MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ο Ν. Φάρατζ «προβλέπει» έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ εάν νικήσει ο Νόρμπερτ Χόφερ

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για έξοδο της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από ενδεχόμενη νίκη του υποψήφιου του καθαρού δεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και υπαρχηγού του, Νόρμπερτ Χόφερ, στον αυριανό επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, προβλέπει ο εμπνευστής του Brexit και πρώην αρχηγός του κόμματος UKIP, Νάιγκλ Φάρατζ. 

Γ. Κοντογιώργης: Το σημερινό σύστημα δεν είναι δημοκρατία!

Συνέντευξη στον Θαναση Βασιλειου 

Ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης προτείνει αναψηλάφηση της πολιτικής για να αρθούν οι δυσμορφίες στις οποίες έχει περιέλθει! Η απαξίωση της πολιτικής, η άλωση του κράτους από το κόμμα και τις ομάδες συμφερόντων, το ηθικο-πολιτικό δίλημμα και οι συνέπειες της διαφθοράς/διαπλοκής, ο παραγκωνισμός του κοινωνικού ζητήματος από τον δημόσιο διάλογο καθιστούν επίκαιρη την αναψηλάφηση του πολιτικού συστήματος και προϋπόθεση άρσης των δυσμορφιών που το καθιστούν αποκρουστικό - μελαγχολικό κουτί.

Πολ Καζαριάν: “Ψέμα του αιώνα”, το ύψος του ελληνικού χρέους

O Aμερικανός μεγαλοεπενδυτής Πολ Kαζαριάν, ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα χρέους, διότι αυτό απλούστατα ανέρχεται όχι στο 177% αλλά στο 71% του ΑΕΠ της. Συνεπώς «το ύψος του ελληνικού χρέους είναι το ψέμα του αιώνα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Kαζαριάν στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel. 

Ο 61xρονος ιδρυτής της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Japanica Partners, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν τραπεζίτης της Goldman Sachs, στηρίζει την άποψή του έχοντας ως κριτήριο το χρονικό και όχι το ονομαστικό ύψος του στον τρόπο προσδιορισμού του χρέους: Eάν υπολογίσει κανείς σωστά το ελληνικό χρέος, το ύψος του δεν ανέρχεται στο 177%, αλλά το ανώτερο στο 71% του ελληνικού ΑΕΠ. 

«Πέφτει στα βράχια» η γερμανική Ευρώπη- Iταλία, Πορτογαλία, brexit, Λεπέν… «φροντίζουν» για τη διάλυση της!

Την ώρα που στην Ιταλία ένα ενδεχόμενο «όχι» των πολιτών στη συνταγματική αναθεώρηση απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε μια νέα πολιτική κρίση, η πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κρέμεται από τη λεπτή κλωστή ενός μικρού οίκου αξιολόγησης, ενώ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να σημειώνεται πρόοδος, εντούτοις δεν έχει ακόμη λυθεί οριστικά, όπως σημειώνει η dw.com. Aν μάλιστα σε αυτά προσθέσουμε και τη τεράστια αβεβαιότητα για την έκβαση των γαλλικών προεδρικών εκλογών αλλά και την υλοποίηση του Brexit, βλέπουμε ότι τα πράγματα για την γερμανική ευρώπη δεν πάνε και τόσο καλά…

Η κρίση του μέλλοντος

Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θα αντιμετωπίσει μόνο τον περιορισμό του βιοτικού της επιπέδου, αλλά θα χάσει ακόμη και τη δυνατότητα της να κερδίζει τα προς το ζην – οπότε δεν πρέπει να απορεί κανείς που οι λαοί αναζητούν νέες κοινωνικές συμφωνίες, εκλέγοντας ανθρώπους που τους υπόσχονται ακριβώς αυτό.

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει αρρωστήσει από τη σημερινή κατάσταση (status quo) και νοιώθει πως έχει εγκαταλειφθεί από τους ηγέτες της, κρίνοντας από την εκλογή του κ. Trump, καθώς επίσης από το BREXIT – γεγονότα που συνέβησαν στην πιο επικίνδυνη χρονική περίοδο της ιστορίας της ανθρώπινης φυλής. 

Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο από το 2017

Aυτόματες διαδικασίες επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να περιορίσει στο ελάχιστο το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της βεβαίωσης και της είσπραξης των οφειλών προς τις εφορίες και τα τελωνεία... 

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προγραμματίζει να εγκαταστήσει και να θέσει σε παραγωγική λειτουργία από το 2017 ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία για την οικογενειακή, εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών του Δημοσίου, θα τροφοδοτεί τη Φορολογική Διοίκηση με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για το σχηματισμό πλήρους εικόνας σχετικά με το πραγματικό οικονομικό προφίλ των οφειλετών και θα δρομολογεί άμεσα τις διαδικασίες αποστολής κατασχετηρίων και επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία τους. 

Χάθηκαν περιουσίες 587 δισ. ευρώ στην Ελλάδα λόγω κρίσης

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Credit Suisse για την εξέλιξη του πλούτου σε πάνω από 200 χώρες του κόσμου (στοιχεία του 2016).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΒΗΜΑ της Κυριακής, στην Ελλάδα στα 6 χρόνια της ύφεσης, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική περιουσία των πολιτών υποχώρησε κατά 587 δισ. ευρώ. Κάθε νοικοκυριό είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 67.291 ευρώ.