MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μαζέψτε λεφτά τώρα! – Τι φοβάται

Επιτελείο στελεχών του SSM καταφθάνει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, καθώς οι αργές εξελίξεις στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τα στενά περιθώρια δράσης, τόσο χρονικά όσο και λόγω του κλίματος στην αγορά, εντείνουν τους φόβους για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά το stress tests της ΕΚΤ το 2018.

Ισχυρός προβληματισμός αρχίζει να εκδηλώνεται πλέον ανοιχτά στους τραπεζικούς κύκλους για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, από το οποίο θα εξαρτηθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια στο κοντινό μέλλον. Όπως σχολιάζεται αρμοδίως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε σκέψεις για νέες… συγχωνεύσεις στο ήδη ολιγομελές ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Eurostat: Πρωταθλήτρια ευρωζώνης στην ανεργία η Ελλάδα

Αρνητικό ρεκόρ ευρωζώνης στην ανεργία κατέγραψε και το Μάρτιο η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά παρουσίασαν μείωση σε σχέση με το Φεβρουάριο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στο 22,5% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2017, σε σχέση με το Φεβρουάριο (22,9%). 

Ωστόσο, τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα και την Ισπανία (17,7%). 

Η πλάνη της σταδιακής αλλαγής της Ευρώπης.

Του Γιάνη Βαρουφάκη

Η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος ενός κοινού νομίσματος που όχι μόνο ήταν περιττό για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά υπονομεύει και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει για ένα νόμισμα χωρίς ένα κράτος να το υποστηρίξει- ή για τα 19 ευρωπαϊκά κράτη χωρίς ένα νόμισμα που ελέγχουν;

Η λογική απάντηση είναι είτε να καταργηθεί το ευρώ, είτε να συνοδευτεί από το ομόσπονδο κράτος που χρειάζεται. Το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη λύση θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή, ενώ η δεύτερη δεν είναι εφικτή σε ένα πολιτικό κλίμα που ευνοεί την εκ νέου εθνικοποίηση της κυριαρχίας.

ΟΗΕ: «Παγιώνεται η δυστυχία στον πλανήτη χωρίς διαγραφή χρεών - Οι απόψεις του Β. Σόιμπλε είναι εγκληματικές»

Ο Ζαν Ζιγκλέρ, μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σε συνέντευξή του -με αφορμή τη σύνοδο G-20 στο Αμβούργο- σε δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών τονίζοντας ότι «Ο κ. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης και δη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, έχει πει ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή των χρεών των 50 φτωχότερων χωρών αυτού του κόσμου. Αν και οι χώρες αυτές δεν θα μπορέσουν έτσι να κάνουν επενδύσεις κτίζοντας σχολεία, νοσοκομεία ή να επενδύσουν στην γεωργία. Η δυστυχία παγιώνεται εάν δεν γίνει διαγραφή».

Προειδοποίηση Μέρκελ για το άνοιγμα της Ελλάδας στην Κίνα

Έμμεσο μήνυμα προς την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν διμερή τόνωση των επενδυτικών και εμπορικών δεσμών τους με την Κίνα έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συνομιλεί με το Πεκίνο ως ένα ενιαίο μπλοκ.

Δημήτρης Καζάκης: Η πολιτική απάτη της διαπραγμάτευσης...

Ξέρετε πώς να ξεχωρίζετε έναν πολιτικό απατεώνα στις μέρες μας; Α, είναι πολύ απλό. Ρωτήστε τον, πώς θα πετύχει να ωφελήσει εσάς και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα; Ξαναλέω, ρωτήστε τον το «πώς», γιατί οι επαγγελματίες της πολιτικής πάσχουν από το ανίατο σύνδρομο να μιλάνε με συνθήματα. «Θα μειώσουμε τους φόρους,» υποσχέθηκε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν είπε το «πώς»! 

ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Είμαστε εδώ που είμαστε, ακριβώς γιατί αυτό το θεσμικά σάπιο και χρεοκοπημένο πολίτευμα που έχουμε, μας οδήγησε εδώ.

Μην κάνουμε το αφελές λάθος να πιστεύουμε ότιη Ελλάδα χρεοκόπησε οικονομικά ενώ το πολίτευμά της είναι τέλειο. Αντίθετα, το πολίτευμα είναι το κέντρο κάθε δυστυχίας μας. Το πρόβλημά μας είναι πολιτειακό.