MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Συμβουλές προς τους Τούρκους Πολίτες

Η Τουρκία έχει πάρει το μονοπάτι της Βενεζουέλας – με τον πρόεδρο της να φυλακίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να έχει αποκτήσει ισόβια εξουσία, να εξαγοράζει τα ΜΜΕ ή να τα φιμώνει, καθώς επίσης να αποκτά τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και της κεντρικής τράπεζας.

Επενδύσεις & Αγορές

Η Τουρκία βρίσκεται σε πορεία υπερπληθωρισμού, σύμφωνα με τις παρακάτω απειλές για την οικονομία της – τις οποίες διαπίστωσε η Fitch, μειώνοντας την πιστοληπτική της ικανότητα σε ΒΒ, με κατεύθυνση τα σκουπίδια (πηγή):


(α) Οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα έχουν ενταθεί, κυρίως λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, του μεγάλου εξωτερικού χρέους σε δολάρια, των προβλημάτων των αναπτυσσομένων οικονομιών (ανάλυση) και του αντίκτυπου της πτώσης της ισοτιμίας της λίρας στον υπερχρεωμένο ιδιωτικό τομέα.
(β) Η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα.
(γ) Το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2018 λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων και της ανόδου της κατανάλωσης των νοικοκυριών.
(δ) Ο ετήσιος μέσος πληθωρισμός θα υπερβεί το διπλάσιο του μέσου όρου της τρέχουσας περιόδου, με 13% το 2018 και 10,8% το 2019.

(ε) Η αξιολόγηση έχει αρνητικές προοπτικές – άρα θα επιδεινωθεί.
Συνεχίζοντας, ο υπερπληθωρισμός δεν έχει συμβεί ακόμη, αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί εγγυημένα σε αυτή την κατεύθυνση – αφού η Τουρκία ευρίσκεται στο μονοπάτι της Βενεζουέλας, με τον πρόεδρο της να φυλακίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να έχει αποκτήσει ισόβια εξουσία, να εξαγοράζει τα ΜΜΕ ή να τα φιμώνει, καθώς επίσης να αποκτά τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και της κεντρικής τράπεζας. 


Η Βενεζουέλα δεν οδηγήθηκε βέβαια απ’ ευθείας στον υπερπληθωρισμό, αλλά έφτασε μετά από διάφορα στάδια – ενώ μόνο εάν παραμείνει στην ίδια πορεία θα είναι αναπόφευκτος. Σε κάθε περίπτωση, η λίρα έχει χάσει το 76% της αξίας της τα τελευταία δέκα χρόνια απέναντι στο δολάριο και το 94% τα τελευταία είκοσι (γράφημα). Οι συμβουλές προς τους Τούρκους Πολίτες είναι λοιπόν οι εξής (πηγή: Mish Talk):

(α) Προετοιμαστείτε για υπερπληθωρισμό.
(β) Πάρτε τα χρήματα σας από τις τουρκικές τράπεζες αμέσως.
(γ) Μετατρέψτε όλες τις αποταμιεύσεις σας σε ένα καλάθι με δολάρια, χρυσό και ασήμι.
(δ) Πουλήστε ανοιχτά ή δανείσετε όσο το δυνατόν περισσότερες λίρες.
(ε) Μην επενδύετε σε μετοχές τραπεζών (η υποτίμηση των ομολόγων ακολουθείται πάντοτε από την υποτίμηση των τραπεζών, κυρίως επειδή αυτές έχουν ομόλογα στα χαρτοφυλάκια τους που μειώνονται οι αποδόσεις τους) , αλλά σε δολάρια, χρυσό και ασήμι. 
Κλείνοντας, ο υπερπληθωρισμός ξεκινάει ως ένα πολιτικό γεγονός και όχι ως νομισματικό, όπως νομίζουν πολλοί. Είναι δε η πλήρης απώλεια της πίστης στο νόμισμα μίας χώρας – ενώ δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο, αφού καταστρέφει εντελώς την οικονομία, προκαλώντας τεράστια πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. Η χώρα σας οδηγείται σε αυτήν ακριβώς την τραγωδία, εάν δεν αλλάξει αμέσως πορεία – οπότε μην περιμένετε να χάσετε ότι έχετε και δεν έχετε, παίρνοντας μάθημα από τη Βενεζουέλα.

Άρης Οικονόμου

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου