MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Καταρρέει η τουρκική λίρα – Έκτακτα μέτρα

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το υψηλότερο επιτόκιό της περισσότερο του αναμενόμενου, αφού η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Ιούνιο.

Αναλυτές σημείωναν, όμως, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει το νόμισμα.

Οι επενδυτές σφυροκοπούν τη λίρα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό. Οι ανησυχίες τους πηγάζουν εν μέρει από το ότι ο Ερντογάν, που έχει αυτοχαρακτηρισθεί «εχθρός των επιτοκίων», ζητούσε συνεχώς χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι επενδυτές θεωρούν αυτό ως πίεση στην ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν την αιφνιδιαστική απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου ως προσπάθεια να γίνουν αυτές πριν αρχίσει η επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο που χρεώνει στις τράπεζες, οι οποίες δανείζονται λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, κατά 75 μονάδες βάσης (0,75 της ποσοστιαίας μονάδας), περισσότερο από τις 50 μονάδες βάσης που αναμένονταν.

Πηγή : topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου