MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

ΠΩΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ… ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, πως δημιουργείται το χρήμα από το τίποτα με τον τραπεζικό δανεισμό. Εδώ θα δούμε πως δημιουργείται χρήμα από την επιβολή φόρων.

Το έχετε αντιληφθεί πως τη στιγμή που η κυβέρνηση βάζει φόρο σε αντικείμενο που δεν αποτελεί εισόδημα (πχ ΕΝΦΙΑ, τεκμαρτοί φόροι, τέλη κ.λ.π.), εκείνη τη στιγμή σας καθιστά οφειλέτες του κράτους για ποσά που ποτέ δεν πέρασαν από τα χέρια σας; Είναι δηλαδή σαν να σας δάνεισε το κράτος αυτά τα ποσά και τώρα τα ζητά πίσω. 

Όμως με τον οιονεί αυτόν δανεισμό, δημιουργεί χρέος στον δύστυχο φορολογούμενο, δηλαδή χρήμα από το τίποτα και στη συνέχεια τον στέλνει έξω στην αγορά και στον σκληρό ανταγωνισμό, να ανταγωνιστεί σκληρά για να αρπάξει αυτά τα χρήματα από άλλους συμπολίτες του και να τα δώσει στο δανειστή του (κράτος). Όπως ακριβώς κάνουν και οι τράπεζες με τους τόκους που επιβάλουν. 

Στην ουσία και αφού ο φορολογούμενος ουδέποτε εισέπραξε αντίστοιχο εισόδημα, προκειμένου να βρει αυτό το χρήμα που δεν έχει , είτε θα πάει να δανειστεί από μια τράπεζα (δηλαδή εκεί που τον ωθεί σήμερα το σύστημα με τις ανάλογες διαφημίσεις του), οπότε έχουμε πραγματική δημιουργία χρήματος μέσω τραπεζικού δανεισμού, είτε θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει την περιουσία του, ώστε στη συνέχεια το κράτος να αποδώσει αυτά τα χρήματα στους δανειστές της Ελλάδας και να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του.

Στην πρώτη περίπτωση του δανεισμού από τράπεζα για την αποπληρωμή του φόρου έχουμε κανονική δημιουργία χρήματος με αιτία τη φορολογία και αύξηση της ποσότητας χρήματος στην αγορά, στη δε δεύτερη περίπτωση δεν έχουμε αύξηση της συνολικής ποσότητας του χρήματος στην αγορά, αλλά ελάττωση της περιουσίας του φορολογούμενου, η οποία μετατρέπεται σε ρευστό - χρήμα. 

Αυτή τη δημιουργία ευρώ μέσω των φόρων την επικροτεί η Ευρωζώνη. Αντίθετα τη δημιουργία άτοκου παράλληλου ευρώ (όχι παράλληλου νομίσματος όπως ψεύτικα λέγεται) μέσω του IOU του Βαρουφάκη, την καταδίκασε σύσσωμο το καθεστώς και η τρόϊκα και φυσικά και ο παραπλανημένος λαός, και το πως ακόμα δεν τον έχουν πάει τον άνθρωπο ειδικό δικαστήριο και φυλακή είναι θαύμα.

Το ότι η κυβέρνηση δημιουργεί χρήμα για τους πιστωτές με τη δημιουργία ανυπόστατου χρέους σε βάρος των πολιτών, κανέναν δεν φαίνεται απασχολεί.
Κάτι θα πρέπει να μας συμβαίνει ομαδικά… Η παραπληροφόρηση καλά κρατεί. 

Πέτρος Χασάπης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου