MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Έρευνα: Δραματική αύξηση της κατάθλιψης στους Έλληνες την τελευταία 5ετία.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που καταγράφει έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σχετικά με την ψυχική υγεία των Ελλήνων. Αρνητικά συναισθήματα βιώνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων. Η κατάθλιψη παρουσιάζει αύξηση 80,8% και χτυπά πιο πολύ τις γυναίκες. Το 11,3 % αδυνατεί να αγοράσει τα φάρμακά του και ποσοστό 13,6% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να λάβει ιατρική φροντίδα ή θεραπεία. 

Η έρευνα διενεργήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και αφορά την υγεία του πληθυσμού από 15 ετών και πάνω.

Αύξηση της κατάθλιψης 

Aπό κάθλιψη δήλωσε ότι πάσχει το 4,7% του πληθυσμού, ποσοστό αυξημένο κατά 80,8% σε σχέση με το ποσοστό της αντίστοιχης έρευνας του 2009 (2,6%). 

Οι γυναίκες υποφέρουν πιο πολύ 

Οι 3 στους 10 πάσχοντες είναι άνδρες (33,0%) και οι 7 γυναίκες (67,0%). Παράλληλα, το 7,6% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών υποφέρει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές και το 1,0% από ανοϊκή διαταραχή ή νόσο Alzheimer. Και πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τα προβλήματα αυτά; Μόνο το 4,7% του πληθυσμού ηλικίας 15+ επισκέφθηκε ψυχίατρο ή ψυχολόγο για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Τα ποσοστά ανδρών και γυναικών που καταγράφηκαν είναι 3,3% και 6,0%,. 

Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στην έρευνα ερώτημα αναφορικά με τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τη συχνότητα εμφάνισής του. Σύμφωνα με τις απαντήσεις «σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να μη ζει ή να βλάψει τον εαυτό του» έκανε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 εβδομάδων πριν τη διενέργεια της έρευνας, το 3,3% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω που απάντησε με σαφήνεια στο συγκεκριμένο υποερώτημα της ψυχικής υγείας.

Σε ποιες περιοχές είναι καλή η κατάσταση... 

Στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα μιας και το 75,9% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, ποσοστό αυξημένο κατά 4 περίπου μονάδες την τελευταία πενταετία. 

Στο σύνολο της χώρας το 74,8% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, το 18,2% μέτρια υγεία και το 7,0% κακή ή πολύ κακή υγεία. 

Πανελλαδικά, σε σχέση με το 2009, καταγράφεται μικρή μείωση (-0,7%) στο ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει πολύ καλή ή καλή υγεία, αύξηση (9,6%) στο ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει μέτρια υγεία και μείωση (-13,6%) στο ποσοστό όσων δηλώνουν κακή ή πολύ κακή υγεία. 

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ 

Ποια είναι τα προβλήματα στην υγεία των Ελλήνων 

Οι μισοί περίπου Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν κάποιο χρονιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση. Χρόνιες παθήσεις εμφανίζονται στο 54,1 των γυναικών και στο 44.8 των ανδρών. Η αύξηση συγκριτικά με το 2009 είναι 25%.( Χρόνιο θεωρείται το πρόβλημα υγείας ή η πάθηση που διαρκεί ή πρόκειται να διαρκέσει περισσότερους από 6 μήνες, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή) 

Το 4,4% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι πάσχει από άσθμα 

Το 2,1% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου,. 

Ένας στους πέντε (20,9%) του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι πάσχει από υπέρταση. 

Από σακχαρώδη διαβήτη δήλωσε ότι πάσχει το 9,2% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω, 

Το 2,1% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή υφίσταται τις χρόνιες συνέπειες παλαιού εγκεφαλικού.
Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ανέφερε το 15,4% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω. 

Ένας στους δύο (52,8%) ηλικίας 15 ετών και άνω φοράει γυαλιά, φακούς επαφής ή κάνει χρήση οπτικών ή τεχνικών βοηθημάτων όρασης.

Πηγή : boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου