MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η ωμή πραγματικότητα για την ανεργία

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Την ίδια ώρα που η υφυπουργός πανηγυρίζει ότι πέφτουν τα ποσοστά ανεργίας, 3 στους 4 σχεδόν εργαζόμενους απο 15-74 ετων δεν έχουν μια κανονική δουλειά με πλήρη απασχόληση. 

Αυτό λέει ο πρώτος πίνακας της Eurostat που παραθέτω εδώ. 

Το 70+ % των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι πλέον "απασχολήσιμοι", με δουλειές part-time και όχι με πραγματικές δουλειές.

Ο δεύτερος πίνακας δείχνει το ποσοστό των εργασιών πλέον που είναι με πλήρη απασχόληση και είναι και ο πιο τρομακτικός γιατι δείχνει "που παει το πράγμα" σε ολόκληρη την ευροζώνη. 

Οι δουλειες με πλήρη απασχόληση λιγοστεύουν συνεχώς και τα εισοδήματα των εργαζόμενων μειώνονται. 

Τι σημαίνει όμως πχ οτι οι θέσεις μερικής απασχόλησης στη Γερμανία είναι περίπου 33 % των συνολικών θέσεων ενώ ο αριθμός των Γερμανών που εργάζονται σε θέσεις υποαπασχόλησης είναι γύρω στο 13 %. 

Σημαίνει αυτό που λένε με απλά λόγια "Η Γερμανία υποφέρει απο έλλειψη εργατικών χεριών." "Υπάρχουν κενές θέσεις εργασιας" Αλλά στην ουσία εννοούν "¨Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι άνθρωποι για τις κακοπληρωμένες θέσεις που έχουμε" και εκεί έρχεται η δακρύβρεχτη ιστορία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να καλύψει το κενό που δημιουργούν οι εργοδότες. 

Εμείς είμαστε οι μόνοι που καλύπτουμε και με το παραπάνω τις όποιες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας βγαίνουν στην αγορά, ακόμα και αυτές που πληρώνουν 100 ευρώ μεικτά. 

Το αμέσως επόμενο σταδιο θα είναι να δουλεύεις δωρεάν ή να πλήρώνεις κι απο πάνω τον εργοδότη επειδή σου κάνει τη χάρη και εργάζεσαι. 

Οταν λοιπόν θα σας μιλήσουν για "success story" ή για "αφήγημα" και αυτοί και οι προηγούμενοι δείξτε τους αυτό. Οχι μόνο δείξτε τους, τριψτε το στη μούρη τους και πείτε τους οτι τα ποσοστά που πλέον η eurostat θεωρεί ανέργους είναι τα ποσοστά των εργαζομένων που δεν έχει πρακτικά, καμμία πλέον πρόσβαση σε εργασία,οι εντελώς απελπισμένοι που προφανώς δεν τρώνε παντεσπάνι , όπως και εμείς πια σανό και κουτόχορτο. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου