MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ασυγκράτητος ο κατήφορος της τουρκικής λίρας…

H τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα και πάλι έναντι του δολαρίου, χτυπημένη από την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον διψήφιο πληθωρισμό και του μεγαλύτερο του αναμενόμενου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η λίρα έχει χάσει το 12% της αξίας της φέτος.Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα το βασικό επιτόκιο, με το οποίο δίνει ρευστότητα στις τράπεζες, κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%), ενώ η επόμενη συνεδρίασή της για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου. «Οι προσδοκίες της αγοράς για αύξηση του επιτοκίου στις 7 Ιουνίου, ή πιθανόν και νωρίτερα, ενισχύονται. Οι δηλώσεις, όμως, των πολιτικών αυτή την ώρα ασκούν μεγαλύτερη πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε τραπεζίτης.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 4,3270 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας από τις 4,3088 λίρες που έκλεισε την Παρασκευή. Την περασμένη εβδομάδα, η ισοτιμία είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών. Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε ξανά την Παρασκευή, μετά τη δήλωση του Ερντογάν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, τα οποία τα αποκάλεσε «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών».

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών, αν και η αγορά έδειξε μικρή αντίδραση στη διεύρυνσή του στα 4,812 δισ. δολάρια τον Μάρτιο από 4,5 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο. Οι προβλέψεις αναλυτών έκαναν λόγο για ένα έλλειμμα 4,125 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο. Η άλλη μεγάλη ανησυχία είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο 10,85% τον Απρίλιο, πολύ υψηλότερα από τον στόχο 5% της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή : slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου