί να τα αντισταθμίζει με το δολάριο, με το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, καθώς επίσης με τη στρατιωτική της ισχύ;

Επικαιρότητα

Η αμερικανική κυβέρνηση δημοσίευσε την ετήσια οικονομική έκθεση της για το 2017 (πηγή), εξηγώντας πως οι καθαρές απώλειες του κράτους, τα ελλείμματα ή οι ζημίες χρήσης του, διαμορφώθηκαν στο αστρονομικό ποσόν του 1,2 τρις $. Όπως εξηγεί δε ένας οικονομικός αναλυτής*, ο αριθμός αυτός είναι ίσος με ολόκληρο το ετήσιο ΑΕΠ της Αυστραλίας (1,204 τρις $) – ενώ σημαίνει πως η χώρα χάνει πάνω από 2,2 εκ. $ το λεπτό! Συμπληρώνει δε πολύ σωστά πως το 2017 ήταν ένα θετικό έτος για τις Η.Π.Α., καθώς επίσης για την παγκόσμια οικονομία, χωρίς καμία σημαντική κρίση – ενώ τα έσοδα της κυβέρνησης ήταν στα επίπεδα ρεκόρ των 3,3 τρις $ (άρα οι δαπάνες ήταν 4,5 τρις $ ή 26 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας, για να προκύψει έλλειμμα 1,2 τρις $!). 

Η (Ελληνική) Δικαιοσύνη έκρινε μετά από 17 χρόνια ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο!

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε κατά πλειοψηφία (δύο υπέρ ένα κατά) αθώους όλους τους κατηγορούμενους για τις μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου, την περίοδο 1999.

Στο εδώλιο κάθονταν 36 άτομα (χρηματιστές, εφοπλιστές, επιχειρηματίες) για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η κορυφαία τραπεζική απάτη

Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών – επειδή αυτός που μπορεί να τυπώσει χρήματα από το πουθενά, μπορεί επίσης να τυπώσει ίδια κεφάλαια, ειδικά όταν είναι διεφθαρμένος και απατεώνας όπως οι Ισλανδοί τραπεζίτες.

Άποψη

Η Ισλανδία δεν θεωρείται διεφθαρμένη χώρα, αφού ευρίσκεται στη 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης – όταν η Ελλάδα είναι στην 80η και η Σουηδία στην 1η (πηγή). Εν τούτοις, στην Ισλανδία δρομολογήθηκε η μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία όλων των εποχών, με κριτήριο το σύνολο του ισολογισμού των τριών τραπεζών της ως προς το ΑΕΠ της χώρας τους – το οποίο είχε φτάσει στα 115 δις € ή πάνω από εννέα φορές του ΑΕΠ του 2009 (12,89 δις $).

Το βρώμικο σχέδιο της Γερμανίας κατά Ελλάδας και Κύπρου για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων – Πώς κάνει πλάτες στην Τουρκία και επιχειρεί να την βάλει σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Με ένα βρώμικο και ανθελληνικό σχέδιο οι Γερμανοί επιχειρούν να βάλουν την Τουρκία από το «παράθυρο» στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ σε μία περίοδο που η Ελλάδα και η Κύπρος με την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων εξελίσσονται σε ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Σε μία φάση δε που η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει την Ελλάδα και την Κύπρο το Βερολίνο της κάνει πλάτες και στέλνει ωκεανογραφικό σκάφος να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης έως και τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ ζητώντας μάλιστα και άδεια από την Άγκυρα, καθ’ ότι η περιοχή που θέλει να δραστηριοποιηθεί το πλοίο «R/V Maria S. Merian» περιλαμβάνει και σημεία ελέγχου από την Τουρκία.

Η τεράστια αποτυχία της παγκοσμιοποίησης

Του Στάθη Σταυρόπουλου

Διεκήρυσσε την κατάργηση των συνόρων. Την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, των εμπορευμάτων και της εργασίας. Διεκήρυσσε την ώσμωση των πολιτισμών (στο διεθνές περιβάλλον) και τον πολυπολιτισμό στο εσωτερικό των κοινωνιών. Διεκήρυσσε την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων διά της ελεύθερης αγοράς (και της «αοράτου χειρός» που κανονιστικώς τη διέπει). Διεκήρυσσε την κατάργηση του προστατευτισμού και την ενθάρρυνσητου ανταγωνισμού. Τέλος, διεκήρυσσε την άνθιση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ ευαγγελίσθηκε τη συρρίκνωση των πολέμων, ακόμα και την εξαφάνισή τους – με την εξαίρεση ίσως εκείνων που θα είχαν τη διεθνή νομιμοποίηση, ως έσχατου μέσου επίλυσης των διαφορών.

Το πείραμα του "Milgram"

Tο πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή.

Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία.

Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων. Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση –πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη –κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών.