MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Μνημόνια έως το 2059

Ο κ. Regling που προανήγγειλε τα χρόνια επιτήρησης της Ελλάδας, δεν πρέπει να ξεχνάει πως η Γερμανία κέρδιζε ανέκαθεν όλες τις μάχες, αλλά έχανε τον πόλεμο – όταν οι αντίπαλοι της καταλάβαιναν πως πρόκειται για έναν θρασύ γίγαντα που στηρίζεται σε πήλινα πόδια.

Επικαιρότητα 

Ο Γερμανός κ. Regling, επικεφαλής του γερμανικού ESM που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε ένα γερμανικό ΔΝΤ μίας ανεξάρτητης από τις Η.Π.Α. Γερμανίας, δήλωσε πως μετά τα χρηματοδοτούμενα μνημόνια η Ελλάδα θα παραμείνει σε μη χρηματοδοτούμενα μνημόνια έως το 2059 – όπου λήγει η αποπληρωμή του θεσμικού χρέους, με την έννοια πως έως τότε θα έχει αντικατασταθεί από τους ιδιώτες επενδυτές. Θεωρεί δηλαδή πως οι αγορές θα δανείζουν μία χώρα με βιώσιμα επιτόκια, παρά το ότι το δημόσιο χρέος της έχει εκτοξευθεί στο 193% του ΑΕΠ της ήδη, το κόκκινο ιδιωτικό έχει υπερβεί κάθε ιστορικό ρεκόρ, η οικονομία της είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ οι μελλοντικές της προοπτικές με το 4ο μνημόνιο είναι κάτι χειρότερο από εφιαλτικές. 


Ο κ. Regling ανέφερε επίσης πως η επιτήρηση θα είναι πολύ πιο αυστηρή, με τρίμηνους αντί εξάμηνους ελέγχους – για να διαπιστώνεται εάν τηρούνται τα μέτρα λιτότητας, εάν συνεχίζεται απρόσκοπτα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η υφαρπαγή της ιδιωτικής, η πληρωμή των κεφαλικών φόρων για να δημιουργούνται τα θηριώδη πλεονάσματα κοκ., αλλά χωρίς να υπάρξει νέο μνημόνιο (εννοώντας προφανώς χωρίς νέα δάνεια). 

Θεωρεί λοιπόν δεδομένο πως θα επιβιώσει η Ευρωζώνη έως το 2059 υπό τη γερμανική κυριαρχία, ότι η Ιταλία θα μετατραπεί όπως η Ελλάδα σε προτεκτοράτο της χώρας του σκύβοντας το κεφάλι αντίστοιχα, πως η Ισπανία δεν θα αντιδράσει και ότι η Γαλλία θα ανεχτεί την ξένη ηγεμονία, υπό τον αδύναμο πρόεδρο της – ενώ οι Η.Π.Α. θα αδιαφορήσουν για τους κινδύνους που συνεπάγεται η γερμανική απειλή για την ειρήνη και η Ρωσία θα απέχει. 

Κατά την άποψη μας, ο αξιότιμος Γερμανός είναι υπερβολικά αισιόδοξος, πιστεύοντας όπως φαίνεται πως κανένα κράτος της Ευρωζώνης δεν βλέπει την ελληνική τραγωδία και δεν διδάσκεται από αυτήν – ειδικά τις προσπάθειες διαμελισμού της χώρας μας μέσω της στήριξης των Σκοπίων από την καγκελάριο, η οποία δεν φαίνεται να έχει διδαχτεί τίποτα από την ιστορία της, θέλοντας να ξεπεράσει το Χίτλερ με την απλή αλλαγή των όπλων από στρατιωτικά σε οικονομικά. 

Μπορεί βέβαια να έχει δίκιο ο κ. Regling, αφού μέχρι στιγμής η Γερμανία καταφέρνει να απομυζεί αχόρταγα τους εταίρους της, να κερδίζει υπέρογκα ποσά, καθώς επίσης να τους επιβάλλει απολυταρχικά τις εντολές της – χωρίς να αντιδράει κανένας από τους υπολοίπους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, ενδεχομένως επειδή αμείβονται πλουσιοπάροχα από τα ταμεία της. 

Εν τούτοις, δεν πρέπει να ξεχνάει πως η Γερμανία κέρδιζε ανέκαθεν όλες τις μάχες με το θράσος που τη διακρίνει, αλλά έχανε τον πόλεμο – όταν οι αντίπαλοι της καταλάβαιναν πως πρόκειται για έναν ανόητο γίγαντα που στηρίζεται σε πήλινα πόδια, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Μπορεί βέβαια να αντλεί την αισιοδοξία του από τις ανοησίες που ακούγονται εκ μέρους Ελλήνων υπουργών που μάλλον έχουν μετατραπεί σε γενιτσάρους και μαριονέτες, όπως η παρακάτω του συμπαθέστατου κ. Τσακαλώτου προς τη ΝΔ: 
«Εσείς πιστεύετε ότι, αν γίνετε κυβέρνηση, θα πάτε στη Merkel και θα της πείτε δεν θέλουμε υψηλά πλεονάσματα και δεν μας αρέσει το υπερταμείο και ότι θέλετε να το αλλάξετε; Και θα σας πει “καλώς τα παιδιά”;. Αν όλα αυτά τα πείτε στη Merkel, σας εύχομαι καλή τύχη. Good luck».
Όμως κάνει λάθος, μεγάλο λάθος. Ο κ. Ευκλείδης είναι ένας απλός επισκέπτης της Ελλάδας, ένας περαστικός που έτυχε να επιλεχθεί επειδή βολεύει τον πρωθυπουργό. Επομένως, δεν πρέπει να είναι τόσο σίγουρος για τη συνέχιση της παθητικότητας, της δουλικότητας και της μοιρολατρίας των Ελλήνων – παρά το ότι τίποτα δεν φαίνεται ακόμη. 

ΥΓ: Έχει ενδιαφέρον το ελληνικό Σύνταγμα, αν και δεν είμαι ειδικός, όπως φαίνεται από το άρθρο (πατήστε εδώ).


Πηγή  : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου