MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Το δεύτερο γερμανικό θαύμα

Ο καλύτερος επενδυτικός προορισμός σήμερα είναι χωρίς καμία αμφιβολία η Γερμανία – αφού είναι η μοναδική βιομηχανική χώρα με τόσο μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, με θετικό προϋπολογισμό και με τα χρέη της να μειώνονται.

Επενδύσεις & Αγορές

Για πέμπτη συνεχή χρονιά το γερμανικό δημόσιο εισπράττει περισσότερα από όσα δαπανά, τεκμηριώνοντας πόσο επικερδής ήταν η κρίση των άλλων – κάτι που δεν οφείλεται στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αλλά στον εξαιρετικά θετικό ρυθμό ανάπτυξης που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των φόρων σε απόλυτο μέγεθος, κατά περίπου 2% ετησίως μετά το 2010.

Την ίδια χρονική περίοδο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας έχει εκτοξευθεί στο 8% ενός συνεχώς αυξανόμενου ΑΕΠ (γράφημα) – με πολλούς να το θεωρούν ακόμη υψηλότερο, πιστεύοντας πως το κράτος το χειραγωγεί για να μην προκαλεί τους άλλους. Οι δαπάνες εύλογα μειώνονται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και των εσόδων, αφού αυξάνονται και τα δύο μεγέθη – ενώ μόνο από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της η Γερμανία έχει εξοικονομήσει σωρευτικά περί τα 300 δις €.

Ειδικότερα, οι τόκοι εξυπηρέτησης του γερμανικού χρέους έχουν μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ (της Ελλάδας των φθηνών δανείων της Τρόικα είναι της τάξης του 3,4%), από 2,5% προηγουμένως – ενώ είναι λιγότερο του 5% των εσόδων της (της Ελλάδας περί τα 13%), όταν πριν από οκτώ χρόνια ήταν στο 12%. Παρ’ όλα αυτά η Γερμανία συνεχίζει να δαπανά λιγότερα για τις υποδομές της, με την αξία τους να έχει μειωθεί κατά 83 δις € από τότε που ενώθηκε – ενώ μετά το 2003 είναι σταθερά αρνητικές (γράφημα).

Είτε το θέλει λοιπόν κανείς, είτε όχι, η κρίση ήταν και είναι το Ελντοράντο της Γερμανίας, αφού δεν εκτίναξε μόνο τα οικονομικά της μεγέθη στα ύψη αλλά, επίσης, τους δείκτες των χρηματιστηρίων της και την αξία των εταιρειών της. Ο DAX ξεπέρασε τις 12.000 μονάδες (με προηγούμενο ρεκόρ του προ κρίσης τις 8.000), ενώ πολλές επιχειρήσεις της έχουν εγγράψει ιστορικά ρεκόρ – μεταξύ άλλων λόγω του υποτιμημένου ευρώ εξαιτίας της πολιτικής της ΕΚΤ (ποσοτική χαλάρωση, μηδενικά επιτόκια), το οποίο έχει αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα τους. 

Λογικά πάντως δεν θέλει να τελειώσει ποτέ η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η οποία συντηρείται σήμερα κυρίως από την Ελλάδα και δευτερευόντως από την Ιταλία – ενώ ταυτόχρονα περιμένει να «φαγωθούν» μεταξύ τους οι μεγάλοι αντίπαλοι της, όπως οι Η.Π.Α. και η Κίνα, τονίζοντας πως η Ρωσία αποτελεί το κόκκινο πανί της Γερμανίας, όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, πολύ περισσότερο λόγω της στρατιωτικής και ενεργειακής της ισχύος (η ενέργεια και οι πρώτες ύλες ήταν ανέκαθεν η Αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας). Συμπερασματικά, δεν θα έπρεπε να αναγείρουν οι Έλληνες άγαλμα στον κ. Σόιμπλε, όπως είχε δηλώσει, αλλά η Γερμανία στην Ελλάδα – αφού αυτή τη βοήθησε να επιτύχει το δεύτερο θαύμα της.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου