MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Περί Προπαγάνδας

Ο Θείος Σαμ είναι ένα εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από τον εμφύλιο πόλεμο του 1812, παίρνοντας τη θέση του προηγούμενου συμβόλου της Αμερικής, του «Αδερφού Τζόναθαν». Σήμερα, με πιθανή εξαίρεση το Άγαλμα της Ελευθερίας, ο χαρακτήρας του Θείου Σαμ είναι πιθανότατα η πιο γνωστή και πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στις Η.Π.Α, αλλά και ένα από τα πιο γνωστά και φωτεινά παραδείγματα προπαγανδιστικών τεχνικών εν καιρώ πολέμου. 

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια διάσημη αφίσα, εμπνευσμένη από τις αφίσες της Βρετανικής στρατολόγησης του 1914, απεικονίζει τον Θείο Σάμ να δείχνει προς τον θεατή με τα λόγια «Θέλω Εσένα» (I WANT YOU). Η αφίσα έχει επανειλημμένα αντιγραφεί και αποτελέσει οδηγό για αρκετές προπαγανδιστικές τεχνικές. 

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Το σάπιο και χρεοκοπημένο ολιγαρχικό καθεστώς, προσπαθεί να προκαλέσει κοινωνικό αυτοματισμό και κοινωνική αδιαφορία, σε σχέση με τον ολοένα αυξανόμενο ακτιβισμό πολιτών που εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. 

Η προπαγάνδα την οποία ρίχνει το καθεστώς για να διχάσει και να ακυρώσει τη συνείδηση, είναι το ότι παρεμποδίζονται πλειστηριασμοί βιλών διαφόρων λαμογιών και συστηματικών μπαταχτσήδων. Έτσι ο λαός διχάζεται, με συνέπεια να αδιαφορεί.

ΕΡΕΥΝΑ – ΣΟΚ! Μεταπολεμικά σε υπουργείο στη Γερμανία το 77% ήταν…

Ο Ναζισμός δεν εξαφανίστηκε με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία. 

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα, η οποία θα παρουσιαστεί επισήμα σήμερα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Βόννης, της μεταπολεμικής δηλαδή πρωτεύουσας της τότε Δυτικής Γερμανίας, το 77% των ανώτερων διοικητικών υπαλλήλων είχαν υπάρξει μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (NSDAP). 

Ας γνωρίζουμε ποιος είναι ο αντίπαλος: Οι “δαίμονες” και οι εμμονές του Σόιμπλε για την Ελλάδα

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Πέμπτη μεσημέρι, στο παλαιό κτίριο του ΔΝΤ: Εκατοντάδες άνθρωποι στέκουν στην ουρά για να παρακολουθήσουν το «ντιμπέιτ» που οργάνωσε το καλωδιακό δίκτυο CNN με θέμα την παγκόσμια οικονομία. 

Συντονιστής είναι ο αμφιλεγόμενος δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Γκεστ και ομιλητές η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Γι Κανγκ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι.