MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων

Είναι φανερό πως οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες δέχονται μία έντονη επίθεση εκ μέρους των ξένων επενδυτών, οι οποίοι τοποθετούνται στην πτώση των τιμών τους – έχοντας καταλάβει πως η Ελλάδα είναι μία ανοχύρωτη χώρα, με εχθρικούς απέναντι στην πατρίδα τους πολίτες.

Επενδύσεις & Αγορές

Πάντα με ενοχλούσαν οι αυθαιρεσίες, καθώς επίσης το να βάζουμε μόνοι μας τα χεράκια μας να βγάλουμε τα ματάκια μας. Στα πλαίσια αυτά, διάβασα στον οικονομικό τύπο τα παρακάτω:

«Προχθές η κινέζικη China Tree Gorges προσέφερε περί τα 9 δις € για το 77% της Energias de Portugal, για την αντίστοιχη ΔΕΗ της Πορτογαλίας. Αυτό σημαίνει πως το 100% της Energias αποτιμάται πάνω από 11 δις €. Η Energias de Portugal απασχολεί περί τα 7.000 άτομα και έχει παραγωγική ισχύ 7000 MW. Η ΔΕΗ παράγει 12.700 MW και απασχολεί πάνω από 17.000 άτομα ενώ έχει φορτώσει στους φορολογούμενους σχεδόν διπλάσιο αριθμό συνταξιούχων, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός αφορά πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ενώ η Πορτογαλική ΔΕΗ αποτιμάται περί τα 11 δις € η ελληνική αποτιμάται περί 0,5 δις € – όσο δηλαδή κοστίζουν περίπου τα αλεξικέραυνα που φέρουν οι εγκαταστάσεις της. Η ΔΕΗ έχει τόσο μικρή αποτίμηση γιατί έχει περί τα 5 δις € χρέη και της οφείλουν πάνω από 2 δις €…. Αντιθέτως από τη ΔΕΗ ο ΟΤΕ που πέρασε έγκαιρα στον ιδιωτικό τομέα χαίρει άκρας υγείας. Αν η αγορά της ενέργειας είχε ανοίξει έγκαιρα όταν άνοιξε την αγορά των τηλεπικοινωνιών ο Κ. Μητσοτάκης, σήμερα δεν θα μιλούσαμε ούτε για τη χρεοκοπία της ΔΕΗ ούτε για την χρεοκοπία της χώρας, δυο καταστάσεις που είναι αλληλοσχετιζόμενες» (πηγή).

Ψάχνοντας για να διαπιστώσω εάν είναι σωστά τα μεγέθη, βρήκα (πηγή) πως η πορτογαλική εταιρεία, η EDP-Energias de Portugal, είχε τζίρο 15,7 δις € το 2017, κέρδη προ φόρων 1,5 δις € και συνολικές υποχρεώσεις 28,1 δις € – σχεδόν διπλάσιες δηλαδή από το τζίρο της, όταν της ΔΕΗ είναι κατά το συνάδελφο 5 δις € και άρα ίσες με το τζίρο. Η εταιρεία απασχολεί 11.657 άτομα και όχι 7.000, η χρηματιστηριακή της αποτίμηση είναι 12,44 δις € (πηγή) και τα ίδια κεφάλαια της 13,48 δις €.

Ο τζίρος της ΔΕΗ τώρα ήταν 4,97 δις € το 2017 (πηγή), τα κέρδη μετά φόρων 237 εκ. € και το καθαρό χρέος 3,96 δις € (άρα στο 80% του τζίρου όταν της πορτογαλικής στο 180%) – ενώ η χρηματιστηριακή της αξία στις 15.05.18 στα 483,5 εκ. € (της ΑΔΜΗΕ στα 396 εκ. €). Το να κοστίζει τώρα η ΔΕΗ 483 εκ. € με τα αποθέματα της σε λιγνίτη, με τα υδροηλεκτρικά της και με τις προοπτικές της, ενώ η πορτογαλική 12 δις €, δεν μου φάνηκε καθόλου λογικό, αν και έχει χαμηλά ίδια κεφάλαια – εκτός εάν έκανα λάθος και ο συνάδελφος εννοεί κάποια άλλη επιχείρηση της Πορτογαλίας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό πως οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες δέχονται μία έντονη επίθεση εκ μέρους των κερδοσκόπων, οι οποίοι τοποθετούνται στην πτώση των τιμών τους (γράφημα) – μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, ενώ η Εθνική Τράπεζα δήλωσε πως δεν αποκλείει την ανάγκη αύξησης των κεφαλαίων της, για να ικανοποιήσει τις ελάχιστες κεφαλαιακές της απαιτήσεις. Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου έχουν εκτοξευθεί ξανά στα ύψη (4,4%) – ενώ είναι ακόμη θεωρητικά, αφού τα πραγματικά θα φανούν όταν η Ελλάδα προβεί σε νέο δανεισμό. 

Εμείς βέβαια τοποθετούμαστε σταθερά με την πλευρά των επιτιθεμένων, των ξένων δηλαδή, κατηγορώντας τον εαυτό μας και τις εταιρείες μας – οπότε θα μπορούσε να πει κανείς πως ουσιαστικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Φυσικά δεν συμβαίνει με όλους, αλλά με ορισμένους από αυτούς που ως πέμπτη φάλαγγα γράφουν ή μιλούν δημόσια.
Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου