MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Οι Τούρκοι «κάρφωσαν» τις θέσεις των Γάλλων στρατιωτών στη βόρεια Συρία – Νέα προδοσία Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Οι Τούρκοι για να εκδικηθούν τους Γάλλους, που έστειλαν στρατεύματα στη βορειοδυτική Συρία στο πλευρό των Κούρδων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), έδωσαν στη δημοσιότητα τις θέσεις που έχουν στρατοπεδεύσει και αναπτυχθεί γαλλικά στρατεύματα. Η Τουρκία, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, γνωρίζει ακριβώς τις θέσεις των δυτικών «συμμάχων» της στη Συρία.

Επειδή όμως θεωρεί ότι υποστηρίζουν την «τρομοκρατία», δηλαδή τους Κούρδους, επιλέγει να «καρφώσει» για δεύτερη φορά τις θέσεις ανδρών του Διεθνούς Συνασπισμού. 

Η πρώτη ήταν τον Ιούλιο του 2017 όταν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις των αμερικανικών βάσεων και παρατηρητηρίων στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη. 

Τότε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Έρικ Πέιχον, είχε δηλώσει: «Η δημοσίευση ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών εκθέτει τις δυνάμεις του Συνασπισμού σε μη αναγκαίο κίνδυνο και είναι πιθανό να διαταράξει τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. 

»Αν και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ανεξάρτητα τις πηγές που συνέβαλαν στο θέμα αυτό, θα ανησυχήσουμε πολύ αν αξιωματούχοι μιας χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ έθεσαν σκοπίμως σε κίνδυνο τις δυνάμεις μας δημοσιοποιώντας ευαίσθητες πληροφορίες». 

Επειδή όμως δεν υπήρξαν τότε συνέπειες στην Τουρκία για την προδοσία της, το καθεστώς της Άγκυρας το επανέλαβε καρφώνοντας -ξανά μέσω Anadolu- τις θέσεις που αναπτύχθηκαν οι Γάλλοι κομάντος, που έφτασαν στις αρχές της ορθόδοξης Μεγάλης Εβδομάδας στη Συρία. 

Μιλώντας στη γαλλική υπηρεσία του ρωσικού Sputnik ο ταξίαρχος ε.α. Ντομινίκ Τρανκόν, σύμβουλος αμύνης του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δήλωσε ότι η δημοσίευση από τα τουρκικά ΜΜΕ τέτοιων ευαίσθητων πληροφοριών είναι απλά «απαράδεκτη για μια χώρα που υποτίθεται ότι πολεμά τον ίδιο εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος». 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος «ενώ η Τουρκία εισήλθε σε αυτό τον πόλεμο αρκετά καθυστερημένη». 

Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία μόνο τυπικά εισήλθε στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Στην πραγματικότητα δεν το έχει πολεμήσει ποτέ, πολλοί μάλιστα από τους μισθοφόρους της στη βορειοδυτική Συρία είναι πρώην μέλη του ISIS. 

«Δεν υπάρχει κάτι που να εκπλήσσει» στη δημοσίευση των γαλλικών θέσεων από τα τουρκικά ΜΜΕ, συνέχισε ο Γάλλος ε.α. αξιωματικός. «Στα πολιτικά της περιοχής, ο πρόεδρος Ερντογάν είναι υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι εχθρική από την αρχή προς τους Κούρδους, στον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ και στη Γαλλία». 

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των γαλλικών στρατευμάτων, είπε ότι «ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διακήρυξε εν γένει την υποστήριξή του στους Κούρδους, αλλά νέες επιχειρήσεις δεν έχουν σχεδιαστεί. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις που επιχειρούν εκεί είναι ειδικές δυνάμεις και οι θέσεις και οι πράξεις τους ποτέ δεν αποκαλύπτονται».

Μετά την επίσημη ανακοίνωση υποστήριξης από τον Εμανουέλ Μακρόν των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις πέντε βάσεις στη βόρεια Συρία που στρατοπεδεύουν Γάλλοι στρατιώτες.

Αναδημοσίευση από: tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου