MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Τραπεζικός πανικός στην Ιταλία: Η καγκελάριος απέρριψε τελικά το αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού, για την απ’ ευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών με 40 δις €

Αφού η ιταλική κυβέρνηση άφησε να περάσουν λίγες ημέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος, προσπάθησε τη Δευτέρα το πρωί να το εκμεταλλευθεί προς όφελος της – ζητώντας την ενίσχυση του χρεοκοπημένου τραπεζικού της συστήματος από την Ευρωζώνη, με το ποσόν των 40 δις €. 

Ουσιαστικά απαίτησε την εξαίρεση της από τους κανόνες τις Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η κρατική χρηματοδότηση, καθώς επίσης από τη νέα συμφωνία περί εσωτερικής διάσωσης των τραπεζών (Bail in) – η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2016. 

Αυτά είναι τα δάνεια μέσων ενημέρωσης και κομμάτων

Στοιχεία για τα δάνεια που έλαβαν κατά το παρελθόν ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα παρουσίασε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. 

Από τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Αυγή» προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

• σχεδόν το 45% των δανείων της Εθνικής Τράπεζας προς τα ΜΜΕ δεν εξυπηρετείται

τα δάνεια της τράπεζας σε ΜΜΕ ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ, με την αξία των εξασφαλίσεων να διαμορφώνεται μόλις στο 35% (150 εκατ. ευρώ)
οι εγγεγραμμένες προβλέψεις αγγίζουν τα 227 εκατ. ευρώ.

ΘΑΥΜΑ. ΕΝΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ, ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ.

Χθες μάθαμε ότι κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η εταιρία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ με 13.000 εργαζόμενους. Τις προάλλες ήταν η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ και άλλες γνωστές εταιρίες. 

Μάθαμε ότι οι επιχειρήσεις που άνοιξαν φέτος ήταν λιγότερες από εκείνες που άνοιξαν πέρυσι.

Μάθαμε ότι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν φέτος ήταν περισσότερες από εκείνες που έκλεισαν πέρυσι.

Phoenix Capital: Κραχ -67% στις 666 μον. στο S&P 500 φέρνουν 2 μαύροι κύκνοι, χειρότεροι του Brexit.

Ενώ ο κόσμος συνεχίζει να επικεντρώνεται στο Brexit, δύο άλλα, πολύ μεγαλύτερα προβλήματα έχουν προκύψει προειδοποιεί η Phoenix Capital. To πρώτο πρόβλημα σχετίζεται με την ύφεση στις ΗΠΑ. 

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας στην βιομηχανική Παραγωγή τα προβληματικά εταιρικά δάνεια σε καθυστέρηση, τα εταιρικά επίπεδα χρέους όλα δείχνουν ύφεση. 

Επειδή το 2016 είναι ένα έτος εκλογών, υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να διατηρηθεί το αφήγημα της ισχυρής αμερικανικής οικονομίας.

Ο Martin Schulz και η Deutsche Bank μας ενημερώνουν για την πραγματική Ευρωπαική «Ένωση»...

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz μας επιβεβαίωσε ξεκάθαρα για ακόμη μια φορά, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ουσιαστικά η πιο αντι-δημοκρατική "οντότητα" που υπάρχει σήμερα στον πλανήτη. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Γερμανός Καθηγητής Διεθνών Τραπεζών και οικονομολόγος κ. Richard Werner, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz προέβει στην εξής δήλωση:

Γερμανικές οφειλές: Η προσκυνημένη κυβέρνηση κουκουλώνει το ζήτημα αντί να το θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα!

Η πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στείλει στις ελληνικές καλένδες τη λαϊκή αξίωση για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις σκιαγραφήθηκε ανάγλυφα, χτες, από τα όσα ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών... 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης είχαν κληθεί Ελληνες ευρωβουλευτές προκειμένου να ενημερώσουν την Επιτροπή για τα όσα διαδραματίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο γι' αυτό το ζήτημα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τρ. Μηταφίδης, στη βάση της γνωστής μέχρι τώρα τακτικής της κυβέρνησης, αυτή της κωλυσιεργίας, έκανε λόγο για οργάνωση μίας «εξωστρεφούς δράσης» για «διεθνοποίηση του ζητήματος», τη διοργάνωση «διεθνούς συνεδρίου» κ.ο.κ.

Μήπως να μην ψηφίζουν οι… «πτωχοί»;

Η άποψη ότι τα δημοψηφίσματα είναι «επικίνδυνα» ακούγεται συχνά πυκνά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έφτασε όμως σε ένα επικίνδυνο -για τη Δημοκρατία- κρεσέντο, μετά το αποτέλεσμα για το Brexit. 

Όσοι πιστεύουν ότι τις σημαντικές αποφάσεις δεν πρέπει να τις παίρνει ο «αμαθής» λαός, ακόμη κι αν η ένστασή τους εδράζεται σε ορισμένες πραγματικές αιτίες, όπως για παράδειγμα η έλλειψη κατανόησης σύνθετων οικονομικών δεδομένων, ουσιαστικά προσβάλλουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο πραγματικός εχθρός της ΕΕ: Οι λογικοί Γερμανοί φοβούνται περισσότερο μία γερμανική Ευρώπη από τους Βρετανούς – επίσης από όλους εμάς που δεν θα κληθούμε ποτέ να αποφασίσουμε για το μέλλον μας

«Η Δημοκρατία είναι κάτι πολύ καλό, εξαιρετικό. Το κακό ή/και η ανοησία είναι το ότι, επιτρέπει στους ανόητους να συμμετέχουν» (πηγή: Stern).

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του εκλογικού σώματος της Βρετανίας που τοποθετήθηκε εναντίον της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, η εικόνα του «εχθρού της Ευρώπης» είναι η εξής: επαρχιώτης, ξενοφοβικός, ηλικίας άνω των 60 ετών, όχι ιδιαίτερα μορφωμένος και μη εξοικειωμένος με το διαδίκτυο (το 71% αυτήν που ψήφισαν υπέρ του BREXIT θεωρούν το ιντερνέτ δύναμη του κακού – πηγή). Μετά το δημοψήφισμα δε προωθείται το «σύνθημα» (μάντρα), σύμφωνα με το οποίο οι ηλικιωμένοι πρόδωσαν τους νέους, επειδή δεν ενδιαφέρονται για το καινούργιο! 

Συναγερμός στην κυβέρνηση και την αγορά μετά τη «βόμβα» στην Μαρινόπουλος

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΡΑΦΙΑ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση η «βόμβα» έσκασε την Τρίτη μετά την αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, αρχικά στο άρθρο 99 και στη συνέχεια για το Αρθρο 106Β, και για προστασία από τους πιστωτές της, από την αλυσίδα Μαρινόπουλος. Η κίνηση αυτή που πρακτικά σημαίνει πτώχευση εν λειτουργία, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ντόμινο εξελίξεων με απρόβλεπτες συνέπειες στην αγορά και την οικονομία γενικότερα.