MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ανάπτυξη στα χαρτιά ενώ... βουλιάζει η πραγματική οικονομία

Κατά τη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε για το αν η βελτίωση των δεικτών στην οποία αναφέρεται, γίνεται αισθητή και αντιληπτή και από τους πολίτες. Αυτό που είχε να απαντήσει, είναι ότι η μείωση της ανεργίας γίνεται αισθητή όπως και το κοινωνικό μέρισμα ή το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. 

Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λοιπόν, οι πολίτες αυτής της χώρας αντιλαμβάνονται τη βελτίωση επειδή 300.000 βρήκαν μια θέση εργασίας με μέση μεικτή αμοιβή της τάξεως των 600 -700 ευρώ, επειδή εντάχθηκαν σε ένα επίδομα καταπολέμησης της απόλυτης φτώχειας το οποίο χορηγείται σε ανθρώπους με ατομικό εισόδημα της τάξεως των 2400 ευρώ τον χρόνο ή επειδή πήραν ένα μέρισμα μερικών εκατοντάδων ευρώ στο τέλος μιας χρονιάς που τους έφερε μπαράζ αυξήσεων στην έμμεση και στην άμεση φορολογία.

Είναι προφανές ότι το επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών δεν γίνεται εύκολα πιστευτό από τους πολίτες. Μόνο τα στοιχεία που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας το αποδεικνύουν:

1. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι, έχουν χρέη στην εφορία. Δηλαδή τουλάχιστον οι μισοί χρωστάνε. Από αυτούς, περίπου 1,75 εκατομμύρια χρωστάνε πάνω από 500 ευρώ έκαστος ενώ πάνω από 1,05 εκατομμύρια έχουν ήδη δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό το ένα εκατομμύριο των πολιτών είναι ουσιαστικά εκτός αγοράς καθώς δεν μπορούν να κάνουν μια «φανερή» συναλλαγή με εργοδότες ή πελάτες ή ενοικιαστές, χωρίς να μπλοκαριστούν τα χρήματα από το τμήμα δικαστικού της εφορίας. Ο κ. Τσακαλώτος, αναγνώρισε το πρόβλημα ως σημαντικό αλλά το μόνο που είχε να πει είναι ότι «θα γίνει διαχειρίσιμο με το που θα έρθει η ανάπτυξη.

2. Το 62,4% των νοικοκυριών δήλωσε στην έρευνα της ΓΣΕΕ ότι υπέστη νέα μείωση των εισοδημάτων του το 2017. Αποκαλυπτικά είναι κατά στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ από τα οποία προκύπτει ότι ο μέσος ετήσιος μεικτός στην Ελλάδα μειώθηκε το 2017 στα 1021,13 ευρώ όταν το 2016 ήταν στα 1057 ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι το 2017 ήταν χρονιά αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγοραστική δύναμη του νοικοκυριού.

3. Ο κ. Τσακαλώτος μιλάει για την αύξηση των εξαγωγών και την βελτίωση του δείκτη PMI στην βιομηχανία αλλά το 63,6% των νοικοκυριών περιμένει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης μέσα στο 2018. Ειδικά οι συνταξιούχοι, θα επιβεβαιωθούν καθώς πέρα από την περικοπή του ΕΚΑΣ που έγινε με το που μπήκε η νέα χρονιά, θα έρθει στο τέλος της και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς κόβοντας έως και 2,5 συντάξεις από τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.

4. Tο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα δεν φαίνεται να υποχωρεί. Πέρα από τους 710.000 πολίτες που φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τις αρχές της κρίσης, το ανησυχητικό είναι ότι το 72,3% των νέων ηλικίας 18-34 ετών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγουν εκτός Ελλάδας.

5.Η ανάπτυξη δεν αποτυπώνεται ούτε στην κατανάλωση. Τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο, η κατανάλωση υποχώρησε γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό για την επίπτωση που θα υπάρξει στο ΑΕΠ του 4ου τριμήνου και κατά συνέπεια ολόκληρου του έτους. Ο κ. Τσακαλώτος επιδίωξε να υποβαθμίσει το θέμα αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι με αρνητικά κατανάλωση στους δύο από τους τρεις μήνες του 4ου τριμήνου (σ.σ ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία του Δεκεμβρίου) είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο του 1,6% για το 2017.

Πηγή : thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου