MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας ζώνει την Ιταλία: Υποβάθμιση του χρέους της από την Fitch λόγω επερχόμενων «δυνητικών σοκ»

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ «ΣΚΑΣΕΙ» Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ «ΦΟΥΣΚΑ»;

του Πέτρου Αναστασίου 

Ασχημα νέα για την Ιταλία της οποίας η οικονομίας ισορροπεί μεταξύ «ξυρού και άκμονος»: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα σε BBB (από BBB+) το αξιόχρεο της Ιταλίας, επικαλούμενος την ασθενική οικονομική ανάπτυξη και την αδυναμία της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Η έκθεση στηρίχθηκε στην ασθενική ανάπτυξη και στις αποτυχημένες προσπάθειες να μειωθεί το δημόσιο χρέος, αλλά και στην γενικότερη αρνητική προοπτική της οικονομίας της λόγω ακριβού ευρώ που έχει δημιουργήσει συστημικό πρόβλημα στις ιταλικές εξαγωγές,

Spiegel: «Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την ΕΥΠ και την ΕΛΑΣ»

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΒΕΛΓΙΟΥ, ΑΥΣΤΡΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ...

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 

Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, η αμαρτωλή BND και άξιος ως φαίνεται απόγονος και διάδοχος της ανατολικογερμανικής STAZI, κατασκόπευε για χρόνια την ΕΛΑΣ την ΕΥΠ και την αλλά και τα γραφεία διασύνδεσης δεκάδων χωρών στην υπηρεσία, ανάμεσά τους της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ!

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ… Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ….

Η μέση κύρια σύνταξη από το 2012 μέχρι και το 2016 μειώθηκε κατά 13,96% με τον μέσο συνταξιούχο να εξακολουθεί να εισπράττει 8848,92 ευρώ ετησίως –ή 737 ευρώ τον μήνα- μόνο από την κύρια σύνταξή του και χωρίς να προσμετράται το επικουρικό. Στο ίδιο διάστημα, ο μισθωτός έχασε το 28,17% του μισθού του και καλείται πλέον να τα βγάλει πέρα με 10.671 ευρώ τον χρόνο ή 889 ευρώ τον μήνα. Ουσιαστικά, η μέση σύνταξη –αν προσμετρηθεί και το μέσο επικουρικό το οποίο διαμορφώνεται στα 215 ευρώ- είναι πλέον ίση με τον μέσο μισθό γεγονός αδιανόητο για μια χώρα η οποία θέλει να έχει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. 

Το πλεόνασμα ρεκόρ και ο οικονομικός αναλφαβητισμός

H Ελλάδα θα αναπτυχθεί μεν, αφού οι νέοι ιδιοκτήτες της θα θελήσουν να κάνουν κερδοφόρες τις επενδύσεις τους, αλλά χωρίς καμία ωφέλεια για την πλειοψηφία των Ελλήνων – οι οποίοι θα παραμείνουν σκλάβοι χρέους στο διηνεκές και εργαζόμενοι χαμηλού κόστους στην αποικία.

Ανάλυση 

Η Ελλάδα εμφάνισε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ (3,9% του ΑΕΠ ή 6,9 δις €) για μία υπερχρεωμένη χώρα με χρεοκοπημένες τράπεζες, με μηδενικές επενδύσεις, με μείωση του πληθυσμού της και γενικότερα με θλιβερά οικονομικά μεγέθη – δίνοντας ανόητα την ευκαιρία στον κ. Σόιμπλε να ισχυρισθεί πως δεν υπάρχει ανάγκη διαγραφής χρέους. Δεν αμφισβητούμε βέβαια τα νούμερα, αφού αυτά ανακοίνωσαν οι στατιστικές υπηρεσίες – σημειώνοντας όμως πως το μόνο που τεκμηριώνουν είναι η μεταφορά των χρεών από το δημόσιο στους ιδιώτες μέσω της υπερβολικής φορολόγησης, της μείωσης των εισοδημάτων κοκ., με τελικό παραλήπτη τους δανειστές της χώρας.

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;

Η ψήφος με την οποία επιλέγεις κάποιον να παίρνει αυτός τις αποφάσεις για σένα, δεν είναι δημοκρατία. Είναι παραίτηση με ανάθεση. Μόνο η ψήφος για απευθείας λήψη της απόφασης είναι δημοκρατία. 

Το ιδανικό για τις σημερινές συνθήκες, θα ήταν ένα μείγμα εκλογής προσώπων για κάποιες σαφώς καθορισμένες δράσεις και ταυτόχρονης προσωπικής συμμετοχής του πολίτη στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων. Εξάλλου η σύγχρονη τεχνολογία βοηθάει να γίνει αυτό σε χρόνο μηδέν και χωρίς κόστος.