MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος εκφράζουν οι περισσότεροι πολίτες

Οι Έλληνες παραμένουν απογοητευμένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι βυθισμένο στην ανυποληψία και η κοινωνία διχασμένη απέναντι στους στόχους, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής». 

«Επτά χρόνια από την ανακοίνωση για προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πώς αποτιμούν την ψήφο τους οι πολίτες στις τέσσερις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν;», ήταν το βασικό ερώτημα που τέθηκε από την εταιρεία διενέργειας κοινωνικών ερευνών και δημοσκοπήσεων. «Ψήφισα σωστά», απαντά σχεδόν χωρίς διακυμάνσεις το 68,5%. «Και πώς ψήφισε το σύνολο του εκλογικού σώματος στις αντίστοιχες αναμετρήσεις;», ‘ήταν το δεύτερο. «Ψήφισε λάθος» απαντά το 60,5% – 72,5%. 

Σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών πριν από την κρίση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 72%, απάντησε ότι η κοινωνία ξόδευε περισσότερα από όσα μπορούσε να παραγάγει. Αλλά, όταν η ερώτηση αφορά προσωπικά τους ιδίους, το 75,5% αυτών απάντησε «ξόδευα όσα έπρεπε». 

Όσον αφορά την τρέχουσα άποψη των πολιτών για τα κόμματα, οι πλείστοι εκφράζουν δυσφορία για τα δύο κυβερνητικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερά μεγάλη διαφορά: προηγείται κατά 7,1% του ΣΥΡΙΖΑ (23,5% έναντι 16,4%) ενώ με την αναγωγή τής αδιευκρίνιστης ψήφου η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στο 9,6% (31,8% έναντι 22,2%). 

Για την τρίτη θέση δίνεται σκληρή μάχη ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στη Χρυσή Αυγή. Επίσης, δεν αλλάζει η πρόβλεψη ότι η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική. 

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 23/04/2017 10:58

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου