MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

George Friedman: Η αναδυόμενη κρίση στην Ευρώπη

Ο Τζορτζ Φρήντμαν, ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του STRATFOR, της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» που συχνά αποκαλείται «σκιώδης CIA», δημοσίευσε ένα καινούργιο βιβλίο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, που καταθέτει μια πολύ τολμηρή άποψη για τα μέχρι τώρα δρώμενα αλλά και για τα επερχόμενα γεγονότα στην Ευρώπη και στην Ανατολή. Το έργο εξετάζει τα καίρια «σημεία ανάφλεξης» –τις περιοχές στις οποίες έχουν ξεσπάσει, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και πρόσφατα, εντάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας– και αιτιολογεί γιατί είναι αναπόφευκτο να λάβει χώρα ξανά μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση μεγάλης έκτασης.

CUI BONO – ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ;

Greek Spirit
20-12-2016 

Cui bono σημαίνει στα λατινικά "ποιός ωφελείται;" από μια πράξη και κυρίως από ένα έγκλημα. Αυτός ο οποίος ωφελείται είναι πιθανόν και ο ένοχος. Πρώτα όμως πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα 

»Ποιος πλήτεται απο την ιδιότυπη συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας και γιατί θα ήθελε να την δυναμιτίσει με μια δολοφονία Ρώσου αξιωματούχου» 

Η κοινή γνώμη τείνει να στηρίζει την άποψη ότι η Τουρκία ωφελείται τα μέγιστα απο την νεόκοπη συμμαχία της με την Ρωσία, άποψη παντελώς εσφαλμένη για τους παρακάτω λόγους 

Ο δράστης της πτώχευσης

«Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε το σχέδιο του κ. Σόιμπλε, σχετικά με την οικειοθελή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας πως εάν το αποδεχόταν η Ελλάδα θα βίωνε τις τραγικές συνθήκες της Βενεζουέλας – ενώ ο κ. Σόιμπλε είχε παραδεχθεί πως οι συνέπειες του σχεδίου του θα ήταν μεν μία ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων στην Ελλάδα, αλλά είχε την πρόθεση να βοηθήσει με μερικά δις €, καθώς επίσης με το στήσιμο μίας αερογέφυρας τροφοδοσίας της χώρας μας με βασικά προϊόντα και φάρμακα. 

Όσον αφορά δε τις τραπεζικές καταθέσεις, το σχέδιο προέβλεπε την ανάληψη 8 ευρώ την ημέρα ή 50 € την εβδομάδα, τα οποία θα ήταν όμως σφραγισμένα – έως ότου τυπωθούν νέα νομίσματα, δηλαδή δραχμές. Επομένως, δεν μπορούσε να συμφωνήσει με κάτι τέτοιο» (οπότε παραδέχεται έμμεσα πως ήταν αναγκασμένος να συμβιβαστεί με οτιδήποτε άλλο – πηγή). 

Η επανάσταση ως μέσο ανάπτυξης

Οι αλλαγές που απαιτούνται σε μία χρεοκοπημένη χώρα πολύ δύσκολα γίνονται ειρηνικά και αναίμακτα – ενώ οι πολίτες που δεν γνωρίζουν τη δύναμη τους επιτρέποντας να τους κρατούν δέσμιους, δεν είναι σωστό να διστάζουν καθόλου, όταν πρέπει να απαντήσουν σε διλήμματα του τύπου «υποταγή ή πτώχευση».

«Ο δισταγμός των Ελλήνων να απαντήσουν με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια στο γερμανικό δίλημμα «υποταγή και λεηλασία ή πτώχευση και δραχμή» δεν είναι καθόλου παράλογος, επειδή η χρεοκοπία είναι μία εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία «σοκ και δέους» – η οποία όμως είναι «εκ των ουκ άνευ» σήμερα για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, αφού χάθηκε ανεκμετάλλευτος τόσο πολύ χρόνος. 

Η ανώριμη και επικίνδυνη Γερμανία αρνείται να δεχτεί ότι τα ψέμματα τελείωσαν με την τρομοκρατία

Πριν από περίπου ένα χρόνο οι Financial Times είχαν χαρακτηρίσει την Γερμανί “ανώριμη υπερδύναμη”. Υπερβολικός ο χαρακτηρισμός υπερδύναμη,αφού υπερδύναμη χωρίς στρατιωτική ισχύ δεν υπάρχει. Στο ανώριμη θα προσθέσουμε και το επικίνδυνη. Το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι το το πιο ενδεικτικό…

Χθες βράδυ η Γερμανία “χτυπήθηκε” από την τρομοκρατία. Αρνείται ακόμη να το παραδεχτεί και να το ανακοινώσει. Γιατί το Βερολίνο και η κυβέρνησή του δεν λειτουργεί ως η ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης. Λειτουργεί με κριτήρια …κομματικά και εκλογικά. Η κυρία Μέρκελ και ο κ.Σόϊμπλε, αυτό το δίδυμο που η μία παριστάνει την “καλή” και ο άλλος τον “άγριο”, λειτουργούν με βάση τις δημοσκοπήσεις, τις εκλογές που έρχονται μέσα στο 2017 και την άρχουσα γερμανική τάξη που βγάζει τρελά λεφτά από την κρίση στην Ευρώπη.

Καταρρέει ο ΔΟΛ για 390.000 ευρώ; - «Λουκέτο» σε όλα τα μέσα του ομίλου - Ανησυχία στις τράπεζες

Το τράβηγμα της… πρίζας από την Εθνική, η σύσκεψη των τραπεζών και η επόμενη μέρα 

Η δέσμευση εταιρικού λογαριασμού του ΔΟΛ από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 390.000 ευρώ, που προοριζόταν για την καταβολή μισθοδοσίας ενός δεκαπενθημέρου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδηγεί σε κατάρρευση τον ιστορικό εκδοτικό Οργανισμό, καθώς σήμερα δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα ΝΕΑ και έως να αναστείλουν οι εργαζόμενοι τις κινητοποιήσεις τους δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν ούτε το ΒΗΜΑ ούτε να λειτουργούν οι ιστοσελίδες και το ραδιόφωνο του ομίλου ΒΗΜΑ FM.

Reuters: Μήνυση κατά της ΕΚΤ κατέθεσαν 6 γαλλικές τράπεζες - Ζητάνε μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων

Όπως μεταδίδει το Reuters πρόκειται για μια σπάνια σύγκρουση μεταξύ της οικονομικής ελίτ της Γαλλίας και του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ 

Οι BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole είναι μεταξύ των έξι τραπεζών που κατέθεσαν μήνυση κατά της ΕΚΤ εκφράζοντας την ένσταση τους για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις έναντι των κρατικών τραπεζών.

Μαρία Μαντουβάλου – Έχουν σχέδιο να αλώσουν το Ελληνικό έθνος

Στην εκπομπή Take the money & run προσκεκλημένη της Φωτεινής Μαστρογιάννη ήταν η πρ. αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κα Μαρία Μαντουβάλου. 

Σύμφωνα με την κα Μαντουβάλου αυτό που γίνεται στα Πανεπιστήμια είναι προδοσία γιατί δεν είναι μόνο η διαφθορά, δεν είναι μόνο η αναξιοκρατία, δεν είναι οι χρηματισμοί, η κατασπατάληση των πόρων, των δήθεν κονδυλίων ερευνών που δεν δίνει κανείς απόδειξη του τι έκανε αλλά είναι η προσπάθεια που γίνεται μέσω των κονδυλίων να αλλάξουμε την σύνθεση στη Θράκη προκειμένου οι Πομάκοι να γίνουν Τούρκοι και όχι μόνο.