MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Κραχ φοβούνται οι μεσίτες στην κτηματαγορά λόγω πλειστηριασμών

Συνθήκες «κραχ» αναμένεται να επικρατήσουν στην κτηματαγορά μόλις εκδηλωθεί το… τσουνάμι των πλειστηριασμών, που συμφώνησαν για την επόμενη τετραετία κυβέρνηση και δανειστές, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Παρά τις δικλίδες ασφαλείας, που φρόντισαν από νωρίς να θέσουν τα ιδρύματα, διακρατώντας μεγάλο ποσοστό των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων, για να μην προκαλέσουν κατάρρευση των τιμών, στελέχη του εγχώριου real estate εκτιμούν πως όσο διευρύνεται ο όγκος των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων τόσο θα δυσχεραίνεται η διαχείρισή τους.

«Νομοτελειακά θα υποχρεωθούν να τα… ρίξουν στην αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υφιστάμενες αξίες», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι σε βάθος τετραετίας πρέπει να διενεργηθούν περισσότερες από 130.000 εκποιήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι στη… σέντρα των πλειστηριασμών θα βγει το επόμενο διάστημα ένας στους επτά δανειολήπτες, με «κόκκινα» ανοίγματα στο στεγαστικό και το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Στο πλαίσιο αυτό, στην πλατφόρμα e-auction, ο χαρακτήρας της οποίας είναι πλέον υποχρεωτικός, ανεβαίνουν διαρκώς νέα προγράμματα πλειστηριασμών. Οπως προκύπτει, δε, από τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, από τους 1.514 πλειστηριασμούς, που διενεργήθηκαν ηλεκτρονικά το διάστημα από 28 Φεβρουαρίου έως και 28 Μαρτίου, οι 619 κηρύχθηκαν γόνιμοι. Ειδικότερα, την επίσημη πρώτη της e-διαδικασίας στις 28 Φεβρουαρίου είχαν προγραμματιστεί 261 δημοπρασίες, εκ των οποίων οι 76 είχαν πλειοδότη. 

Την αμέσως επόμενη Τετάρτη (7/3), σε σύνολο 332 πλειστηριασμών ολοκληρώθηκαν οι 95, ενώ μία εβδομάδα μετά (στις 14 Μαρτίου) 133 ακίνητα άλλαξαν χέρια. Στις 21 και τις 28 Μαρτίου ο αριθμός των πλειστηριασμών, για τους οποίους «χτύπησε» το ηλεκτρονικό σφυρί, άγγιξε τους 300.

«Τα ιδρύματα, έχοντας πλέον χαρτογραφήσει τα χαρτοφυλάκιά τους, φαίνεται να ξεκινούν τις ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων με ακίνητα μεγάλης αξίας, επαγγελματικά κυρίως, για τα οποία υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, επιλέγοντας, μάλιστα, να διακρατήσουν σημαντικά ακίνητα, σε περίπτωση μη ικανοποιητικών τιμών στους πλειστηριασμούς», τόνισε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Θεόδωρος Μητράκος, μιλώντας στην εκδήλωση της Prodexpo North στη Θεσσαλονίκη, για να προσθέσει: «Παρά την όποια βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση στις τιμές των ακινήτων υποδεέστερων χαρακτηριστικών από τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, στην προσπάθεια διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι, μεσοπρόθεσμα, η κινητοποίηση της αγοράς θα ενισχύσει τη ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και επενδυτικών χαρακτηριστικών, συμπαρασύροντας τελικώς ανοδικά τη ζήτηση σε όλο και ευρύτερο φάσμα της ελληνικής κτηματαγοράς».

Επιπτώσεις 

«Τα “κόκκινα” δάνεια και ο γενικότερος χειρισμός τους έρχονται και αυτά να ενισχύσουν την προσφορά σε μια υποτονική ζήτηση, η οποία εδράζεται στα άσχημα οικονομικά των νοικοκυριών, στην υψηλή ανεργία, στη μεγάλη φορολογία, στο χαμηλό επίπεδο αμοιβών όσων εργάζονται, στην αβεβαιότητα για το αύριο, στο δημογραφικό και στην αποχώρηση από τη χώρα χιλιάδων Ελλήνων και ξένων, που αναζήτησαν την τύχη τους αλλού», επισήμαναν, από την πλευρά τους, οι συμμετέχοντες στα συνέδρια που διοργάνωσε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ). 

Σε μία προσπάθεια, δε, να υπολογιστεί το μέγεθος των επιπτώσεων της προσφοράς και της διαταραχής από τις κατασχέσεις (προέχουν των πλειστηριασμών), ο REV πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος, κ. Αλέξανδρος Βασιλείου, χρησιμοποιώντας δεδομένα, που καλύπτουν μία 10ετία στεγαστικών συναλλαγών και κατασχέσεων στο εξωτερικό, ανέφερε ότι αυτό ποικίλλει ανάλογα με τη «στεγανότητα» της αγοράς κατοικιών στη γύρω περιοχή. «Στις γειτονιές με χαμηλά ποσοστά κενών διαμερισμάτων (στενές αγορές), οι κατασχέσεις μειώνουν τις τιμές με την επίδραση της προσφοράς. Υπολογίζεται ότι οι τιμές κατοικιών μειώνονται περίπου 2% μέσω του αποτελέσματος, ενώ η επίδραση διαταραχής των διαμερισμάτων είναι περίπου μηδενική.

Αντίθετα, σε γειτονιές με υψηλά ποσοστά κενών θέσεων (“χαλαρότερες” αγορές), οι κατασχέσεις μειώνουν τις τιμές της περιοχής, λόγω της επίδρασης της διαταραχής. Υπολογίζεται ότι οι τιμές κατοικιών μειώνονται περίπου 10% μέσω του αποτελέσματος», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε γειτονιές με χαμηλά ποσοστά κενών διαμερισμάτων, όπου επηρεάζονται οι αξίες μέσω της προσφοράς, η καλύτερη στρατηγική μπορεί να είναι η επιλογή αυτών των περιουσιακών στοιχείων με ρυθμό αρκετά αργό, ώστε να αποφευχθεί η «πλημμύρα» στην αγορά. Αντίθετα, στις γειτονιές με υψηλό ποσοστό κενών θέσεων, όπου οι κατασχέσεις επηρεάζουν τις αξίες μέσω της δυσμενούς επίδρασης, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι τα ακίνητα διατηρούνται και δεν μένουν κενά.

Με γοργούς ρυθμούς η μείωση «κόκκινων» δανείων

Την υψηλότερη μείωση «κόκκινων» δανείων από την αρχή της οικονομικής κρίσης πέτυχαν το δ’ τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες. 

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η ΤτΕ, με στοιχεία Δεκεμβρίου 2017 το ύψος των Mη Eξυπηρετούμενων Aνοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 4,8% και 10,0% συγκριτικά με το τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα, αγγίζοντας τα 95,7 δισ. ευρώ ή το 43,1% των συνολικών ανοιγμάτων. «Η μείωση των ΜΕΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαγραφές, που άγγιξαν τα 2,1 δισ. ευρώ και στις πωλήσεις, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Οι συνολικές διαγραφές και οι πωλήσεις σε ετήσια βάση άγγιξαν τα 6,5 δισ. ευρώ και τα 3,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. 

Η μείωση των ΜΕΑ, που προήλθε από εισπράξεις και ρευστοποιήσεις, ήταν, επίσης, βελτιωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ βελτιωμένος στο 1,8% εμφανίζεται και ο ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate), ξεπερνώντας τον τριμηνιαίο δείκτη αθέτησης (default rate), ο οποίος καταγράφει μειωτική πορεία, αγγίζοντας το 1,7%. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η… στροφή των δανειοληπτών οφείλεται στην απειλή των πλειστηριασμών, η οποία έγινε πιο άμεση το επίμαχο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου