MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Οι Τούρκοι προετοιμάζουν εισβολή στα νησιά του Αιγαίου

Γράφει η Uzay Bulut

Οι Τούρκοι πολιτικοί απειλούν ανοιχτά την Ελλάδα με εισβολή στο Αιγαίο με σκοπό την προσάρτηση των νησιών. Η Δύση οφείλει να θεωρήσει μια τέτοια ενέργεια εισβολής ως επίθεση στην ίδια.

Υπάρχει ένα ζήτημα για το οποίο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), συμφωνούν απόλυτα: Η πεποίθηση ότι τα ελληνικά νησιά καταλαμβάνουν τουρκικό έδαφος και πρέπει να ανακτηθούν. Τόσο ισχυρή είναι αυτή η αποφασιστικότητα ώστε οι ηγέτες των δύο κομμάτων απειλούν ανοιχτά να εισβάλουν στο Αιγαίο.

Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι να αποδείξουν ο καθένας ποιος είναι πιο πατριώτης και ισχυρός ώστε να έχει το θάρρος να την απειλή κατά της Ελλάδας. Ενώ το CHP κατηγορεί το κόμμα AKP του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιτρέπει στην Ελλάδα να καταλαμβάνει τουρκικά εδάφη, το AKP κατηγορεί το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ιδρυτικό κόμμα της Τουρκίας, ότι επέτρεψε στην Ελλάδα να πάρει τα νησιά μέσω της Συνθήκης της Λωζάνης το 1924 ενώ με τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947, άφησε να αναγνωριστούν τα νησιά του Αιγαίου ως ελληνική επικράτεια.

Το 2016, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία «παρέδωσε» τα νησιά που «υπήρξαν δικά μας» και είναι τα οποία είναι «σε απόσταση βολής». «Υπάρχουν ακόμα τα τζαμιά μας, τα ιερά μας εκεί», ανέφερε, αναφερόμενος στην οθωμανική κατοχή των νησιών. Δύο μήνες νωρίτερα, στο «Συνέδριο για τη νέα αντίληψη ασφάλειας της Τουρκίας», ο Ερντογάν δήλωσε: «Η Λωζάνη … δεν ήταν ποτέ ιερό κείμενο. Φυσικά, θα το συζητήσουμε και θα αγωνιστούμε να έχουμε ένα καλύτερο». Στη συνέχεια, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν χάρτες και φωτογραφίες των νησιών του Αιγαίου, αποκαλώντας την επικράτεια την οποία «ο Ερντογάν λέει ότι δώσαμε στη Λωζάνη«.

Για να επιτύχει τον τελικό του στόχο να αφήσει πίσω του μια κληρονομιά που ξεπερνά εκείνη όλων των άλλων Τούρκων ηγετών, ο Ερντογάν έχει θέσει ορισμένους στόχους για το έτος 2023, την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και το 2071, την 1000ή επέτειο της Μάχης του Manzikert (1071), κατά τη διάρκεια της οποίας τουρκικά φύλα από την Κεντρική Ασία εξολόθρευσαν τις χριστιανικές ελληνικές βυζαντινές δυνάμεις στην ορεινή Αρμενία που την εποχή εκεί βρισκόταν στην βυζαντινή επικράτεια.
Η ιδέα πίσω από αυτούς τους στόχους είναι η δημιουργία εθνικής συνοχής με απώτερο στόχο την προσάρτηση περισσότερων εδαφών από την Τουρκία. Ωστόσο, για να αλλάξει τα σύνορα της Τουρκίας, ο Ερντογάν πρέπει να αλλάξει ή να ακυρώσει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ειρωνικά, πριν από την επίσημη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – που χαρακτηρίστηκε ως μια νέα εποχή στις τουρκοελληνικές σχέσεις – ο Ερντογάν δήλωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους ότι η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται αναθεώρηση. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από έναν Τούρκο αρχηγό κράτους σε 65 χρόνια, ο Ερντογάν επανέλαβε το μάντρα του ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί.

Τον επόμενο μήνα, ο Ερντογάν στόχευσε τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτζάρογλου και κατηγόρησε και πάλι το κόμμα του που υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάννης παραδίδοντας τα νησιά κατά τις διαπραγματεύσεις. «Θα πούμε στο έθνος μας για [αυτό]», δήλωσε ο Ερντογάν. Αυτό που μαρτυρά αυτή η δήλωση είναι ότι τα ελληνικά νησιά ανήκουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, ταυτόχρονα, ονομάζει την ελληνική κατοχή του εδάφους ως «εισβολή» – προφανώς επειδή τα νησιά ήταν κάποτε εντός των ορίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – και τώρα τα θέλει πίσω. 
Το τουρκικό έθνος είναι έτοιμο

Εν τω μεταξύ, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί εξίσου επιθετική ρητορική, με τον Κιλιτζάρογλου να λέει εντός του τουρκικού κοινοβουλίου ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά. Όταν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε χαρακτηρίσει ως «μη ανεκτή» αυτή τη δήλωση, ο αναπληρωτής αρχηγός του CHP για τις εξωτερικές υποθέσεις, ο Οζτουρκ Γιλμαζ, απάντησε ότι: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να δοκιμάζει την υπομονή μας». Ο Γιλμάζ δήλωσε ακόμη ότι «η Τουρκία σημαίνει πολλά περισσότερα από την κυβέρνηση της» και ότι κάθε Έλληνας υπουργός ο οποίος προκαλεί την Τουρκία, θα «χτυπηθεί με μια βαριοπούλα στο κεφάλι … Αν [ο Καμμένος] εξετάσει την ιστορία, θα δει πολλά παρόμοια παραδείγματα«.

Η ιστορία είναι στην πραγματικότητα γεμάτη με παραδείγματα Τούρκων που πραγματοποίησαν δολοφονικές επιθέσεις κατά των Ελλήνων της Ανατολίας. Σε μία από τις περίπτωσεις, κατά τη γενοκτονική επίθεση προς τους Έλλήνες και τους Αρμενίους χριστιανούς στη Σμύρνη το 1922 υπερτονίστηκε σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα (MHP).

«Αν [οι Έλληνες] θέλουν να ξαναπέσουν στη θάλασσα – αν νιώθουν ότι θέλουν να τους κυνηγήσουν ξανά – είναι ευπρόσδεκτοι. Το τουρκικό έθνος είναι έτοιμο και έχει την πίστη να το πράξει ξανά. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στην Ελληνική Κυβέρνηση, τί συνέβη το 1921 και το 1922. Αν δεν βρίσκεται κάποιος να τους το εξηγήσει, ξέρουμε πώς να πέσουμε σαν σφαίρα στο Αιγαίο, ως βροχή από τον ουρανό σαν μια ευλογημένη νίκη και να διδάξουμε ιστορία στους φορείς του ahl al σάλιμπ [τους ανθρώπους του σταυρού] ξανά». 
Η Ελλάδα «επιτίθεται»

Οι Τούρκοι προπαγανδιστές έχουν επίσης στρεβλώσει τα γεγονότα για να προσπαθήσουν να απεικονίσουν την Ελλάδα ως τον επιτιθέμενο. Ο Ουμίτ Γιαλίμ, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για παράδειγμα, δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει μετατρέψει τα υπό ελληνική κατοχή νησιά σε οπλοστάσια και στρατιωτικά φυλάκια τα οποία η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει στο μέλλον σε στρατιωτική δράση απέναντι στην Τουρκία».

Όλοι οι Τούρκοι πολιτικοί, δείχνουν να έχουν τα δικά τους κίνητρα για την εμμονή τους με τα νησιά: Παραδοσιακός τουρκικός επεκτατισμός, εκτουρκισμός των ελληνικών εδαφών, νεο-οθωμανισμός και τη ναυαρχίδα της κατάκτησης του Ισλάμ, την τζιχάντ. Υπάρχουν επίσης στρατηγικοί λόγοι για την επιθυμία τους να εισβάλουν στα νησιά, κάτι που μπορεί να γίνει κατανοητό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τουγκρούλ Τουρκές για τον έλεγχο της Κύπρου από το 1974: «Υπάρχει αυτή η παραπληροφόρηση ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Κύπρο επειδή υπάρχει μια τουρκική κοινότητα εκεί … Ακόμα κι αν δεν ζούσαν Τούρκοι στην Κύπρο, η Τουρκία θα εξακολουθούσε να έχει ζήτημα με την Κύπρο ζήτημα και δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να το εγκαταλείψει».

Η ίδια στάση και νοοτροπία ισχύουν και για τα νησιά του Αιγαίου. Αν και η Τουρκία ξέρει ότι τα νησιά είναι νομίμως και ιστορικώς ελληνικά, οι τουρκικές αρχές θέλουν να τα καταλάβουν και να τα τουρκοποιήσουν, και κατά πάσα πιθανότητα να επεκτείνουν περαιτέρω την εκστρατείας εκμηδένισης των Ελλήνων, όπως έκαναν στην Ανατολία από το 1914-1923 και μετά. Η καταστροφή οποιασδήποτε πολιτισμικής ανάμνησης που υπήρχε στη Μικρά Ασία, μία ελληνική γη έως και την τουρκική εισβολή του 11ου αιώνα είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Υπάρχουν σήμερα λιγότεροι από 2.000 Έλληνες στην Τουρκία.

Δεδομένου ότι η Τουρκία εισέβαλε με αγριότητα στην Κύπρο το 1974, οι σημερινές απειλές κατά της Ελλάδος -και από τις δύο άκρες του πολιτικού φάσματος της Τουρκίας- δεν πρέπει να ληφθούν ελαφρώς από τη Δύση. Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού. Ανήκει στην ΕΕ. Κάθε επίθεση εναντίον της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επίθεση κατά της Δύσεως. Είναι καιρός για τη Δύση, η οποία παρέμεινε σιωπηλή μπροστά στις τουρκικές φρικαλεότητες, να σταθεί απέναντι στην Άγκυρα. 

* Η Uzay Bulut είναι Τουρκάλα δημοσιογράφος που ζει στην Ουάσινγκτον


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου