MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Όλα αλλάζουν στην Α.Μεσόγειο: Η Shell μπαίνει στο «παιχνίδι» του κυπριακού φυσικού αερίου!

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη έχουμε στην ανατολική Μεσόγειο η οποία μπορεί να αλλάξει τις γεωπολιτικές ισοροπίες καθώς η Βρετανία και η Ολλανδία μπαίνουν στο «παιχνίδι» των υδρογονανθράκων διαμέσου του πετρελαϊκού «μεγαθήριου» της Shell.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να αλλάξει την βρετανική στάση έναντι της Άγκυρας καθώς προβλέπει εκμετάλλευση και του κυπριακού αλλά και του ισραηλινού φυσικού αερίου.

Όσο ο Ρ.Τ.Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία, το Ισραήλ δεν θέλει καμία σχέση με την Τουρκία και αυτό οι Βρετανοί το γνωρίζουν.

Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί είναι από τους βασικότερους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν και της ουσιαστικής κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ των τουρκικών συμφερόντων.

Ένας βασικός λόγος ήταν ακριβώς το γηγονός ότι η Shell ήταν εκτός του παιχνιδιού των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό όμως τώρα μπορεί να αλλάξει.


Νέα δεδομένα δημιουργεί το ενδιαφέρον της Shell για αγορά κυπριακού φυσικού αερίου σύμφωνα με τον Ant1. Συγκεκριμένα η ολλανδό βρετανική πολυεθνική εταιρεία ενδιαφέρεται για αγορά αερίου από τα κοιτάσματα Αφροδίτη του κυπριακού ενεργειακού τεμαχίου δώδεκα και από το γειτονικό κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, έναντι 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Τις πληροφορίες ότι σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα της εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, επιβεβαίωσε χθες με δήλωση στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
«Είχα πει ότι είμαστε κοντά σε κάποια συμφωνία. Δεν θέλω να καθορίσω αν είναι με το τερματικό στο Ιντκού που διαχειρίζεται η Shell. Θα πω μόνο ότι γίνονται συζητήσεις και με τα δυο τερματικά και είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Επίσης αυτό που απέδειξε και το δημοσίευμα είναι και την περιφερειακή διάσταση του θέματος, δεν είναι μόνο το Αφροδίτη που διαπραγματεύεται η Shell αλλά και το Λεβιάθαν.»

Η υπό σύναψη συμφωνία προβλέπει την από κοινού αγορά από τα δυο κοιτάσματα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και διοχέτευση στο τερματικό υγροποίησης που η εταιρεία κατέχει στο Ιντκού της Αιγύπτου.

Στόχος είναι να πέσουν οι υπογραφές πριν από τέλος του χρόνου, ενώ ως επικρατέστερο σενάριο για την μεταφορά του αερίου θεωρείται η κατασκευή κοινού αγωγού προς το τερματικό. Πάντως η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ούτε και διαψεύδει πληροφορίες που θέλουν την Noble να ζητά μείωση του ποσοστού συμμετοχής του κράτους στο κοίτασμα Αφροδίτη.

Στο λιμάνι της Λεμεσού έφτασε το ερευνητικό Ocean Investigator, προκειμένου να ανεφοδιαστεί ενόψει των επιστημονικών ερευνών που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες στο ενεργειακό θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.


Το συγκεκριμένο σκάφος θα πραγματοποιήσει εξειδικευμένες αρχαιολογικές έρευνες που απαιτούνται ενόψει των προγραμματισμένων γεωτρήσεων της κοινοπραξίας των Exxon Mobil Qatar Petroleum. Θα ακολουθήσουν και οι σχετικές περιβαλλοντικές έρευνες από το σκάφος Med Surveyor, το οποίο αυτή την περίοδο πραγματοποιείς παρόμοιες εργασίες στην γειτονική ΑΟΖ του Ισραήλ. Οι έρευνες θα γίνουν στις περιοχές που έχουν εντοπιστεί οι τρεις δυνητικοί στόχοι Ανθείας, Γλαύκος και Δελφίνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου