MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Borghi (Lega): Έρχεται οικονομικός Αρμαγεδδών στην ΕΕ - Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η ΕΕ διαχειρίστηκε ένα μικρό πρόβλημα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, η Ιταλία είναι μία κατάσταση, χίλιες φορές πιο δύσκολη», είπε το στέλεχος της Lega 

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΕΕ και την Ιταλία για τα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης με την ιταλική κυβέρνηση να απειλεί ευθέως με οικονομικό Αρμαγεδδών τις Βρυξέλλες.

Τον τόνο έδωσε ένα από τα βασικότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της Ιταλίας, της Lega, που απείλησε στις 6/10/2018 ευθέως με έναν οικονομικό κατακλυσμό παγκοσμίων διαστάσεων την Ευρωζώνη, εάν αυτή απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ρώμης. 

«Αν κάποιος στις Βρυξέλλες είναι αρκετά ανόητος για να σκεφτεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ελληνικό παράδειγμα εναντίον μας θα διαπιστώσει ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι υποπολλαπλάσια και η περίπτωσή της σχετικά απλή», δήλωσε ο κ. Claudio Borghi, επικεφαλής οικονομικών της Lega και πρόεδρος στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού. 

Στην Ελλάδα, η ΕΕ διαχειρίστηκε ένα μικρό πρόβλημα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, η Ιταλία είναι μία κατάσταση, χίλιες φορές πιο δύσκολη. 

Θα είναι ένας Αρμαγεδδών, είπε χαρακτηριστικά ο Borghi σε συνέντευξή του στη Daily Telegraph. 

Οι εντάσεις στη Ρώμη κλιμακώθηκαν και έφτασαν στο απόγειό τους την Τετάρτη (3/10/2018) μετά τις αναφορές για συνάντηση του Ιταλού προέδρου Sergio Mattarella και του Mario Draghi, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μίας επιτροπείας ενός δραστικού βήματος που θα έθετε αποτελεσματικά την Ιταλία υπό τον οικονομικό έλεγχο της ΕΕ.

Η εξέλιξη συνέπεσε με την αύξηση των spread στα ιταλικά 10ετή ομόλογα πάνω από τις 300 μονάδες βάσης, μετά την υποβολή του προσχεδίου προϋπολογισμού από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτό έπληξε το ιταλικό τραπεζικό σύστημα - ιδιαίτερα ευαίσθητο στα επιτόκια των ομολόγων – και σχεδόν προκάλεσε μια πιστωτική κρίση.

Οι τελευταίες δημοσιονομικές παρεμβάσεις της ιταλικής κυβέρνησης είναι ελαφρώς λιγότερο ριζοσπαστικές, αλλά εξακολουθούν να παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας της ευρωζώνης.

Ο Luigi Di Maio, ο ηγέτης τoυ Κινήματος των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της Ιταλίας, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει. 

«Παρακολουθούμε τις αγορές, αλλά αν υπάρχει επιλογή μεταξύ των ομολόγων και των πολιτών, θα επιλέξω τους πολίτες», σημείωσε.

Η εφημερίδα La Stampa ανέφερε ότι ο Draghi εξέφρασε την ανησυχία για τον προϋπολογισμό, προειδοποιώντας πως οι πολιτικοί στη Ρώμη υποτιμούν σε μεγάλο βαθμό τη λεπτότητα της κατάστασης δεδομένου ότι η ΕΚΤ αίρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κατά τους επόμενους τρεις μήνες. 

«Η Ιταλία δεν θα έχει δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες.

Υπάρχει ένα σχέδιο καταφυγής που είναι γνωστό ως OMT, αλλά αυτό απαιτεί τη συμμετοχή των μηχανισμών διάσωσης της ΕΕ (ESM), υπό δρακόντειες συνθήκες, με ψηφοφορία στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή. 

Η επιλογή αυτή δεν θα έφτανε μέχρι να ξεπεράσει η κρίση και ακόμη και τότε είναι αμφίβολο αν ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός θα δεχόταν ποτέ τέτοιους όρους.

«Αυτή είναι πλήρης τρέλα», είπε ο Borghi. 

«Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, αν προσπαθήσουν, θα υπάρξει μια πραγματική επανάσταση», τόνισε.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου