MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Η Γερμανία βρήκε τρόπο να μπλοκάρει την λύση για το ελληνικό χρέος με την έκθεση βιωσιμότητας – Το ελληνικό ζήτημα στο G7 στις 31/5

Η Ελλάδα πλησιάζει στο σημείο μηδέν όπου θα βγει από τα μνημόνια αλλά τα εφόδια που διαθέτει είναι διάτρητα και ο κίνδυνος αποτυχίας είναι μεγάλος. 

Ενώ διαφαινόταν σύγκλιση Γερμανίας και ΔΝΤ και είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι μπορούν να τα βρουν στο μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους αποκαλύπτεται ότι το χάσμα δεν έχει κλείσει ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 21 Ιουνίου μπορεί να χρειαστεί και το Eurogroup στις 12 Ιουλίου για να υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία. 

Το ΔΝΤ είναι οριστικό και απόλυτο ΔΕΝ θα συμμετάσχει στο 3ο μνημόνιο όμως το θέμα είναι εάν και πως μπορεί να συμμετάσχει μετά το τρίτο μνημόνιο. 

Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις 3 μήνες πριν την λήξη του 3ου μνημονίου και τα δύο σπουδαιότερα ζητήματα παραμένουν άλυτα, το χρέος και το μεταμνημονιακό μοντέλο με το οποίο θα πορευθεί η Ελλάδα. 

Προηγείται η λύση του χρέους και ακολουθεί το μεταμνημονιακό μοντέλο. 

Αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι ούτε συμφωνία για την επιμήκυνση υπάρχει, ούτε για τον αυτόματο μηχανισμό, ούτε για μέτρα με ρήτρες ανάπτυξης.

Η Γερμανία απορρίπτει πλήρως το γαλλικό σχέδιο για το χρέος. 

Η Γερμανία τάσσεται 

1) Υπέρ της 3ετούς επιμήκυνσης και υπό όρους 5ετούς αυτό είναι το μέγιστο της παραχώρησης 

2) Η επιμήκυνση αφορά μόνο τα δάνεια του EFSF και όχι του ESM ή τα διακρατικά δάνεια τα 51,9 δισεκ.

3) Τα ANFA τα κέρδη από τα 18 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα δοθούν τμηματικά και θα είναι ή 2,8 ή 3,2 δισεκ. 

4) Το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί μερικώς από τον ESM για τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ύψους περίπου 10 δισεκ. ευρώ. 

5) Το σενάριο μείωσης των επιτοκίων μάλλον ναυαγεί. 

6) Η Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα 14-15 δισεκ. με πρωτογενές κεφάλαιο και άλλα 14 δισεκ. από repos δευτερογενώς κεφάλαιο οπότε το capital buffer θα μπορούσε να φθάσει τα 28 δισεκ. 

Όμως με τα μέτρα αυτά το ΔΝΤ αποκλείεται να συντάξει θετική έκθεση βιωσιμότητας (DSA) και χωρίς θετική DSA το ΔΝΤ θα έχει μόνο οριοθετημένο ρόλο στην μεταμνημονιακή Ελλάδα. 

G7 στον Καναδά στις 31 Μαίου – Κρίση στις αναδυόμενες και Ελλάδα 

Στις 31 Μαίου στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών των G7 των 7 πλουσιότερων χωρών που θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά, θα παραβρεθεί και η Lagarde η επικεφαλής του ΔΝΤ. 

Στην συνάντηση αυτή πέραν των βασικών θεμάτων της συνεδρίασης θα εξεταστούν μεταξύ άλλων η κατάσταση στις αναδυόμενες οικονομίες και το ελληνικό χρέος. 

Η Lagarde θα επιμείνει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Παγίδα η έκθεση βιωσιμότητας του ESM για το ελληνικό χρέος

Στο Eurogroup στις 24 Μαίου συμφωνήθηκε έως τις 7 Ιουνίου να έχει συνταχθεί έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος από τον ESM τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης. 

Όμως η έκθεση βιωσιμότητας DSA για την Ελλάδα είναι η μεγάλη παγίδα της Ελλάδος.

Η Γερμανία για να δώσει όσο το δυνατό λιγότερα στο ελληνικό χρέος σχεδίασε την ιδέα της έκθεσης βιωσιμότητας από τον ESM.

Ουσιαστικά θα εξεταστεί εάν το χρέος είναι βιώσιμο και θα υιοθετήσουν ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο σαν τα stress tests των τραπεζών. 

Όμως μπορεί ο ESM ο βασικός πιστωτής της Ελλάδος να αναγνωρίσει μέσω της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους ότι δάνεισε στην Ελλάδα τόσα δισεκατομμύρια ενώ το χρέος είναι μη βιώσιμο;

Οπότε εύλογα γεννάται το ερώτημα μήπως ο ESM απλά αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αλλά χρειάζονται κάποιες ελαφρύνσεις ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται χωρίς προβλήματα; 

Όμως για την Γερμανία όλο αυτό το σχέδιο είναι το τέλειο άλλοθι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν…χρειάζεται μεγάλες παρεμβάσεις στο χρέος. 

Η αλήθεια στην έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ – Μη βιώσιμο το χρέος 

Το ΔΝΤ θα συντάξει τέλη Ιουλίου έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος τονίζοντας ότι μέχρι το 2030 το χρέος είναι βιώσιμο και από το 2030 και έως τις λήξεις των δανείων είναι μη βιώσιμο, θα εγκαταλείψει τις αναφορές περί εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους. 

Ο ESM θα μιλάει για οριακές παρεμβάσεις στο χρέος και το ΔΝΤ θα επιμένει για γενναίες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος. 

Το βασικό πρόβλημα είναι η Ελλάδα μπορεί στην μεταμνημονιακή εποχή να μην έχει πιστωτική γραμμή ECCL, να μην έχει την παρουσία του ΔΝΤ και ταυτόχρονα να μην πάρει ουσιαστική λύση στο χρέος; 

Η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστραφεί στην μεταμνημονιακή εποχή

Η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστραφεί στην μεταμνημονιακή εποχή γιατί μόνο με το κεφαλαιακό απόθεμα, χωρίς το ΔΝΤ, χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή που θέλει μόνο η ΕΚΤ και χωρίς λύση στο χρέος, με μαθηματική ακρίβεια θα καταστραφεί.

Η πιθανότητα αποτυχίας της Ελλάδος θα είναι πολύ μεγάλη εάν δεν διασφαλιστεί ότι θα διαθέτει μια ισχυρή ομπρέλα προστασίας.
Με δεδομένο ότι την προληπτική πιστωτική γραμμή δεν την θέλουν πολλοί η λύση είναι μέτρα για χρέος και ειδικός ρόλος του ΔΝΤ μετά τον Αύγουστο του 2018. 

Συμπέρασμα 

Η Ελλάδα πλησιάζει στο σημείο μηδέν όπου θα βγει από τα μνημόνια αλλά τα εφόδια που διαθέτει είναι διάτρητα και ο κίνδυνος αποτυχίας είναι μεγάλος.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου