MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Άσχημα τα νέα για τις αμερικάνικες τράπεζες

Του Κωνσταντίνου Βέργου* 

Οι ΗΠΑ δεν είναι απλά η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Διαθέτουν και το πιο ανεπτυγμένο τραπεζικό σύστημα του κόσμου, με πάνω από 200 ενεργές τράπεζες. Όταν λοιπόν η πιο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου ετοιμάζεται για χρεοκοπίες τραπεζών-μαμούθ, αυτό δείχνει που βρίσκονται οι κίνδυνοι στο επόμενο διάστημα! Σωστά μαντέψατε, είναι στις μεγάλες «συστημικές» τράπεζες! 

Τραπεζικός Αρμαγεδδών: Οι γαλλικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες με 278 δις € στην Ιταλία και οι γερμανικές με 90 δις € – ενώ η νέα εστία πυρκαγιάς θα είναι τα κεφάλαια από αναβαλλόμενους φόρους

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εγκληματικής συμμορίας, της Deutsche Bank, η μετοχή της οποίας έχει καταρρεύσει, αντιμετωπίζει περίπου 6.000 δικαστικές διώξεις, ενώ είναι εκτεθειμένη σε παράγωγα που υπερβαίνουν τα 50 τρις €, δήλωσε πως ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης δεν είναι μεν υγιής, αλλά χρειάζεται μόνο 150 δις € νέα κεφάλαια από τα κράτη (Bail–out) για να διασωθεί. Όπως περίπου είπε, «η Ευρώπη είναι σοβαρά άρρωστη, οπότε απαιτείται να αντιμετωπιστούν πολύ γρήγορα τα υπάρχοντα προβλήματα της – διαφορετικά θα απειληθούμε με ένα ατύχημα». 

Γ. Λεκάκης: Διεθνής και διαχρονικός απατεώνας η Γερμανία!

Αποκαλυπτική Συνέντευξη του συγγραφέα, ερευνητή-δημοσιογράφου Γεωργίου Λεκάκη στο τηλεοπτικό κανάλι ART TV, στην εκπομπή «Μαρτυρίες», στις 29.6.2016. 

Δείτε σε βίντεο τι αποκαλύπτει ο Γ. Λεκάκης για την Γερμανία, για το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, που ποτέ δεν μας ξεχρέωσε, τις ακάλυπτες επιταγές του Ναζιστικού καθεστώτος και πολλά πολλά άλλα. 

Bερολίνο και Βρυξέλλες «τρέμουν» τα stress tests των ιταλικών τραπεζών στις 29 Ιουλίου

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ «ΕΚΡΗΞΗ» ΜΕ «ΠΥΡΟΚΡΟΤΗΤΗ» ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ MONTE DEI PASCHI DI SIENA 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 

Ούτε τα 150 δισ. ευρώ που απαιτούνται, σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο της Deutschebank Ντέιβιντ Φόλκερτς Λαντάου, να δοθούν στο τραπεζικό σύστημα μέσω ενός ταμείου στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών για να διασωθούν χωρίς “κούρεμα” καταθέσεων οι ιταλικές, μπορεί να μην είναι αρκετά καθώς θα πραγματοποιηθούν τα stress tests στις 29 Ιουλίου που αφορούν 53 τράπεζες και η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, η Monte dei Paschi di Siena, είναι σίγουρο ότι δεν θα τα περάσει και θα απαιτηθούν κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της. 

Πόσοι συμπολίτες μας έχουν συνειδητοποιήσει τι έρχεται το επόμενο εξάμηνο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Δεν ξέρω πόσοι συμπολίτες μας έχουν συνειδητοποιήσει τι έρχεται το επόμενο εξάμηνο. Αρχής γενομένης από το τελος Ιουνίου θα πρέπει να πληρώσουμε σε τρεις δόσεις το φόρο εισοδήματος, σε 4-5 δόσεις τον ΕΝΦΙΑ, το Δεκέμβριο τα τέλη κυκλοφορίας. 

Και φυσικά όσοι έχουν ΦΠΑ μηνιαίως ή τριμηνιαίως. 

Επιπλέον έρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις, ιδίως στις επικουρικές. Αυξήσεις νέες στους έμμεσους φόρους (τσιγάρα, ποτά, καφέ, καύσιμα κοκ). 

Το ιλιγγιώδες ποσό των 27-36 δις ετησίως πληρώνουμε για χρέη από τα οποία το 90% επιστρέφει στους δανειστές!

Του Θεόδωρου Κατσανέβα

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα στο τελευταίο Eurogroup, η Ελλάδα πληρώνει για τόκους και χρεολύσια το 15% μέχρι το 2020 και στη συνέχεια το 20% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει 27 δις στηνπρώτη περίπτωση και 36 δις στη δεύτερη! Από τα ιλιγγιώδη αυτά ποσά, το 90-95%, επιστρέφει στους δανειστές για αποπληρωμές τοκοχρεωλυσίων, σε ένα φάυλο κύκλο συνεχούς μεγένθυνσης του χρέους λόγω της προσθήκης επιτοκίων στα νέα δάνεια. 

Είναι πρωφανές ότι όχι μόνο η καταρρέουσα Ελλάδα, αλλά οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, ακόμα και οι πλουσιότερες, δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τέτοια δυσθεώρατα ποσά για αποπληρωμές δανείων. 

Κάτι (πολύ σοβαρό πια) τρέχει με τις τράπεζες

Δεν έχουν περάσει καλά – καλά 2 βδομάδες από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού κι ήδη έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται οι πραγματικοί λόγοι του έντονου εκνευρισμού που επεκράτησε μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών μπροστά στην προοπτική του Brexit. 

Προφανώς ελάχιστα τους ενδιαφέρει το υποτιθέμενο «κοινό ευρωπαϊκό όραμα»,προφανέστατα δεν τους καίγεται καρφί για την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, ενώ δε δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν και πολλά κόντρα στην άνοδο εθνικιστικών και ξενοφοβικών ρευμάτων στο εσωτερικό της Γηραιάς Ηπείρου. Το βασικό τους πρόβλημα έχει να κάνει με την ευστάθεια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, η οποία, όπως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, κάθε άλλο παρά δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται. 

Παγκόσμια οικονομική ύφεση 1929

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 ήταν μια κατάσταση διεθνούς οικονομικής ύφεσης που διήρκεσε από ένα μέχρι δέκα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης ιστορίας και χρησιμοποιείται στον 21ο αιώνα ως παράδειγμα για το πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι μια οικονομική καταστροφή. 

Η "Μεγάλη Ύφεση", όπως χαρακτηρίστηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές προκλήθηκε μετά από το χρηματιστηριακό κραχ, που ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου του 1929. Το τέρμα της κρίσης στις ΗΠΑ ταυτίστηκε με το έναυσμα της πολεμικής οικονομίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου γύρω στο 1939. 

Αντιμέτωτοι με βίαιη ανατροπή του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας

ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΑ, ΕΞΑΓΟΡΕΣ, ΕΙΣΒΟΛΗ ΞΕΝΩΝ

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πλήρους αναδιάταξης του επιχειρηματικού χάρτη της Ελλάδας, με «εισβολή» ξένων σε τράπεζες και ιστορικές εταιρείες, με εξαγορά έναντι μικρού τιμήματος ακινήτων «φιλέτων» και με εξαγορές, συγχωνεύσεις ή «λουκέτα» να βρίσκονται προ των πυλών. 

Πρόκειται για μια οβιδιακή μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας που έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τα επόμενα ένα - δύο χρόνια. Στο νέο τοπίο που δημιουργείται το «πρώτο βιολί» το παίζουν τα μεγάλα ξένα funds που διαθέτουν τεράστια ρευστότητα και μπορούν να αγοράσουν ό,τι θέλουν και σε όποια τιμή το επιθυμούν. 

Στοιχεία - σοκ για τη διάλυση της αγοράς: «Έκρηξη» 42% στα «λουκέτα»

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΧΑΘΗΚΑΝ 842.670 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

Έκρηξη κατά 42% του αριθμού των «λουκέτων» επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και μείωση 15% της ίδρυσης νέων εταιρειών για την ίδια περίοδο δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Σε ένα κράτος με εθνική κυριαρχία, το οποίο έχει το δικό του εθνικό ανεξάρτητο νόμισμα, η φορολογία δεν γίνεται για να βρει το κράτος χρήματα να ξοδέψει, αφού το κράτος εκδίδει το χρήμα και μπορεί να εκδώσει όσο θέλει. Γίνεται για να αφαιρέσει το κράτος χρήμα από την αγορά ώστε να διατηρήσει την αξία του χρήματος και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. 

Αντίθετα όταν υπάρχει ύφεση, το κράτος μειώνει τη φορολογία και αυξάνει τις δαπάνες του (δηλαδή κρυφά εκδίδει χρήμα και το ρίχνει στην αγορά) ώστε να ξαναπάρει η οικονομία μπρος, να αυξηθεί η ζήτηση και να πέσει η ανεργία. Αν μάλιστα η κεντρική τράπεζα του κράτους ανήκει στο λαό και όχι σε ιδιώτες ιδιοκτήτες, τότε ακόμα καλύτερα.

Καμπανάκι από Deutsche Bank: "Έτοιμες να καταρρεύσουν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες - Χρειάζονται άμεσα 150 δισ. ευρώ"

ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Καμπανάκι κινδύνου από τη Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει πώς αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν στηριχθούν άμεσα τότε μπορεί ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει και μαζί του η ευρωζώνη.

Με αφορμή την Ιταλία, όπου το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει και υπάρχει ένα πόλεμος Ρώμης και Βερολίνου για τον αν θα διασωθεί με “κούρεμα” καταθέσεων (bail in) ή κρατική επιχορήγηση επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank επισημαίνει πώς είναι επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία ενός ταμείου στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών.