MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Η Γερμανία εξοπλίζει την Τουρκία με υποβρύχια

Έξι καταδιωκτικά υποβρύχια της κλάσης 214 πρόκειται να λάβει η Τουρκία από την γερμανική εταιρεία κατασκευής υποβρυχίων ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), στα πλαίσια εξοπλιστικής συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία είχε υπογραφεί το 2009. Ωστόσο, η συμφωνία για την πώληση υποβρυχίων δημιουργεί κλίμα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας, μετά τη συμμετοχή γερμανικών τανκ σε επίθεση κατά Κούρδων στη Συρία. To Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) τονίζει πως με τα υποβρύχια θα αυξηθεί η τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel που αναμεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Τουρκία πρόκειται να λάβει έξι καταδιωκτικά υποβρύχια από τη γερμανική εταιρεία TKMS, τα οποία κατασκευάστηκαν από κοινού με τουρκική εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, από το 2009 η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την παραγωγή υποβρυχίων για το τουρκικό ναυτικό.

Το θέμα προέκυψε έπειτα από γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση είχε εκδώσει άδεια κατασκευής για τα υποβρύχια της κλάσης 214, με την κυβέρνηση να λαμβάνει το 2011, εξαγωγικές εγγυήσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι η κατασκευή τους είχε ξεκινήσει αντίστοιχα το 2015, το 2016 και το 2017, ακόμα και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία η οποία είχε ως επακόλουθο μαζικές συλλήψεις.

«Ενίσχυση της επιθετικής πολιτικής στη Μεσόγειο»

Η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke, δήλωσε, «τα εξαγόμενα από τη Γερμανία πολεμικά όπλα, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία υπό τη μορφή καταδιωκτικών υποβρυχίων, είναι απολύτως ενδεδειγμένα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», ενώ επιπλέον τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η «μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία».

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Τουρκία, αποτελούν ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει διακόψει πρόσφατα, την πώληση τανκς προς την Τουρκία. Αιτία αυτού του γεγονότος αποτέλεσε η δημοσίευση φωτογραφιών στα οποία απεικονίζονταν τανκς Leopard γερμανικής παραγωγής, να επιτίθενται εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στη Συρία. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών τανκς τύπου Leopard, και υποσχέθηκε μια περιοριστικού τύπου πολιτική, όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου