MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Πανικός στο ελληνικό χρηματιστήριο

Με την επίθεση εναντίον της FOLLIE-FOLLIE να ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο μεγάλος χαμένος της οποίας είναι η κινεζική FOSUN, η ΔΕΗ συνεχίζει την πτωτική της πορεία – ενώ θα έλθει η σειρά πολλών άλλων εταιρειών, αφού η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και της πέμπτης φάλαγγας.

Επενδύσεις & Αγορές 

Οι ελληνικές τράπεζες που ελέγχονται πλέον από ξένους, αξιολογήθηκαν ως απόλυτα φερέγγυες – οπότε δεν χρειάζεται η αύξηση των κεφαλαίων τους με τα 20 δις € της τρίτης δανειακής σύμβασης που είχαν προβλεφθεί, ενώ η κυβέρνηση υπέγραψε τα πάντα για να την εξασφαλίσει. Το ότι δεν είναι σε θέση να δανείσουν την ελληνική οικονομία, όπου τα 20 αυτά δις € θα τους έδιναν τη δυνατότητα, ενώ θα πρέπει να επιταχύνουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, δεν ενδιαφέρει κανέναν – πόσο μάλλον τους πιστωτές που δεν θα χρειαστεί να δώσουν αυτά τα χρήματα. 

Η ελληνική όμως FOLLIE-FOLLIE, η οποία δεν προστατεύεται ούτε από την καλή εικόνα της χώρας της, ούτε από τις εθνικές οικονομικές εξελίξεις, ούτε καν από τα εγχώρια ΜΜΕ που έχουν ταχθεί υπέρ του αμερικανικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου, δέχεται μία μεγάλη επίθεση – όπου μόνο την Παρασκευή της κόστισε 400 εκ. € απώλεια της χρηματιστηριακής της αξίας, η οποία συνεχίζεται και σήμερα (στο -29% τώρα, πηγή). Εν προκειμένω βασικός μέτοχος της εκτός από τους ιδρυτές είναι η κινεζική FOSUN – η οποία χάνει επί πλέον την Εθνική Ασφαλιστική της Εθνικής Τράπεζας που άλλαξε ο επικεφαλής της, καθώς επίσης ο τρόπος λήψης αποφάσεων (κυριαρχεί πλέον το ΤΧΣ που ελέγχεται από ξένους). 

Η κατάσταση δυστυχώς για τη FOLLIE-FOLLIE δεν είναι καθόλου ευχάριστη – αφού το αμερικανικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο (QCM) διαλέγει προσεκτικά τα θύματα των επιθέσεων του, ενώ ελέγχει με κάθε λεπτομέρεια τα οικονομικά και λοιπά στοιχεία τους. Βοήθεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πάντως δεν πρόκειται να έχει, αφού ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Γκότσης, διορισμένος από το ΣΥΡΙΖΑ, πιθανολογείται πως δεν είναι καλύτερος από τον υπουργό οικονομικών – γεγονός που συμπεραίνεται από τη μη προετοιμασία, από την άγνοια, καθώς επίσης από την παντελή έλλειψη αντίδρασης του την Παρασκευή. Πόσο μάλλον όταν η κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας δεν ήταν απρόβλεπτη, αφού αρκετοί ξένοι μέτοχοι της μείωναν σταδιακά τις θέσεις τους στο παρελθόν – επειδή κατά τους ίδιους δεν έπαιρναν τις σωστές απαντήσεις για τα οικονομικά της στοιχεία. 

Ο κ. Κουτσολιούτσος βέβαια προσπαθεί ήδη να διασώσει την εταιρεία του, με διάφορες εξηγήσεις που όμως δεν πείθουν – ενώ ήταν ασφαλώς λάθος του να διορίσει ως ελεγκτική εταιρεία κάποια που δεν έχει διεθνώς αναγνωρισμένη παρουσία. Ακόμη και αν θελήσει τώρα να επανορθώσει, δρομολογώντας τον ενδελεχή έλεγχο της FOLLIE-FOLLIE, ο χρόνος που θα χρειαστεί και οι ζημίες που έχει ήδη υποστεί η εταιρεία, μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας του – ενώ δεν είναι απίθανο να βυθιστεί σε μία παγίδα ρευστότητας, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τα δάνεια της επιχείρησης. 

Εάν παρ’ ελπίδα συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα ήταν υπερβολικό να χαρακτηρισθεί η FOLLIE-FOLLIE ως η Lehman Brothers της Ελλάδας – στη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή, όπου προετοιμάζεται για την έξοδο της στις αγορές. 

Επίθεση δεν δέχεται μόνο η FOLLIE-FOLLIE, αλλά μία ακόμη μεγάλη ελληνική εταιρεία: η ΔΕΗ που μετά τις μεγάλες απώλειες της τελευταίας εβδομάδας πιέζεται σήμερα στο -7% λόγω των ζημιών ρεκόρ του ισολογισμού της ύψους 300 εκ. € το 2017 που καλύφθηκαν τεχνητά με την αναδρομική επιστροφή παλαιών οφειλών 360 εκ. € (2012-2016 που θεωρούνται ως επιδότηση της κυβέρνησης εις βάρος του προϋπολογισμού). 

Ξαφνικά δε κατηγορείται η κυβέρνηση για λανθασμένες επιλογές, όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που όμως της επιβλήθηκε από την ΕΕ – με το διαχωρισμό της ΔΕΗ, με την πώληση του ΑΔΜΗΕ υπό δυσμενείς όρους, με τη δημοπράτηση σε τιμή κόστους της υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας, με την υποχρεωτική μείωση του μεριδίου αγοράς της και με το ξεπούλημα του 40% των μονάδων λιγνίτη. 

Ακόμη χειρότερα η ΔΕΗ κατηγορείται για απώλεια του 11% του μεριδίου αγοράς της, λόγω του οποίου ο τζίρος της υποχώρησε κατά 896 εκ. € – ενώ ο καθένας γνωρίζει πως όταν χάνεται τόσο απότομα ο τζίρος μίας επιχείρησης που υποχρεώθηκε η ΔΕΗ να μειώσει, τα έξοδα δεν περιορίζονται με τον ίδιο ρυθμό, οπότε προκαλούνται τεράστιες ζημίες. Η επιχείρηση μείωσε μεν το μισθολογικό κόστος της κατά 183,9 εκ. €, αλλά ο υπέρογκος δανεισμός της στα 3,96 δις €, παρά τη μείωση του το 2017 κατά 365 εκ. €, αυξήθηκε ως ποσοστό επί του τζίρου της – λόγω της μείωσης του τελευταίου. 

Το κόστος τώρα αυτού του δανεισμού, με τα υψηλά επιτόκια που ισχύουν για την Ελλάδα και με τις δυσκολίες εύρεσης χρηματοδότησης, οδηγεί μαθηματικά στο στραγγαλισμό της επιχείρησης και στην πλήρη απαξίωση της – αφού η χρηματιστηριακή της τιμή σήμερα είναι μόλις στα 556 εκ. €! Φυσικά δέχεται επί πλέον μαζικές επιθέσεις των κερδοσκόπων που τοποθετούνται στην πτώση της – οπότε δύσκολα θα ξεφύγει από την παγίδα. 

Προφανώς θα βρεθούν μελλοντικά στο στόχαστρο και άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες, επί πλέον σε αυτές που ανήκουν στο δημόσιο, με σημαντικότερες για τους επενδυτές την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ – ειδικά λόγω της αξίας των υδάτινων πόρων, οι οποίοι αποτελούν το νούμερο ένα στόχο τους. Προφανώς λοιπόν η Ελλάδα εισέρχεται στο τελευταίο στάδιο της λεηλασίας της, το οποίο θα είναι το πλέον επώδυνο – ενώ έχει μία κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί απολύτως τίποτα, πόσο μάλλον τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου