MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ξεκίνησε η διάλυση ολόκληρων κρατών της ΕΕ – Ποιες χώρες θέλουν να αποσχιστούν

Το κοινοβούλιο της ανεξαρτησίας ψήφισε χθες υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, με τον Μαριάνο Ραχόι να απαντά με προκήρυξη εκλογών στην περιφέρεια. 

Πολλές όμως είναι οι περιοχές της Ευρώπης που βλέπουν με καλό μάτι την κίνηση αυτή της Καταλονίας 

και που σκέφτονται να προβούν σε παρόμοιες κινήσεις, θέλοντας να αναδιαμορφώσουν τον ευρωπαϊκό χάρτη. 

Οι Συμπληγάδες της πολιτικής ανασύνταξης

Του Κώστα Λαπαβίτσα

Η κατάσταση της Ελλάδας εννιά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και εφτά χρόνια μετά την έναρξη των μνημονίων είναι δυσοίωνη. Οι οικονομικές συνθήκες δεν ευνοούν την ταχύρρυθμη ανάπτυξη που απαιτείται για να επουλώσει η χώρα τις πληγές της. Η κοινωνική πραγματικότητα ωθεί προς επιδείνωση της ανισότητας και της κοινωνικής αγριότητας. Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν φέρει πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος, σκλήρυνση της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, και υποχώρηση της δημοκρατίας.

1940 ΕΚΕΙΝΟΙ, 2017 ΕΜΕΙΣ

Το 1940 οι πρόγονοί μας προέταξαν τα στήθη τους απέναντι στους Γερμανούς. Σήμερα εμείς πέσαμε στα τέσσερα από φόβο για Grexit. 

Όταν όμως έφυγαν οι Γερμανοί το 1944, άφησαν εδώ τους γερμανόφιλους δοσίλογους που σε μεγάλο μέρος αποτέλεσαν τη νέα ελίτ της χώρας.

Αν σήμερα βλέπουμε πολλούς γερμανόφιλους στην ελληνική ολιγαρχία της χώρας, λογικά δεν πρέπει να απορούμε.