MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Μαχάτμα Γκάντι: ο πολιτικός, ο επαναστάτης, ο ακτιβιστής

Ο Μαχάτμα (Μεγάλη Ψυχή) Γκάντι υπήρξε Ινδός πολιτικός, επαναστάτης ακτιβιστής και η ηγετική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία. Ήταν επιπλέον εμπνευστής και πρωτεργάτης της αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας και γι’ αυτό επηρέασε στο σύνολό του το διεθνές ειρηνευτικό κίνημα. Θεωρείται παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής διανόησης του 20ου αιώνα.

Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869, στο Πορμπαντάρ και δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1948, από φανατικό ινδουιστή, υποστηρικτή του διαμελισμού της χώρας.

Στα 100 δισ. έφτασαν τα χρέη στην Εφορία το 2016.

Του Κωστή Πλάντζου 

Στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης βουλιάζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς μόνο τα χρέη προς την Εφορία (χωρίς να υπολογίζονται και άλλα 30 δισ. οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία) άγγιξαν ή ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (της πρώην ΓΓΔΕ δηλαδή), τα οποία αποκαλύπτει το «business stories», 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι πλήρωσαν «θέλοντας και μη» μέσα στο 2016 (με ρυθμίσεις, κατασχέσεις ή από φόβο) 2,5 δισ. ευρώ για τα χρέη των 85,5 δισ. που κουβαλούσαν από το 2015. Πρόκειται για είσπραξη-ρεκόρ - μεγαλύτερη κατά σχεδόν 40% από την επίδοση του 2015 (εισπράχθηκαν 1,8 δισ. ευρώ)- και 50% υψηλότερη από τα 1,6 δισ. του 2014.

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ

Αυτή την εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις, σε σχέση με τα επιτόκια, από τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες – από την Τράπεζα της Αγγλίας, από τη Fed, καθώς επίσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Αν και δεν αναμένεται αλλαγή της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους τους, η Βρετανία λογικά δεν θα καταφέρει για πολύ να παραμείνει σταθερή – λόγω της σημαντικής ανόδου του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, πιθανότατα ως αποτέλεσμα του BREXIT που προκάλεσε την υποτίμηση της στερλίνας.

Η ασπίδα του Ευφράτη

Η Συριακή πόλη al-Bab, οι οίκοι αξιολόγησης, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα και ο Κύπριος μουσουλμάνος Σενέρ Λεβέντ

Άποψη

Η Τουρκία οδεύει σταθερά τον κατήφορο στον οποίο την οδηγεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η «Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2016 με την Τουρκική εισβολή στην Συρία, σημείωσε «επιτυχία» μόνο στην Τζαραμπλούς την οποία όμως εγκατέλειψε «από μόνο του» το Ισλαμικό Κράτος. Ο υπερόπτης Ερντογάν από τις 23 Δεκεμβρίου 2016 είχε ανακοινώσει πως η Συριακή πόλη al-Bab πέφτει, αλλά τέλος Γενάρη του 2017 μετράει περισσότερους από 50 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς, άγνωστο αριθμό τραυματιών και ολοκληρωτική καταστροφή περισσοτέρων από δέκα αρμάτων LEO2. Επί πλέον, ο εξ ίσου υπερόπτης αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmus προεξοφλούσε (23/1/2017) πως «Η Τουρκία θα αρνηθεί να πάει το al-Bab στη Συρία γιατί το al-Bab ανήκει στους κατοίκους του», χωρίς καν η Τουρκία να έχει ήδη θέσει την πόλη υπό τον έλεγχό της!

Αφορολόγητο για... πεθαμένους θέλουν τα... τζιμάνια της Λαγκάρντ

Στις 4.000 ευρώ το θέλει το ΔΝΤ για να παραμείνει, λέει, στο ελληνικό πρόγραμμα 

Οι καλοί μας φίλοι του ΔΝΤ διαπίστωσαν ότι, στην Ελλάδα, 55% των μισθωτών και των συνταξιούχων δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ. 

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο μέσος όρος μισθωτών και συνταξιούχων που δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο όριο στις χώρες τής ευρωζώνης είναι 8%, τα «τζιμάνια» του ταμείου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το όριο πρέπει να μειωθεί είτε επειδή είναι πολύ ψηλά είτε επειδή οι Έλληνες... φοροδιαφεύγουν! 

Ν. Λυγερός - Από τη Συνθήκη της Λωζάννης στη Συνθήκη των Σεβρών

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:

"Από τη Συνθήκη της Λωζάννης στη Συνθήκη των Σεβρών: Οι τουρκικές διεκδικήσεις στον ελληνικό χώρο".

Μέρος 1 και 2.

Πολυχώρος Πολιτισμού «Νικολάου & Κωνσταντίνου Μεθενίτη», Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, ώρα: 19.00