MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Το ασταθέστερο νόμισμα στον πλανήτη

Με εξαίρεση το BITCOIN, το οποίο παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις κυρίως λόγω της Κίνας (χρησιμοποιείται από τους Κινέζους για να αποφύγουν τους ελέγχους κεφαλαίων, οπότε επεμβαίνει το κράτος), η τουρκική λίρα θεωρείται ως το πλέον ασταθές νόμισμα σήμερα – έχοντας χάσει το 11% της αξίας του απέναντι στο δολάριο από τις αρχές του έτους, σε οκτώ από τις εννέα ημέρες διαπραγμάτευσης. 

Πριν από ένα χρόνο το πιο ασταθές νόμισμα ήταν το ρούβλι, αν και για το μεγαλύτερο μέρος του έτους το Rand της Νοτίου Αφρικής ήταν πιο ασταθές (γράφημα). 


Επεξήγηση γραφήματος: Διακυμάνσεις RUB (ρούβλι), COP (πέζο
Κολομβίας), ZAR (Rand Ν. Αφρικής), MXN (πέζο Μεξικού) και TRY
(τουρκική λίρα).

Η λίρα έχει εμφανίζει μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε πέντε ημέρες από ότι η Lehman Brothers στο παρελθόν – παρά το ότι η κεντρική της τράπεζα προσπάθησε να τη στηρίξει, χωρίς όμως να πείσει τους επενδυτές. Με δεδομένο δε το ότι, αυξήθηκαν ξανά τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, καθώς επίσης ο πληθωρισμός, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις της Τουρκίας στο εξωτερικό είναι αρκετά αυξημένες (άρθρο), η κατάρρευση φαίνεται πως θα συνεχιστεί.

Όπως διαπιστώνεται τώρα από το γράφημα που ακολουθεί, παρά τις προτροπές του προέδρου της Τουρκίας να μετατρέψουν οι Πολίτες τις καταθέσεις τους σε συνάλλαγμα σε τουρκικές λίρες, συνέβη ακριβώς το αντίθετο – αφού οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ξένα νομίσματα αυξήθηκαν για τρίτη εβδομάδα, τεκμηριώνοντας πως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των κατοίκων στο εθνικό τους νόμισμα.


Επεξήγηση γραφήματος: Οι κάτοικοι της Τουρκίας και οι επιχειρήσεις
εκτός τραπεζών αύξησαν τις καταθέσεις τους σε δολάρια – εβδομαδιαία
αλλαγή στις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα.

Κλείνοντας, δεν έχει μόνο το νόμισμα της χώρας προβλήματα αλλά, επίσης, τα δεκαετή ομόλογα – αφού η απόδοση τους, άρα το επιτόκιο δανεισμού της Τουρκίας, αυξήθηκε κατά 45 μονάδες βάσης. Η ψήφιση δε της συνταγματικής μεταρρύθμισης, μέσω της οποίας θα αυξηθεί η δύναμη του προέδρου της, είχε αρνητικά αποτελέσματα για τις αγορές – οι οποίες προβλέπουν αύξηση της πολιτικής αστάθειας, περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα, μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της κοκ.

Analyst Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου