MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Η θεωρία των σπασμένων παραθύρων ( Broken Windows theory ) και η συμβολή της στην εγκληματολογία

Γράφει ο Κοκκινογέννης Ιωάννης 

Εισαγωγή

Μετά από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο και ιδίως από την εποχή της δεκαετίας του 60, συγκεκριμένες κοινωνικές εξελίξεις, έφεραν στο προσκήνιο νέες «ανορθόδοξες» κοινωνιολογικές θεωρίες και ευνόησαν στην εγκληματολογία τάσεις για μια νέα θεώρηση συναφών προβλημάτων. Οι τάσεις αυτές, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν κάτω από τον όρο «νεωτεριστική» εγκληματολογία ( new Criminology, social reaction approach, radical criminology), σε αντιδιαστολή με την «παραδοσιακή». 

ΠΩΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ… ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, πως δημιουργείται το χρήμα από το τίποτα με τον τραπεζικό δανεισμό. Εδώ θα δούμε πως δημιουργείται χρήμα από την επιβολή φόρων.

Το έχετε αντιληφθεί πως τη στιγμή που η κυβέρνηση βάζει φόρο σε αντικείμενο που δεν αποτελεί εισόδημα (πχ ΕΝΦΙΑ, τεκμαρτοί φόροι, τέλη κ.λ.π.), εκείνη τη στιγμή σας καθιστά οφειλέτες του κράτους για ποσά που ποτέ δεν πέρασαν από τα χέρια σας; Είναι δηλαδή σαν να σας δάνεισε το κράτος αυτά τα ποσά και τώρα τα ζητά πίσω.