MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Φόβοι μίας νέας ευρωπαϊκής κρίσης

Οι γερμανικές εκλογές εγκαινίασαν μία δύσκολη περίοδο για την Ευρωζώνη, η οποία θα συνεχιστεί με την Ισπανία όσον αφορά την Καταλονία και με την Ιταλία που θα πάρει τη σκυτάλη – με τις δύο χώρες που διασώθηκαν μυστικά μέσω της ΕΚΤ.

Άποψη 

Για αυτούς που πιστεύουν ότι, η μοναδική λύση της Ελλάδας είναι η στάση πληρωμών για να μπορέσει να διαπραγματευθεί την ονομαστική διαγραφή μέρους των χρεών της, καθώς επίσης πως με την πολιτική των μνημονίων που ασφαλώς θα συνεχιστεί δεν υπάρχει μέλλον, τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών δεν ήταν αρνητικά – πόσο μάλλον αφού θα εμποδίσουν τον κρυφό σχεδιασμό της χώρας για τη δημιουργία του 4ου Ράιχ. Η αιτία είναι το ότι, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις, εάν αλλάξει ο κυβερνητικός συνασπισμός – επειδή αφενός μεν η ανάδειξη του εθνικιστικού κόμματος σε τρίτο ισχυρότερο, αφετέρου οι θέσεις των φιλελευθέρων, δεν θα επιτρέψουν στη χώρα μας βιώσιμες επιλογές. 

Το χειρότερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα

Του Άγγελου Κωβαίου
 
Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ισοδυναμεί με το πλέον δυσμενές σενάριο για την ελληνική πλευρά. Εως ότου συγκροτηθεί ο νέος συνασπισμός «Τζαμάικα» στο Βερολίνο, ο χρόνος θα τρέχει εις βάρος της και τα περιθώρια ελιγμών θα εκμηδενίζονται.

Μεγαλύτερη περιπλοκή από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Για την Γερμανία, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Το μόνο χειρότερο θα ήταν να έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο οι ακροδεξιοί.
 

Στα 3,5 δισ. το πρωτογενές αποτέλεσμα της Ελλάδας στο 8μηνο του 2017 - Πτώση 5,3% στα έσοδα

Η υποεκτέλεση στον τομέα των εσόδων οφείλεται κυρίως στην έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2017

Στα 3,544 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,117 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,573 δισ. ευρώ.