MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Η παντοδυναμία των Η.Π.Α.

Μόνο οι πέντε κυρίαρχες τεχνολογικές εταιρείες της υπερδύναμης υπερβαίνουν σε αξία τις μεγαλύτερες άλλες χώρες του πλανήτη

Επενδύσεις & Αγορές 

Η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft, η μετοχή της οποίας κοστίζει σήμερα 102,19 $, υπερβαίνει το ετήσιο ΑΕΠ της Ελβετίας – ενώ εάν προσθέσει κανείς αυτήν της Amazon (1.696 $ ανά μετοχή) και της Apple (193 $), θα ξεπεραστεί το ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας. 


Οι πέντε μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες (Facebook, Amazon, Alphabet, Microsoft, Apple), έχουν αξία πάνω από το ΑΕΠ της Γερμανίας – ενώ μόνο οι τρεις (Amazon, Apple, Microsoft) υπερβαίνουν το ΑΕΠ ολόκληρης της Αφρικής (συνολικά 54 χωρών!). 

Στα πλαίσια αυτά, εάν κάποια χώρα θεωρεί πως μπορεί να ανταγωνιστεί την υπερδύναμη σε έναν οικονομικό πόλεμο, με τα χρηματοπιστωτικά όπλα που διαθέτει, κάνει πολύ μεγάλο λάθος – ενώ ο εμπορικός πόλεμος που διεξάγει ο νέος πρόεδρος της ήδη αποδίδει, κρίνοντας από τη μείωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου (γράφημα). 

Η Ρωσία βέβαια σωστά αμύνεται όσο καλύτερα μπορεί, προσπαθώντας να προσελκύσει συμμάχους – όπως στην Ευρώπη, όπου τόσο η Ιταλία, όσο και η Αυστρία έχουν ταθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων και τη συνεργασία μαζί της, ειδικά μετά τη συνέντευξη του χαρισματικού της ηγέτη (πηγή). 

Επίσης στη Μέση Ανατολή, όπου διεξάγεται ο πόλεμος του πετροδολαρίου με επίκεντρο τη Σαουδική Αραβία – κρίνοντας από τη δήλωση της συμμετοχής της στον Τρανσαραβικό σιδηρόδρομο που σχεδιάζεται, ο οποίος θα συνδέει όλες τις αραβικές χώρες μεταξύ τους, σε συνεργασία με την Κίνα και φυσικά με τη Σαουδική Αραβία. 

Υπενθυμίζουμε εδώ πως οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι προσπαθούν να εδραιωθούν ως παγκόσμιοι παίκτες, οπότε τους ωφελεί το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας – εκτός του ότι η Ρωσία αποσκοπεί στον ευρύτερο σεβασμό και στην αποδοχή της από τη Μέση Ανατολή, ο οποίος εξυπηρετεί τις γεωπολιτικές τους επιδιώξεις.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου