MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Σπίτια των φτωχών στα fund!

Τη δυνατότητα να «πακετάρουν» δάνεια με ενέχυρο ακίνητα μικρής αξίας και να τα πωλούν σε distress fund θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου οι τράπεζες, αν δεν παραταθεί το ειδικό καθεστώς προστασίας των «ακινήτων των φτωχών», μέσω των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση είχε πετύχει το 2016, μετά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, να περάσει μια μεταβατική διάταξη για την εξαίρεση των κατοικιών μικρής αξίας από τη δευτερογενή αγορά προβληματικών δανείων, που δημιουργήθηκε με το νόμο 4389/2016.

Αυτή ήταν η «απάντηση» της κυβέρνησης στις έντονες ανησυχίες, που εκφράζονταν και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι με το θεσμικό πλαίσιο για την πώληση δανείων σε fund θα άνοιγε ο δρόμος για να «βάλουν στο χέρι» τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια τις κατοικίες των φτωχότερων Ελλήνων.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του ν. 4389/16, «η εφαρμογή των άρθρων 1 έως 3 του παρόντος νόμου (σ.σ.: τα άρθρα αυτά αναφέρονται στις μεταβιβάσεις δανείων) αναστέλλεται ως προς τις δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως εκατό σαράντα χιλιάδων (140.000) ευρώ μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Σημειωτέον ότι, με την ίδια διάταξη, προβλέφθηκε και μόνιμη εξαίρεση για τα «πάσης φύσεως δάνεια που εγγυάται ή έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο».

Η λήξη της ιδιότυπης «περιόδου χάριτος» σε λιγότερο από δύο μήνες έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες, οι οποίες μεταφέρθηκαν και στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στην τελευταία συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι τράπεζες δίνουν προτεραιότητα, αυτή την περίοδο, στην εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για ακριβά ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών, αξίας άνω των 300.000 ευρώ, και όχι στο «πακετάρισμα» δανείων με ενέχυρο φθηνά ακίνητα για να πωληθούν σε fund.

Όμως, η πίεση που δέχονται από τις εποπτικές αρχές να «ξεφορτωθούν» δάνεια με πωλήσεις σε fund είναι πολύ ισχυρή και θα γίνει ακόμη πιο έντονη στο προσεχές μέλλον, καθώς θα αυξηθούν οι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και θα γίνει αυστηρότερο, από 1ης Ιανουαρίου, το καθεστώς για το σχηματισμό προβλέψεων για τα νέα «κόκκινα» δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να δούμε εντός του 2017 «πακετάρισμα» και δανείων με ενέχυρο ακίνητα αξίας κάτω από 140.000 ευρώ για πώληση στα fund. Η αξία αυτών των δανείων θα αυξηθεί, μάλιστα, αν αρχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και αποτελεσματικά η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Το πρόβλημα είναι ότι η «περίοδος χάριτος» που δόθηκε από την κυβέρνηση, ως το τέλος του τρέχοντος του έτους, δεν εξυπηρέτησε αρκετά το σκοπό για τον οποίο δόθηκε, δηλαδή να υπάρξει επαρκής χρόνος, ώστε οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για τα δάνεια των φτωχών και να μείνουν διαθέσιμα προς πώληση σε fund μόνο τα δάνεια των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Το αίτημα που τίθεται και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι να δοθεί παράταση της «περιόδου χάριτος». Ο Δ. Παπαδημητρίου δεν έχει ξεκαθαρίσει αν σκοπεύει να θέσει το θέμα στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Εκτιμάται πάντως ότι δεν θα βρει ευήκοα ώτα, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που πιέζει ασφυκτικά για την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς δανείων.

Πηγή : sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου