MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

1 στους 2 Έλληνες δεν αισθάνεται Ευρωπαίος πολίτης!

Απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους αλλά και για το μέλλον της ΕΕ εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο (σ.σ. έρευνα κοινής γνώμης που έγινε το φθινόπωρο του 2015 μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Τα στοιχεία της έρευνας κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες με τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην ΕΕ, σύμφωνα με τις απόψεις των πολιτών της χώρας.

Στο ελληνικό τμήμα της έρευνας συμμετείχαν 1.002 πολίτες από αντιπροσωπευτικές περιοχές της Επικράτειας.

Η τραγωδία της κυβέρνησης Τσίπρα σε αριθμούς

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ ΟΣΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ – ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ 

Η αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας πέθανε πριν προλάβει να… αναστηθεί. Οι αριθμοί και τα οικονομικά μεγέθη μαρτυρούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος. 

Με αυτά τα νούμερα, καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβιώσει, όσες παρεμβάσεις «ωραιοποίησης» κι αν γίνουν. 

Το άβατο της κερδοσκοπίας

Η ουσία της συμφωνίας που αποτελεί και μεγάλη νίκη της κυβέρνησης Κάμερον, εντοπίζεται στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Σίτι του Λονδίνου. Όσο οι πολιτικές ηγεσίες λειτουργούν ως υπηρετικό προσωπικό της διεθνούς κερδοσκοπίας, ελπίδα δεν πρόκειται να υπάρξει.

Εάν αληθεύει ότι λίγο πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κάποια χώρα, επισκέπτονται την πρωτεύουσα της εκπρόσωποι του Σίτι του Λονδίνου επιδιώκοντας την δημιουργία συμμαχιών προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που θα έχουν αντίκτυπο στο Σίτι, τότε η συμφωνία με στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επετεύχθη στις 19 Φεβρουαρίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν πρέπει να ξενίζει κανένα. Απλά οι άτυπες παρεμβάσεις πήραν την μορφή επίσημης πολιτικής δράσης. 

Έχουμε μπλέξει!

Επειδή μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι πεθαμένοι, πρέπει να βρεθεί μία λύση που να έχει θετικά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα – κάτι που απαιτεί το συμβιβασμό των Θεσμών, τη συναίνεση του Αλέξη με τον Κυριάκο και τη στήριξη όλων των Ελλήνων

Συμφωνώ με το συνάδελφο, όσον αφορά την απόγνωση της μεσαίας τάξης και τη γνώμη του για τον Αλέξη – ενώ θα πρόσθετα πως έχουμε μπλέξει άσχημα. Πιστεύω επίσης πως δεν μπορεί δυστυχώς να μας ξεμπλέξει ο Κυριάκος, παρά το ότι φαίνεται πολύ πιο ικανός – ειδικά επειδή έχουμε ακούσει αρκετές φορές στο παρελθόν ωραίες θεωρίες και όμορφα μεγάλα λόγια, τα οποία ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ οι συνεργάτες του δεν είναι οι καλύτεροι. 

Spiegel: Απέτυχε η πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό.

Τον Σεπτέμβριο, η Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία. Υπολόγιζε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα την υποστήριζε αλλά η πολιτική αυτή της γύρισε μπούμερανγκ. Σήμερα, είναι απομονωμένη στη Γερμανία και στην Ευρώπη, ενώ οι συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο χειροτερεύουν, γράφει το Spiegel.

Από την σημερινή σκοπιά, η 5η Σεπτεμβρίου 2015 φαντάζει μια αιωνιότητα μακριά. Εκείνη ήταν η μέρα που η καγκελάριος έλαβε την απόφαση να επιτρέψει στους πρόσφυγες που κρατούνταν στην Ουγγαρία να πάνε στη Γερμανία. Ήταν η μέρα που αποφάσισε να υιοθετήσει μια ανθρωπιστική προσφυγική πολιτική και η αρχή της διάβρωσης της δύναμης της Μέρκελ.